Ekonomický přehled týdne

Miroslav Singer, foto: Filip Jandourek
0:00
/
0:00

Koruna, která se v minulých dnech propadla na několikaletá minima vůči euru i dolaru, ve středu posílila. Reagovala na výzvu prezidenta Miloše Zemana, aby Česká národní banka (ČNB) proti koruně už neintervenovala. Podobný účinek mělo úterní prohlášení šéfa centrální banky Miroslava Singera. Ve čtvrtek ráno koruna posílila pod 28 Kč za euro, k dolaru oslabovala. Podle analytiků koruna padala kvůli obavám z dalších intervencí České národní banky. Její guvernér Miroslav Singer ale jakékoliv spekulace o dalších zásazích odmítá:

Miroslav Singer,  foto: Filip Jandourek
Koruna, která se v minulých dnech propadla na několikaletá minima vůči euru i dolaru, ve středu posílila. Reagovala na výzvu prezidenta Miloše Zemana, aby Česká národní banka (ČNB) proti koruně už neintervenovala. Podobný účinek mělo úterní prohlášení šéfa centrální banky Miroslava Singera. Ve čtvrtek ráno koruna posílila pod 28 Kč za euro, k dolaru oslabovala. Podle analytiků koruna padala kvůli obavám z dalších intervencí České národní banky. Její guvernér Miroslav Singer ale jakékoliv spekulace o dalších zásazích odmítá:

"Zveřejňujeme stavy našich rezerv s nějakým desetidenním zpožděním, takže tam bude vidět, že se nic takového neděje. Já jsem zveřejnil blog, ve kterém vysvětluji rozhodnutí z konce loňského roku, kde jsme prohlášením bankovní rady říkali, že v tuto chvíli nevidíme jako nutné měnit kurzový závazek, to znamená, že nenecháme korunu posílit nad 27 korun za euro."

Češi v souvislosti s propadem kurzu české měny nijak výrazně nemění své investice a korun se nezbavují. Naopak někteří využili jejího slabšího kurzu a nakupovali ji spekulativně za cizí měny. Vyplývá to z ankety ČTK mezi bankami a poradenskými firmami.


Foto: Khalil Baalbaki
Kvůli cenám ropy bude lednová inflace zřejmě záporná, uvedli analytici, které oslovila ČTK. V prosinci totiž ceny meziročně rostly jen o 0,1 procenta právě kvůli klesajícím cenám ropy i potravin. Naposledy přitom inflace byla záporná v říjnu 2009, loni v červnu pak byla na nule. Jak uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz, deflace by neměla být větší než několik málo desetin procenta. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák upozornil, že deflace nemusí být vždy negativní. "Pokles cen ropy je jednoznačně pozitivní impuls, na který by ČNB reagovat neměla. Díky nižším cenám pohonných hmot, a tím pádem i nižší inflaci, dojde k růstu reálných příjmů, což se odrazí ve vyšší spotřebě domácností," dodal Novák.


Česká ekonomika poroste podle analýzy společnosti Deloitte pomaleji než slovenská. V letech 2016 až 2020 by měla růst průměrně o 1,7 procenta ročně. Životní úroveň v Česku by se tak měla do roku 2020 zvýšit až na 86 procent průměru EU. Slovensko poroste rychleji, zhruba o tři procenta ročně, a na konci dekády by mělo s životní úrovní na 90 procentech průměru EU předstihnout Českou republiku. Uvedl to hlavní ekonom Deloitte David Marek. Letos by podle něj měla tuzemská ekonomika stoupnout o 2,3 procenta.


Foto: Kristýna Maková
V Česku skončí dva obchodní domy Tesco. Společnost zavře kvůli velké konkurenci hypermarket v Ústí nad Labem a supermarket v areálu smíchovské tržnice v Praze. Odboráři se obávají propuštění a zavírání dalších obchodů. To postihlo už pobočky v Maďarsku a Velké Británii. Odboráři tvrdí, že o práci přijde 102 lidí. Pro propuštěné požadují odstupné minimálně ve výši šesti platů, říká zástupce odborových organizací Tesco Ivan Předinský: "U rodičů, kteří jsou samoživitelé, jsme požádali o navýšení na dvanáctiměsíční odstupné."

Mluvčí Tesca pro Českou republiku Jiří Mareček tvrdí, že zaměstnanci ze smíchovské tržnice dostanou příležitost pracovat na jiných pobočkách v Praze a nabídku na práci dostanou i lidé z hypermarketu v Ústí nad Labem: "Nabídneme jim zaměstnání v některém z našich dalších obchodů v okolí. Jedná se například o Děčín, Litvínov nebo Most."

Pro lidi, kteří změní místo svého pracoviště, požadují odboráři příspěvek na dopravu do práce.


Foto: Kristýna Maková
Od dubna bude mít Letiště Václava Havla v Praze speciální stanoviště na odbavení obřích dvoupatrových letadel A 380. Najednou může jedním strojem přiletět až 800 cestujících. Plynulé odbavení umožní trojice mostů, které spojí dveře letadla s budovou terminálu. Zakázku na přestavbu stojánky za 150 milionů korun získala v tendru firma Metrostav. Airbus 380 už několikrát v Praze přistál. Proč je nutná taková úprava?

"Kvůli komfortnímu odbavení. A to nejenom pro A 380, ale pro všechna velká letadla jako je třeba A 330," uvedla Marika Janoušková z Letiště Praha.

Letiště už na podzim 2013 získalo certifikaci na přistání největších letadel. Nyní jedná se všemi společnostmi, u kterých je potenciál, že by do Prahy mohli létat s těmito velkými stroji.


Foto: Filip Jandourek
Platy zaměstnanců ČSA od února klesnou v průměru o jednu třetinu. Vedení společnosti se totiž stále s odbory nedohodlo na nové kolektivní smlouvě. Už na podzim oznámilo masivní propouštění. Pod hrozbou stávky se nakonec rozhodlo část míst zachovat. Zaměstnancům ale sníží platy podle nového mzdového řádu. Někteří zaměstnanci tak podle odborářů dostanou až o 40 procent nižší plat. Podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka se každému mzda sníží jinak:

"Nedá se plošně říct, o jaké snížení se jedná, protože to je individuální. U každého je to různé. Můžeme zhruba říct, že je to asi třetinové snížení platu, pokud bychom se bavili třeba u personálu palubních průvodčích."

Vedení aerolinek bude s odboráři dál jednat a to za účasti prostředníka z ministerstva práce.


Foto: František Tichý
Stát v Ústeckém kraji s největší pravděpodobností prolomí limity těžby hnědého uhlí u dolu Bílina, kde si to nevyžádá zásah do lidských sídel. V případě dolu ČSA se uvažuje o úpravě limitů bez bourání obcí Černice a Horní Jiřetín. Novinářům v Mostě to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Hodlá také navrhnout desetinásobné zvýšení náhrad obcím, kterých se těžba dotýká. Mládek připustil, že některé domy i v jeho variantách budou muset být zbourány.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. O tom, že se v Česku limity těžby uhlí "dříve či později" prolomí, je přesvědčen prezident Miloš Zeman.


Energetický a průmyslový holding (EPH) kupuje v Itálii od společnosti E.ON sedm elektráren s výkonem vyšším než je výkon jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na Sardinii. Transakci ještě musí schválit příslušné orgány Evropské unie. V souvislosti s holdingem se mluví také o zájmu o koupi dvoutřetinového podílu ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel.


Foto: archivo de Radio Praga
Těžařská společnost MND z Hodonína (někdejší Moravské naftové doly), hledá nová ložiska ropy a zemního plynu v okolí Kyjova. Geologové prozkoumají téměř 200 kilometrů čtverečních. Ropa se na jižní Moravě těží už 100 let. Geologové používají deset speciálních strojů, které vysílají do nitra země seismické vlny, a měřicí vůz sleduje odezvu. Stejně jako loni má výzkum skončit do konce dubna, tedy do začátku zemědělských prací.

Z výzkumu i případné následné těžby profitují obce, které dostávají poplatky za dobývací prostory, těžaři musejí také odvádět část zisku za vytěženou ropu. Díky tomu prosperují například Dambořice, kterým se přezdívá "moravský Dallas". MND těží ropu a plyn na jižní Moravě ze zhruba 150 vrtů. Ropa pokryje dvě procenta tuzemské spotřeby, plyn jedno procento.


Švédský výrobce jednorázových zdravotnických prostředků Mölnlycke Health Care postaví novou továrnu v Havířově na Karvinsku. Provoz zahájí v roce 2017 a zaměstná tam 200 až 300 lidí. Investice bude mít hodnotu řádově desítky milionů eur. Mölnlycke už má jednu továrnu v průmyslové zóně Nové Pole v Karviné. Zaměstnává tam 600 lidí. V Česku se teď kompletují zakázkové chirurgické sety, které obsahují veškeré jednorázové komponenty potřebné pro konkrétní chirurgické zákroky.


Foto: ČT
Podporu v nezaměstnanosti pobírá zhruba pětina lidí, kteří jsou v evidenci úřadů práce. Zbývající čtyři pětiny na ni nemají nárok. Loni do konce října na podporách Česko celkem vydalo 7,96 miliardy korun. O rok dřív to bylo 8,22 miliardy. Důvodem poklesu je zlepšení situace na trhu práce a úbytek nezaměstnaných o tisíce. Vyplývá to ze zpráv o vyplácených dávkách v jednotlivých měsících. Loni v říjnu mělo na podporu v nezaměstnanosti nárok 96.100 z 519.600 nezaměstnaných, tedy 18,5 procenta.


Foto: Khalil Baalbaki
Developeři loni v Praze prodali 5950 nových bytů, což je meziroční nárůst o 18,6 procenta. Vyplývá to ze společné statistiky společností Ekospol, Skanska Reality a Trigema, kterou má ČTK k dispozici. Je to nejvíce za posledních osm let. Prodeje tak překonaly i předkrizový rok 2007. Dalších 6750 bytů mají developeři připravené k prodeji. Podle generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti Ekospol Evžena Korce je nárůst prodejů důkazem oživení české ekonomiky.


Nábytkářská společnost IKEA ve finančním roce 2013/14 zdvojnásobila v Česku zisk na 367 milionu korun. IKEA uvedla, že v uplynulém finančním roce vzrostl počet zákazníků obchodních domů v ČR i jejich útraty. IKEA omezí své předchozí plány na expanzi. Odložila plán na nový obchodní dům mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Zatím nepostaví ani prodejnu v Plzni. Řetězec chce otevřít zatím jen jeden nový obchodní dům v Praze, kde jsou již dva obchody na Zličíně a Černém Mostě.


Foto: Evropská Komise
Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 Kč. Růst cen obilí způsobí zdražení mouky a následně pekárenských výrobků. ČTK to sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Podle informací ČTK má však většina velkých pekáren s řetězci dlouhodobé smlouvy, a úpravy ceníků tak nejméně do žní nelze příliš předpokládat. Podražit by mohly spíše menší pekárny, které nejsou v tvorbě cen závislé na supermarketech.