Ekonomický přehled týdne

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
0:00
/
0:00

Energetický regulační úřad vypsal podporu pro obnovitelné zdroje energie. Stabilní koruna letos posílila k euru o 2,5 procenta na 27,02 Kč. Lidé v krajích s vysokou nezaměstnaností možná dostanou příspěvky na dojíždění. Počet lidí v exekuci meziročně klesl, dluhy jsou ale vyšší.

Energetický regulační úřad vypsal podporu pro obnovitelné zdroje energie

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Energetický regulační úřad vypsal podporu pro obnovitelné zdroje energie na příští rok. Má jít až o 42 miliard korun. Úřad tak rozhodl poté, co nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v pondělí vyšlo ve Sbírce zákonů. Česká televize v pondělí uvedla, že cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu.

Vitásková se od podzimu přela s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli tomu, že ERÚ v listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok podpora vyplacena nebude. Požadovala takzvanou notifikaci, tedy souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně. Většina producentů v ČR ji dlouhodobě nemá. Notifikaci by podle dřívějšího vyjádření ministra Mládka měli dostat zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.


Stabilní koruna letos posílila k euru o 2,5 procenta na 27,02 Kč

Foto: Štěpánka Budková
Za celý rok 2015 koruna vůči euru posílila pouze o zhruba 2,5 procenta na 27,02 Kč/EUR. Kurz koruny vůči euru vykazoval po celý rok, a zejména v jeho druhé polovině, nebývalou stabilitu. Ta je podle analytika skupiny Roklen Lukáše Kovandy z velké části výsledkem intervenčního režimu České národní banky, která brání posílení kurzu pod 27 korun za euro. V první polovině roku intervenovat nemusela, neboť koruna se pohybovala na slabších úrovních. Od druhé poloviny července nakoupila v rámci snah o udržení svého intervenčního závazku devizy v přepočtu za více než 200 miliard korun.


iDnes: Premiér Sobotka míní, že minimální mzda má být od roku 2017 11.000 Kč

Foto: Ladislav Bába,  archiv Českého rozhlasu
Minimální mzda by se podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měla od ledna 2017 zvýšit aspoň na 11.000 korun. Zmínil to jako jeden z plánů na příští rok. Od ledna se nejnižší výdělek zvýší z nynějších 9200 na 9900 korun. Vláda se v koaliční dohodě a programovém prohlášení zavázala, že by se nejnižší výdělek měl postupně přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy. Ta letos ve třetím čtvrtletí podle statistiků dosáhla 26.072 korun. Dvě pětiny jsou tak 10.429 korun.

O nutnosti výraznějšího růstu před pár týdny mluvila i ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní je nutné prohloubit rozdíl mezi nejnižším výdělkem a dávkami, aby se víc vyplatilo pracovat. Dosavadní poměr minimální mzdy k té průměrné označila ministryně za "jednu z několika ostud"Česka.

Bohuslav Sobotka,  foto: ČT24
Premiér Sobotka nedávno řekl, že vláda může výraznějším zvyšováním minimální mzdy tlačit i na citelnější růst ostatních mezd v zemi. Právě na to upozorňovali už dřív zaměstnavatelé. Při zvýšení minimální mzdy musejí totiž zvednout i ostatní tarify. Stěžovali si, že některá odvětví se teprve vzpamatovávají z krize a na výraznější přidávání nemají.


Lidé v krajích s vysokou nezaměstnaností možná dostanou příspěvky na dojíždění

Foto: archiv Českého rozhlasu - Radia Praha
Nezaměstnanost v Česku klesla letos na rekordní úroveň. Pohybuje se kolem šesti procent. V některých regionech je ale stále podstatně vyšší, a ministerstvo práce a sociálních věcí chce proto lidi motivovat, aby si hledali práci i dál od svého bydliště. Lidé by tak mohli dostávat příspěvky na dojíždění. Například při dojíždění na vzdálenost zhruba 50 kilometrů by úřad práce mohl paušálně poskytovat částku až do výše 5000 korun. Nebude se ale jednat o příspěvek nárokový.

Určitě bude podmínkou, aby měl člověk smlouvu na dobu neurčitou, aby se v pilotním začátku skutečně jednalo o to, že nebyla v místě jeho bydliště k dispozici žádná práce, a výdělek nesmí přesáhnout 1,5 násobek průměrné mzdy," doplnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ministerstvo se chce zpočátku zaměřit zejména na kraj Moravskoslezský, Ústecký a zřejmě také Jihomoravský. Pilotní projekt chce dokončit během ledna, poté ho předloží vládě.


Počet lidí v exekuci meziročně klesl, dluhy jsou ale vyšší

Foto: Český rozhlas
Lidí v exekuci je letos 730 tisíc. Loni to byl jeden milion. I když je méně dlužníků, počet exekucí roste. Oproti loňsku až o půl milionu. Na jednoho dlužníka totiž připadá víc závazků, říká mluvčí Exekutorské komory David Sahula:

"Před dvěma lety na jednu exekuovanou osobu průměrně připadalo 3,3 exekuce. V současné době už je to téměř 6 exekucí. Zaznamenáváme i případy dlužníků s 200 exekucemi."


Obchodníci lákají na vysoké povánoční slevy - ne vždy jsou ale výhodné

Foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Slevy až 80 procent, povánoční výprodej, likvidace skladu. Na tyto slogany každoročně lákají obchodníci zákazníky v povánočních výprodejích. Odborníci ale varují, že někdy slevy nejsou tak výhodné, jak se na první pohled může zdát. Podle právního poradce dTestu Miloše Borovičky se stává, že někteří obchodníci už v průběhu roku zboží zdražují, aby ho po Vánocích zlevnili:

"Spotřebitel, který zkoumá ceny, a který do obchodu chodí pravidelně, tak zjišťuje, že po Vánocích není ta cena až tak zlevněná, ale je to teprve normální cena, za kterou by nakoupil."


Podíl e-shopů na maloobchodních tržbách letos stoupl na 8 procent

Foto: Evropská komise
Podíl internetových obchodů na celkových maloobchodních tržbách se letos v Česku zvýšil o jeden procentní bod na 8,1 procenta. V roce 2017 by podíl e-shopů měl dosáhnout už deseti procent. Vyplývá to z odhadu Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

"Opět se tak potvrdil trend dynamického růstu on-line prodeje, který dokonce předčil očekávání. Během roku 2015 tak nakonec česká e-commerce dosáhla meziročního nárůstu o 20 procent,"řekl ČTK výkonný ředitel asociace Jan Vetyška.

Češi letos utratí on-line podle odhadu srovnávače cen Heureka.cz rekordních 81 miliard korun. Dlouhodobě lidé kupují přes internet především elektroniku. Na zákazníky, kteří on-line nakupují z mobilu či tabletu, je přizpůsobeno zhruba 27 procent e-shopů.


Prodejci budou muset dodržovat přísnější podmínky na svých předváděcích akcích

Foto: archiv Českého rozhlasu
Prodejci se na předváděcích akcích se musí řídit podle nových pravidel. Začala platit část novely zákona o ochraně spotřebitele. Norma počítá například s tím, že obchodníci musí psát už na pozvánky a letáky přesnou cenu nabízeného zboží. Stát tak chce bránit nekalým praktikám takzvaných šmejdů.

Obchodníci také nebudou smět vzít od kupujících přímo na akci ani v dalších sedmi dnech peníze. Podle předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů Gerty Mazalové se tím zlepší situace zákazníků:

Gerta Mazalová,  foto: ČT24
"Největším problémem je, že nemohou vymoci z prodejců ty uhrazené peníze zpět. Nemají tak ani zboží, ani peníze, které zaplatili."

Další část novely začne platit v únoru. Nově by spory mezi spotřebiteli a prodejci mohla řešit Česká obchodní inspekce.


Nový rok slavily u moře tisíce českých turistů

K nejoblíbenějším exotickým destinacím Čechů patří na konci roku Spojené arabské emiráty,  foto: Joi Ito,  CC BY 2.0
Přes tři sta tisíc Čechů letos stráví zimu u moře. Jen na Silvestra odjelo za teplem přibližně 20 tisíc lidí. Na žebříček nejoblíbenějších míst se letos dostaly Spojené arabské emiráty, které překonaly Egypt.

Češi jezdí také směrem do Asie a do Karibiku. Populární je Kuba, Dominikánská republika nebo Thajsko. Zájem o exotické pobyty navíc nemají jen bohatí, přibývají i klienti se středními příjmy. V období Vánoc a Silvestra jsou ceny vyšší než během roku, a to zhruba o 30 až 40 procent. Dražší je i ubytování, potvrzuje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří:



Jan Papež,  foto: Matěj Pálka,  archiv Českého rozhlasu
"Většina hotelových zařízení je v klasických lokalitách úplně plná. Na cestování neměly naštěstí vliv události, které byly v Paříži nebo na jiných místech světa, protože lidé si Vánoce a Silvestra kupují s velkým předstihem."

Třeba osmidenní zájezd na Silvestra ve Spojených arabských emirátech je možné pořídit zhruba za 23 tisíc korun. Podle asociace se ale zkracuje doba, kterou Češi v zahraničí tráví. Zatímco ještě před pár lety lidé cestovali na 14 dní, letos je to týden, maximálně deset dní.