Ekonomický přehled týdne

Foto: Archiv Radia Praha
0:00
/
0:00

Koalice chce spustit elektronickou evidenci tržeb příští rok. V daňových rájích je třináct tisíc českých firem. Tesco se k případnému odchodu z Česka nevyjádřilo. Podnikatelem roku je Vlastislav Bříza z Koh-i-nooru. České firmy investují v Ázerbájdžánu. Dráhy vybudují dálkově ovládané zabezpečovací zařízení. ČEZ klesl čistý zisk o 36 procent. Česko je mezi zeměmi EU s nejvyšším rozdílem v platech mužů a žen.

Koalice chce spustit elektronickou evidenci tržeb příští rok

Vedení vládních stran chce spustit elektronickou evidenci tržeb už příští rok. Shodla se na tom koaliční rada. Hnutí ANO chce navíc snížit sazbu daně z přidané hodnoty v restauracích z 21 na 15 procent. Ministerstvo financí čeká, že po úplném zavedení online evidence by mohl rozpočet celkem získat navíc 12 miliard korun.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD by ale byl při snižování sazby DPH opatrný: "Dokud přesně nevíme, jak bude vypadat návrh zákona o státním rozpočtu, tak nechci předběžně souhlasit s nějakým snižováním daní, které se týká restaurací. Systémově si to dokážu představit, ale je to předčasné. Zatím by se dělal medvěd, který ještě běhá po lese."

Ministerstvo financí chce návrh zákona o evidenci tržeb předložit vládě v dubnu. Restaurace ho podporují, pokud bude platit pro všechny obory. Doufají také, že přinese co nejmenší administrativní zátěž.


V daňových rájích je třináct tisíc českých firem

Foto: Archiv Radia Praha
Počet českých firem se sídlem v takzvaných daňových rájích roste. Svoji adresu tam přesunulo více než třináct tisíc společností, které mají provozovny nebo továrny v Česku. Jen za poslední rok si adresu do daňových rájů přepsalo dalších 140 firem. Jejich cílem jsou stále častěji Seychely, Kypr nebo třeba Marshallovy ostrovy. Zařídit si sídlo v daňovém ráji přitom není složité - takovou službu nabízí už desítky firem.

Podle analytičky Petry Štěpánové jsou důvody odchodu firem za hranice jasné: Důvod, proč to dělají, je, aby podnikaly v prostředí, které přináší příjemnější podnikatelské podmínky ve srovnání s ČR. Současně si také snižují daňový základ a zajišťují si alespoň nějaký stupeň anonymity podnikání."

Jenže právě anonymní prostředí nahrává podvodníkům, potvrzuje ředitel Transparency International David Ondračka: "Firmy, které to využívají, platí výrazně méně než ty poctivé, které v daňových rájích nejsou. Vede to k nelegálním daňovým únikům. Kombinace utajování vlastníků a snižování daňových odvodů je ideální pro korporátní zločin a praní špinavých peněz."

Na účtech firem z daňových rájů končí i peníze získané z veřejných zakázek. Jen za posledních pět let zvítězilo ve veřejných zakázkách za 150 miliard korun přes 200 společností s vlastníkem sídlícím v daňovém ráji. Podle odhadů touto cestou unikají miliardy korun.

Na kontrolu rizikových podniků se proto zaměřila Finanční správa. Podle některých ekonomů jsou odchody českých firem do daňových rájů jen důsledkem nadměrné regulace a vysokého zdanění.


Tesco se k případnému odchodu z Česka nevyjádřilo

Společnost Tesco zvažuje podle slovenského listu Sme odchod z některých zemí střední Evropy, včetně Česka. Úsporná opatření zavádí kvůli výraznému poklesu cen a ztrátě zákazníků. Česká pobočka firmy ale odmítá tyto spekulace komentovat.

Analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara řekl, že zájem o české Tesco by měla hlavně konkurence: "Oproti investorům mimo obor mají ti současní konkurenti výhodu, že si nepotřebují v Tescu už nijak budovat svou značku. Jednoduše by rozšířili svou síť, podobně jako tu udělal Albert po převzetí českých aktiv Sparu a Intersparu."


Podnikatelem roku je Vlastislav Bříza z Koh-i-nooru

Foto: oficiílní stránky společnosti Koh-i-noor Hardtmuth a.s.
Výroba dřevěných tužek a firma Koh-i-noor má v Českých Budějovicích dlouhou tradici a podnikatel, který v ní nyní pokračuje - Vlastislav Bříza - se stal českým podnikatelem roku a postoupil do celosvětového finále.

Osmašedesátiletý Bříza za sebou nechal i majitele rodinného pivovaru Bernard Stanislava Bernarda, šéfa nakladatelství Albatros Jaroslava Horáka nebo Vladimíra Velebného z holdingu Contipro, který se zabývá výrobou kyseliny hyaluronové. A jak se Vlastislav Bříza do Koh-i-nooru dostal?

"Musel jsem jít pracovat do Koh-i-nooru, protože v Budějovicích jiná práce tehdy nebyla,"říká Vlastislav Bříza.

Celosvětové finále soutěže se bude konat v Monte Carlu a co ho tam čeká, to ví Markéta Souček z pořádající společnosti Ernst and Young: "Je těžké se prosadit v tom mezinárodním prostředí. Ale myslím, že je přínosem tam vůbec být."

Podle účastníků z minulých let je i národní titul Podnikatel roku pro řadu obchodních partnerů hlavně v severní Americe zárukou jisté kvality.


České firmy investují v Ázerbájdžánu

České společnosti se prosadí na Evropských hrách v Ázerbájždánu. Jedna z největších sportovních událostí roku, která by měla být obdobou olympijských her, odstartuje v Baku přesně za 100 dní. A vydělají na ní i české firmy. Třeba společnost Iveco na hry dodá 150 autobusů. Kontrakt je za víc než 800 milionů korun. Částku pojistila Exportní garanční a pojišťovací společnost.

Podle její mluvčí Hany Hikelové ale české firmy proinvestovali v Ázerbájdžánu daleko víc peněz: "Je vidět, že zájem roste. My tam už řadu kontraktů máme uzavřených z minulosti. Ale je pravda, že od loňského roku, kdy se začalo hodně mluvit o větší diverzifikaci, zejména kvůli výpadkům v Rusku, tak Ázerbájdžán je jednou z těch náhrad. Dosud jsme tam měli uzavřené obchody zhruba za 42 miliard korun."


Dráhy vybudují dálkově ovládané zabezpečovací zařízení

Foto: Archiv Radia Praha
Stavební společnosti AŽD Praha a Elektrizace železnic získaly stomilionové zakázky na vybudování dálkově ovládaného zabezpečovacího zařízení. AŽD je vybuduje na koridorových tratích mezi Kolínem a Kralupy nad Vltavou a mezi Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm za celkem 430 milionů. Sdružení Elektrizace Železnic a První SaZ Plzeň pak zvítězila v soutěži na trase Kolín - Česká Třebová s cenou 226 milionů korun.

Všechny zmíněné tratě budou dálkově řízeny dispečery ze vznikajícího centrálního dispečerského stanoviště v Praze. Po plném zapojení má systém ušetřit na 1200 pracovních míst zaměstnanců v provozu.


ČEZ klesl čistý zisk o 36 procent

Mírná zima a levnější elektřina. To jsou hlavní důvody, proč největší české energetické skupině ČEZ loni klesl čistý zisk. Meziročně se snížil o 36 procent na asi 22 miliardy. Výsledky hospodaření by mohly ovlivnit i výplatu dividend. Loni ČEZ vyplácel dividendu 40 korun na akcii. Letošní výsledek by podle standardních pravidel naznačoval nižší částku. Analytici odhadují 33 až 35 korun. Záleží na doporučení, které dá na jaře vedení společnosti valné hromadě.

Většinovým vlastníkem ČEZu je stát. Drží 70 procent akcií. ČEZ pomýšlí na nákupy majetku v zahraničí. Má dostatečně vysoké rezervy.


Česko je mezi zeměmi EU s nejvyšším rozdílem v platech mužů a žen

Foto: Evropská komise
Česká republika patří mezi země Evropské unie s největšími rozdíly v příjmech mužů a žen. Plyne to z údajů k roku 2013, které nabídl evropský statistický úřad Eurostat. V celoevropském průměru byly tehdy platy žen o 16,4 procenta nižší než platy mužů, v Česku byl v témže roce rozdíl 21,1 procenta. Ve srovnání s rokem 2008 se rozdíl ve výši platů obou pohlaví ve většině zemí EU, včetně Česka, zmenšil.

Nejvyrovnanější příjmy měla před dvěma lety obě pohlaví ve Slovinsku, kde muži vydělávali jen o 3,2 procenta víc. Na druhém konci tabulky, tedy s největším rozdílem ve výši platů, skončilo Estonsko (29,9 procenta) před Rakouskem (23 procent), Českem a Německem (21,6 procenta).


Ministerstvo práce chce tvrdší pravidla agenturního zaměstnávání

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) chce od příštího roku zpřísnit pravidla agenturního zaměstnávání. Chtělo by stanovit patnáctiprocentní kvótu pro podíl agenturních zaměstnanců v podniku. Kmenoví a agenturní zaměstnanci by také měli mít podle návrhu srovnatelné mzdové a pracovní podmínky.

Agentury podnikají podle odborů často na hraně zákona. Ministerstvo práce chce předložit návrh změn agenturního zaměstnávání vládě do konce června, účinnost by měl nabýt v lednu 2016.


Prodej nových aut do února stoupl o víc než pětinu na 32.110 vozů

Prodej nových osobních aut na českém trhu za leden a únor meziročně stoupl o 21,6 procenta na 32.110 vozů. V samotném únoru trh rostl o 28 procent. Oznámil to Svaz dovozců automobilů. Výrazně letos vzrostl i počet dovezených ojetých aut, a to o 21 procent.

První na trhu nových vozů je značka Škoda s podílem 31,9 procenta. Následuje Volkswagen a Hyundai. Podle Vojtěcha Opleštila z Automobilové expertní skupiny PwC ČR je nárůst registrací v lednu a únoru poměrně překvapivý. Nečeká, že by takové tempo vydrželo celý rok.


Ministr zastavil čtvrtmiliardovou dotaci pro lodní dopravce

Foto: Tomáš Kolařík,  CC BY-SA 3.0 Unported
Provozovatelé přístavů a říčních lodí nedostanou slíbených 250 milionů korun jako kompenzace za předloňské povodně. ČTK to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Náhrady pro rejdaře slíbil loni v říjnu jeho předchůdce Antonín Prachař, podle nového šéfa resortu ale pro vyplacení peněz nejsou v rozpočtu vyčleněné peníze.

Pokud by stát podle Ťoka rejdařům kompenzoval ztráty za dny, kdy nebylo možné kvůli vysokému nebo nízkému stavu vody plout, musel by podobnou logiku použít i v případě jiných skupin. V Česku je v provozu 50 nákladních lodí.


Ministr Babiš je pro rekonstrukci karlovarského hotelu Thermal

Karlovarský hotel Thermal je zase bez ředitele. Státní hotel vedl Klaus Pilz jen tři měsíce. Za půl roku tak budova mění ředitele už počtvrté. Ministerstvo financí rozhodnutí Pilze překvapilo. Ten se nyní přestěhuje do rodné Vídně, odkud bude řídit několik hotelů rakouské firmy. Vedení Thermalu opouští v době, kdy se stát chystá vydražit pozemky nad hotelem s vyhlídkovou restaurací a bazénem, protože jeho provoz je ztrátový.

Ministr financí Andrej Babiš z Hnutí ANO už dřív řekl, že by bylo lepší, kdyby stát hotel prodal. Později ale prohlásil, že v současné době s takovou variantou nepočítá. Teď chce hlavně investovat do oprav a přilákat tak víc turistů nejen z Ruska nebo Německa, ale taky například z Číny.

Hotel Thermal byl postaven v 60. a 70. letech a každý rok v létě poskytuje zázemí pro Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.


ČR se chystá zažádat o ochrannou známku EU pro mák

Foto: Alexis Rosenzweig
Česko se chystá zažádat Evropskou unii o chráněné zeměpisné označení pro Český mák. Žádost zatím nebyla podána, potravináři však pro ni připravují podklady. Česko má v současné době 33 produktů s evropským chráněným označením. Jako poslední v prosinci 2013 na seznam přibyl valašský frgál.