Dám si jedno plné!

Foto: Peter Kraayvanger, Pixabay / CC0
0:00
/
0:00

Označení piva se v Česku mění. V prosinci začala platit vyhláška ministerstva zemědělství. Například svrchně kvašená piva se musí nazývat plná piva, název speciály nahradí pojem silná piva. Od 1. prosince zároveň začalo roční přechodné období, během něhož se musí natisknout nové etikety.

Foto: Peter Kraayvanger,  Pixabay / CC0
Právě speciálům a různým druhům pšeničných piv se doteď často mylně říkalo ležáky, upozorňuje Tomáš Maier, specialista na pivo z České zemědělské univerzity:

"Dodneška jsme se mohli dozvědět třeba z etikety, že se jedná o pšeničný ležák, což je protimluv. To je jako kdyby někdo řekl, že černá barva je bílá. Teď konečně dochází k tomu, že ležákem se bude nazývat jen to spodně kvašené pivo."

Svrchně kvašeným pivům se bude říkat plná piva. Ta vznikají při teplotách okolo 15-20 stupňů Celsia. Ležáky a výčepní piva jsou ale nadále dominantní - podíl jiných kategorií piv se na českém trhu pohybuje maximálně v řádu procent.

Vyhláška se dotkne mixů piva s limonádou i medoviny

Kromě samotných piv vyhláška nově umožní prodávat takzvaný atypický pivní nápoj. Jde o nápoj, který nesplňuje požadavky na pivo, ale je vyrobený na bázi piva s upraveným podílem sladu nebo způsobem kvašení. Příkladem takového nápoje jsou třeba různé mixy piva s limonádou.

Pro pivovary nejde o žádnou novinku. Vyhláška totiž vznikala více než tři roky.

"Nyní platí jeden rok přechodné období, kdy se můžete setkat s oběma označeními. Ale od příštího 1. prosince by vám obsluha měla říci, pijete plné pivo, případně silné pivo,"říká Jaromír Fiala z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Nová legislativa zasáhla i medovinu. Tu budou moci producenti za splnění podmínek označit i jako medové víno. Pokud ji však dochutí cukrem, lihem nebo vínem, budou ji muset označit přídomkem „dezertní".