Česko má opět rekord v počtu turistů, konkuruje hlavně cenou

Grandhotel Pupp v Karlových Varech

Česko navštívilo loni rekordní množství turistů. Zhruba polovina lidí, kteří se v ČR v roce 2012 ubytovali, byla ze zahraničí. A právě ti se na rozdíl od Čechů výrazně podepsali na růstu návštěvnosti i počtu přenocování. Zdá se tedy, že po období ekonomické krize se turistice opět začíná dařit, i když průměrná doba strávená v českých hotelech, penzionech nebo kempech se naopak zkrátila.

Foto: Kristýna Maková / Archiv Radia Praha
V českých hotelech, penzionech a kempech se v loňském roce ubytovalo přes 13,5 miliónu hostů. Bylo to o téměř 6 procent více než v roce 2011. Počet nocí, které v Česku turisté strávili, se zvýšil o 3,5 procenta. Vyplývá to ze zveřejněných dat Českého statistického úřadu. Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací říká, že je to pozitivní signál.

"Lidé už v podstatě po té době krize začali zase cestovat, to je jedna věc. Druhá věc je ta, že ČR a Praha je pořád velmi zajímavou turistickou destinací. Navíc když vezmete hodnotu toho, co tady turisté utratí za to, co dostanou a co můžou vidět, tak je to pořád velmi atraktivní destinace."

V posledním loňském čtvrtletí se počet turistů v Česku meziročně zvýšil a počet noclehů také stoupl. Tuzemští i zahraniční hosté celkově stráví v ubytovacích zařízeních v průměru 3 noci. Doba přenocování se tedy zkrátila.

"Stále přibývá lidí, kteří jezdí raději a častěji na kratší pobyty. Městská turistika je tímto známá, protože to jsou většinou takové ty pobyty na rozšířené víkendy. Druhá věc, která v tom hraje roli je to, že pořád ještě neumíme turistu udržet na jednom místě a přinutit ho k tomu, aby se jel podívat někam jinam a chviličku tam zůstal. To je věc, na které se musí pořád pracovat."

A jaké destinace jsou podle Václava Stárka v Česku vyhledávané?

Václav Stárek,  foto: ČT
"Památky UNESCO jsou velmi dobře navštěvovaná místa, zvlášť co se týká té zahraniční klientely, to znamená jsou to historické památky. Velmi zajímavá je u nás poslední dobou i golfová turistika. Nesmíme zapomenout samozřejmě na kongresovou turistiku, která se týká převážně Prahy a velkých měst a musím říci, že Česká republika má dnes co nabídnout, co se týká kongresových akcí a prostor. To jsou asi ty hlavní trendy, Co se týká zimních sportů, tak i tady se naše hory stávají poměrně populárními, hlavně v těch destinacích, které jsou v našem blízkém okolí, jako je třeba Německo či Polsko. Myslím si, že dneska jsou poměrně hojně navštěvovány ty horské oblasti právě v zimním období i těmito turisty."

Dodejme, že kongresová turistika v Česku opravdu kvete. Podle aktuálních údajů ČSÚ se loni v tuzemských hotelech uskutečnilo přes 11 tisíc konferencí a kongresů, na které dorazilo více než 1,5 milionu účastníků. Obě čísla jsou rekordní. Podle analytiků jsou příčiny především ve stabilnější finanční situaci firem a nárůstu zakázek pořadatelských společností. Nejvíce konferencí se pořádá tradičně v Praze, která přiláká více než polovinu všech účastníků. Následují jižní a severní Morava. Moravskoslezský kraj si v posledních letech ze všech regionů polepšil nejvíce.

O analýzu počtu turistů za minulý roku jsme požádali Jaromíra Beránka ze společnosti MAG Consulting.

Jaromír Beránek,  foto: Vilém Janouš / ČRo
"V loňském roce do České republiky přijelo historicky nejvíce zahraničních turistů. Bylo jich více jak 7 milionů a v našich hromadných ubytovacích zařízeních se včetně českých turistů ubytovalo více jak 13 milionů hostů. Pokud se v některém státě ubytuje více turistů v hromadných ubytovacích zařízeních, než je jejich obyvatel, tak můžeme hovořit o rozvinutém státě cestovního ruchu, což Česká republika bezesporu je."

Z jakých zemí turisté v posledních letech přijíždějí?

"Nejvíce zahraničních turistů k nám stále přijíždí z Německa. Je to přibližně jeden milion a čtyři sta tisíc zahraničních turistů. Ovšem dynamika je zde velmi malá, v podstatě dochází ke stagnaci a naprostou většinu turistů tvoří němečtí důchodci, kteří se rekrutují především do našich lázeňských zařízení. Jednu z největších dynamik příjezdu zahraničních turistů má Rusko, Rusů přijelo loni téměř 700 tisíc a mají v posledních letech dynamiku mezi 25 až 33 procenty."

Jak ovlivnila turistiku ekonomická krize v Evropě? Může to ovlivnit počty turistů ze zemí mimo EU?

Foto: Archiv Radia Praha
"Došlo k velmi výraznému poklesu v roce 2008, ovšem v roce 2009 už došlo k mírnému nárůstu a od té doby zaznamenáváme vzrůstající trend. V současné době k nám přijíždí zhruba 69 procent zahraničních turistů ze zemí EU, ale díky velmi silným příjezdům, zejména z Ruska, Číny, Japonska a dalších asijských států tento trend mírně klesá."

Jak mohou české hotely a penziony reagovat na krizi, jaké jsou recepty?

"České hotely zaznamenaly v loňském roce historicky nejlepší rok. Bohužel naprostá většina českých hotelů v konkurenčním středoevropském prostředí se prosazuje cenou, což je ze střednědobého a dlouhodobého hlediska velmi špatný trend. Naše hotely by se měly prosazovat především kvalitou, ale to dělá velmi malá část hotelů."

Myslíte, že to bude lepší, že se budou prosazovat jiným způsobem?

"Řekl, bych, že je to více jak žádoucí, protože se může stát, že hotelová zařízení nebudou mít na obnovu své infrastruktury."

Jak se proměnily nebo změnily priority zahraničních turistů, co se týče ubytování? Dávají přednost spíše levnějšímu ubytování, nebo to zůstává stejné? Podle nejnovějších dat statistického úřadu víme, že velký zájem je stále o čtyř- a pětihvězdičkové hotely ...

Grandhotel Pupp v Karlových Varech | Foto: Andrea Ferklová,  Český rozhlas
"Čtyř- a pětihvězdičkové hotely v posledních třech až čtyřech letech zaznamenávaly největší nárůst v horizontu dvouciferných čísel, někde kolem 15 až 20 procent. V loňském roce došlo k mírnému poklesu a je to právě způsobeno tím, že v mnoha případech pětihvězdičkové hotely se zejména v Praze prodávají za cenu čtyřhvězdičkových a čtyřhvězdičkové v mnoha případech za cenu tříhvězdičkových. Ani zde ale nesmíme opomenout to, že v České republice velmi výrazným způsobem za poslední 3 a 4 roky přibylo čtyř- a pětihvězdičkových hotelů, což pochopitelně celkové číslo velmi výrazným způsobem ovlivňuje."

Jak v tomto směru vidíte problém, že hotely vlastně samy sebe označují podle počtu hvězdiček? Nechybí vám nějaká kontrola a jde kontrolovat nárůst počtu hotelů s nejvyššími hvězdičkami?

"Kategorizace v České republice - respektive klasifikace ubytovacích zařízení - není jednotná. Je to velká škoda. Již tomu je tak od roku 1993. V posledních letech se ministerstvo a Asociace hotelů a restaurací snaží o nějakou jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení. Já v tom vidím dosud velký nedostatek, ale jsem přesvědčen, že za pomoci ministerstva místního rozvoje se tak stane a tím pádem stoupne velmi výrazně naše konkurenceschopnost ve středoevropském regionu."