Ekonomický přehled týdne

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Novela energetického zákona míří k prezidentovi. Nezaměstnanost v dubnu klesla na 6,7 pct., volných míst přibylo. Vodní dílo Dunaj, Odra, Labe byl na programu českých a slovenských. ČEZu klesá zisk. České podniky by se měly lépe dostávat na vietnamský trh ministrů

Novela energetického zákona míří k prezidentovi

Foto: Evropská komise
Senátoři poslali novelu energetického zákona k podpisu prezidentovi. Rozhodli, že ji nebudou projednávat. Předlohu dlouhodobě kritizuje Energetický regulační úřad. Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. Podle přijatého zákona by se měl nově platit poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů podle kapacity jističe odběratelů a ne podle spotřeby.

Snazší by mělo být pořízení domácí solární elektrárny. Zařízení s výkonem do 10 kilowattů by nově nemusela mít licenci. Proč se senátoři rozhodli novelu neprojednávat, vysvětlil Jaroslav Kubera z ODS, který s návrhem přišel:

"Ten zákon je velmi problematický. Kdo sledoval dění v Poslanecké sněmovně, ví, že novelu projednávalo šest výborů a bylo tam přes 300 pozměňovacích návrhů. Ten návrh je velmi nepřehledný. Je to 24. novela. Ponechali jsme odpovědnost na poslancích. Ministr ujistil občany, že nebude pro nikoho energie dražší. To znamená, že on se bude muset za rok a půl zodpovídat, jestli měl nebo neměl pravdu."

Předlohu dlouhodobě kritizuje Energetický regulační úřad. Ten sice ocenil, že poslanci před měsícem vypustili ze zákona některé sporné části - například dělení solárních elektráren na menší. I tak ale zákon přináší podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky řadu problémů:

"Nejhorší problém, který tam vidíme, je, že se naprosto rozmělňuje kontrola peněz, které všichni platíme za elektrickou energii, plyn a teplo. Nejhorší to je u obnovitelných zdrojů, kde se umožní těm, kdo podvádí, že jenom zaplatí pokutu, ale dál budou mít nárok na podporu z našich peněz a dál budou mít licenci, což považujeme za věc, která je úplně v rozporu s tím, co by stát měl dělat.


Nezaměstnanost v dubnu klesla na 6,7 pct., volných míst přibylo

Nezaměstnanost se v dubnu snížila na 6,7 procenta z březnových 7,2 procenta. Počet nezaměstnaných klesl pod půl milionu. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, a to deset procent. Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti je v Praze, a to 4,8 procenta. Nižší nezaměstnaností se mohou podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka pochlubit jen Německo, Rakousko a Lucembursko.

A ještě údaj o inflaci. Spotřebitelské ceny v Česku meziročně vzrostly o půl procenta. Údaje podle analytiků naznačují, že se do cen začínají promítat známky silnějšího ekonomického růstu. Inflace nicméně zůstane po celý letošní rok nízká, kolem současných hodnot.


Vodní dílo Dunaj, Odra, Labe byl na programu českých a slovenských ministrů

Kanál Labe-Odra-Dunaj,  foto: Jaroslav Kubec,  CC BY 3.0 Unported
Čeští a slovenští ministři mluvili ve Valticích o obřím vodním díle za stamiliardy, které by spojilo řeky Dunaj, Odru a Labe. Podle slovenského premiéra Roberta Fica je kanál realizovatelný. Tento projekt podporuje i prezident Miloš Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že české ministerstvo dopravy musí nejdřív udělat studii, jestli by se stavba vyplatila:

"Teprve až tato studie proveditelnosti bude zpracována, bude možné hovořit o tom, jestli je projekt efektivní, a jestli na tomto projektu nadále tato vláda nebo budoucí vlády budou pracovat. Na základě této studie proveditelnosti budou probíhat už konkrétnější konzultace s okolními zeměmi. Klíčová je komunikace s Polskem, se Slovenskem a Rakouskem."

Podle slovenského premiéra Roberta Fica by to byla rychlá dopravní cesta. Slovenský premiér v návaznosti na kanál hovořil také o možném propojení řek Moravy a Váhu. Oba premiéři mluvili také o zlepšení a zrychlení vlakového spojení mezi Břeclaví a Bratislavou nebo lepším silničním spojení mezi oběma státy. Právě na to je podle českého premiéra možné využít i evropské prostředky.


ČEZu klesá zisk

Největší český výrobce elektřiny, společnost ČEZ zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Její čistý zisk meziročně klesl zhruba o čtvrtinu na 7,6 miliard korun. Hospodářský výsledek ovlivnil podle šéfa společnosti ČEZ Daniela Beneše hlavně pokles cen elektřiny na burze:

"Cena elektřiny klesla výrazně, za posledních pět let na třetinu. Všechny energetiky zápolí s tím, že jim klesají výnosy až na třetinu. Šlápli jsme na brzdu v nákladech, hodně jsme šetřili a začali jsme rozvíjet další příležitosti, takže jsme tento propad výrazně eliminovali."

Celoroční zisky klesly firmě pětkrát v řadě. Může za to i nevydařená expanze na Balkán a prodražení investic do nových uhelných bloků. Firma je proto teď opatrnější. Minulý týden oznámila, že se nebude ucházet o koupi 66 procentního podílu Slovenských elektráren od italské firmy Enel.


České podniky by se měly lépe dostávat na vietnamský trh

Ho-Či-Minovo město,  foto: Mstyslav Chernov,  CC BY-SA 3.0 Unported
Při své oficiální návštěvě Prahy vietnamský prezident Truong Tan Sang řekl, že odstraní administrativní potíže, které brání českým firmám při obchodování s jeho zemí. Vietnam má 90 milionů obyvatel. Tamní ekonomika je ve fázi růstu a prochází industrializací. To už před časem označil za velkou příležitost i sociálně-demokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek:

"Je to země, která má obrovský počet obyvatel v zemědělství, které se začíná industrializovat. Když země industrializuje, tak jde o obrovský hospodářský růst. Samotný fakt, že ze zemědělce se stane průmyslový dělník, přináší vyšší životní úroveň, zvyšuje se HDP, je poptávka po tom, co dodává český průmysl."

Že jde o perspektivní trh si myslí také analytik společnosti Home Credit Michal Kozub:

"Vietnam je perspektivní země pro české podniky. Když vezmeme v potaz, že jde o 90ti milionovou zemi, která zažívá právě svůj boom, je jasné, že českým podnikům se může vyplatit právě do těchto zemí exportovat."

Z Vietnamu do Česka se nejvíc vozí obuv, oděvy, mobilní telefony, kancelářské stroje a zařízení pro zpracování dat. K významným českým projektům ve Vietnamu patří například stavba cementárny realizovaná společností Inekon Group. Strojírenská skupina Alta Brno dodává technologie pro vietnamské antracitové doly a společnost BGM postavila ve Vietnamu závod na těžbu a úpravu kaolinu. Ve venkovských oblastech například naši odborníci pomáhají s rozvojem malých vodních elektráren.


Česko nesmí používat název Pomazánkové máslo

Česko prohrálo spor o používání názvu Pomazánkové máslo. Tribunál Evropské unie odmítl žalobu, ve které se Česko toto označení snažilo zachránit. Předseda Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček tvrdí, že se to dalo očekávat:

"My se v žádném případě nevzdáváme. Vzhledem k tomu, že to nedopadlo s touto registrací pod názvem Pomazánkové máslo, tak my požádáme EU o zápis tohoto výrobku na seznam s jeho novým označením Tradiční pomazánkové."

Česko se ještě může odvolat k Soudnímu dvoru EU. Podle diplomatický kruhů ale šance na úspěch nejsou velké.


Problémy britského Tesca se projevují i v Česku

Problémy britského Tesca se začínají naplno ukazovat i v České republice. Největší nákupní centrum u nás - pražské Letňany - bude mít totiž nejspíš brzy nového majitele. Píšou to Hospodářské noviny. Pokud se tak stane, padne za prodej komerční nemovitosti rekordní suma. Letňanský obchodní dům Tesco pokrývá více než 125 tisíc metrů čtverečních ploch. Pro srovnání: Jiné pražské nákupní centrum Palladium - které má nového majitele od března letošního roku - je zhruba třetinové. Němci za něj zaplatili 570 milionů eur.

Na českém trhu komerčních realit bylo letos docela rušno. Zájem investorů totiž míří i do menších měst. Na prodej jsou nákupní centra ve Frýdku-Místku, Karlových Varech, ale i menší OC Atrium Hradec Králové. Za kancelářské budovy, obchodní centra, průmyslové parky a hotely dali v roce 2014 noví majitelé bezmála dvě miliardy eur. To je o 40 procent více než v roce 2013.


Telekomunikační firma O2 zdvojnásobila zisk

Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Největší tuzemská telekomunikační firma O2 v prvním čtvrtletí meziročně zdvojnásobila čistý zisk. Dosáhl 1 miliardy a 200 milionů korun. Výsledky předčily očekávání analytiků. Většinovým vlastníkem společnosti je od začátku loňského roku investiční skupina PPF Petra Kellnera. Zákazníci firmy více telefonují, rostou datové výnosy a přispěly i dobré výsledky dceřiné společnosti O2 na Slovensku. Kromě toho podnik šetří, snaží se snižovat náklady a být více efektivní, uvedl finanční ředitel O2 Tomáš Kouřil.

Celkový počet mobilních zákazníků společnosti překročil 5 milionů. Internet v mobilu používá téměř jeden a půl milionu klientů O2.


Průzkum: Mzdy letos reálně vzrostou o dvě procenta

Letošní růst mezd bude obdobný jako loni, kdy se zvýšily reálně o dvě procenta. To byla nejvyšší hodnota od roku 2009. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment. Z průzkumu také plyne, jaké znalosti či zkušenosti přispějí k lepšímu finančnímu ohodnocení."V prvé řadě je to znalost cizích jazyků, a to bez ohledu na obor," uvedl obchodní ředitel agentury Martin Ježek. Dobrá znalost cizích jazyků může zajistit i o 10.000 Kč vyšší mzdu. Dalším faktorem je úroveň vzdělání a oborové zaměření. Největší šanci na nadprůměrné mzdy mají vysokoškoláci s technickým vzděláním.


Vláda schválila ekologickou daň i pro desetiletá auta

Foto: Archiv Radia Praha
Ekologická daň se bude zřejmě platit i u deset let starých aut. Vláda schválila věcný záměr zákona o výrobcích s ukončenou životností, který předložila ministerstva životního prostředí a průmyslu. Podle loňských statistik Sdružení automobilového průmyslu je vozidel starších deseti let v Česku více než tři miliony. Zpřísnit se mají i podmínky pro likvidaci autovraků, vysloužilých svítidel, baterií a solárních panelů nebo ojetých pneumatik.


Do Česka přijelo v 1. čtvrtletí o desetinu více turistů

Do českých ubytovacích zařízení přijelo v 1. čtvrtletí letošního roku zhruba o desetinu více turistů oproti loňsku. Hostů byly celkem tři miliony, mírně převažovali tuzemští. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Počet přenocování hostů také vzrostl, a to také téměř o desetinu na 8,5 milionu nocí. Nejvíce zahraničních turistů přijelo z Německa. Téměř o polovinu klesl počet hostů z Ruska.