Češi více kupují potraviny domácího původu

Foto: archiv Radia Praha

Čeští spotřebitelé stále častěji hledí na kvalitu potravin a nejen na jejich cenu. Mnoho z nich také začíná dávat přednost českým výrobkům, které se nemusí dovážet na velké vzdálenosti a tím chrání životní prostředí a podporuje české hospodářství. Přispěla k tomu i nedávná aféra s neoznačeným koňským masem v potravinách, která zasáhla i Českou republiku. Česko také bude v květnu jednat s Polskem kvůli dovozu nekvalitních potravin. V některých z nich se nedávno objevila například technická sůl.

Foto: archiv Radia Praha
Kvalitní české výrobky jsou označeny speciálními značkami, mezi které patří např. Klasa, Czech made nebo Český výrobek. Ty pomáhají spotřebitelům orientovat se na trhu. Potravinářská komora dokonce navrhuje, aby chce velké obchodní řetězce povinně zveřejňovaly údaje o podílu tuzemských potravin na svých pultech. Praxi popsal Českému rozhlasu Miroslav Toman z Potravinářské komory.

"V každém obchodě bude vyvěšená informační tabule jaké procento výrobků se prodává z České republiky a jaké procento z ostatních zemí, po jednotlivých zemích. Je to věc, která zákazníka zajímá. Je potřeba, aby bylo naprosto zřetelné, kolik který řetězec prodává výrobků z ČR. Ale to si myslím, že není to nejdůležitější. Nejdůležitější je, že my prosazujeme, aby i u nebalených výrobků byl napsán výrobce, respektive země původu a aby u masných výrobků byla uvedena hlavní složka."

Obchodníci by podle šéfa potravinářů hlásili poměr zahraničních a domácích potravin ministerstvu zemědělství. To by následně seznam zveřejňovalo a údaje pravidelně aktualizovalo. Některé velké řetězce už ale oznámily, že chtějí zvýšit množství českých a také regionálních potravin. V České televizi řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka:

"Dnes, když se někdo chce prosadit na trhu, tak nesmí zapomenout na to, že jsou regionální výrobci. Že musí přizpůsobit i svoji síť a svoji distribuci tomu, aby od regionálních výrobců mohl brát jejich výrobky a zboží."

Zdeněk Juračka,  foto: Helicid,  Wikimedia Commons CC 3.0
Zákazníci už také tak často nehledí na cenu, pokud je výrobek kvalitní, říká Zdeněk Juračka.

"Základní princip je v tom, že nabídka regionálních výrobků nemusí mít cenové relace nejnižší. Dneska slyší lidé na nabídku regionálních výrobků, zejména těch českých, chtějí si koupit kvalitu. Protože zájem obchodů a zájem výroby - a zejména té české - jde i po té kvalitě, domnívám se, že symbióza je zde na místě. Zákazník, který ví, že je to ryze český výrobek a ještě z regionu, se "nedívá" tolik na cenu jako u výrobků jiných."

Spotřebitel se ale často neorientuje v tom, zda je daný výrobek skutečně český. Podle značky výrobce se dnes už dá špatně poznat, co pochází z České republiky. V řadě výrobků z Česka jsou suroviny z jiných zemí. Ředitel firmy Český výrobek Leo Kolečkář, která se snaží kontrolovat kvalitu českých výrobků, k tomu říká:

Foto: Eva Odstrčilová,  archiv ČRo
"My se soustředíme jak na firmy, tak i na definici jednotlivých výrobků, protože se může stát, že v řadě výrobků to některé splňují a některé ne. Důležité je, aby výrobky vyráběla na území České republiky, aby byl minimálně 50procentní podíl českých surovin nebo komponent, pokud se tyto vyskytují. Pokud se nevyskytují, je důležité, aby z těchto surovin nebo komponent vznikal nový výrobek. To znamená, že tato značka se nemůže vyskytnout na výrobcích, které jsou tady jenom přebaleny nebo někdo doveze sýr z Německa, nakrájí ho a napíše tam "český výrobek." Naše legislativa to umožňuje, ale logo Český výrobek tam být skutečně nemůže. Potom je důležité, aby firma tady byla registrovaná a platila daně, zdravotní a sociální pojištění, aby splňovala základní nebo minimální kvalitativní a bezpečnostní požadavky, co se týká nezávadnosti těch výrobků, případně aby ty jejich výrobky byly oceněny nějakým certifikátem kvality, což některé firmy, které hojně prodávají v řetězcích, samozřejmě také mají a splňují."

Certifikáty kvality připravily i farmářské trhy, které se na jaře pomalu objevují v ulicích českých měst. Právě tady je podíl českých výrobků - jako například sýrů, masa, zeleniny a ovoce - asi největší. Pokračuje předseda Asociace farmářských trhů Jiří Sedláček:

Foto: Evropská komise
"Certifikace je proces, kterým chceme spotřebitele ujistit, že pokud přijde na farmářské tržiště a uvidí dané výrobky na pultech farmářských stánků, může být ujištěn, že ty výrobky pocházejí z autentických ověřených zdrojů - že jsou českého původu. Pokud půjde nakupovat přímo na to tržiště, uvidí cedulku, která je ohraničena červeným rámečkem. Získá údaje: kdo je to, co je to, odkud, takové ty základní údaje - samozřejmě kde se ta farma nachází, kterými úspěchy se pyšní, jestli hospodaří v certifikované biokvalitě, jestli je třeba držitelem ocenění. To všechno na té cedulce je. Co je podstatné je to naše certifikační razítko, kterým my jako provozovatel toho tržiště garantujeme spotřebiteli: tady můžeš být v klidu, kdybys měl nějaké pochybnosti, obrať se na nás jako na provozovatele toho tržiště."

Prezident Miloš Zeman nedávno navrhl, aby čeští výrobci založili svůj vlastní obchodní řetězec. České potraviny se vyváží i do zahraničí. Třemi největšími příjemci potravin jsou sousední země - Slovensko, Německo a Polsko. Více než 90 procent vývozu zemědělského a potravinářského zboží směřuje do zemí Evropské unie. Český zemědělský a potravinářský vývoz by se ale měl podle ministerstva zemědělství do budoucna zaměřit především na 14 zemí mimo Evropskou unii. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území mají patřit také USA, Kanada, Japonsko a Korea. Potraviny označené jako Český výrobek můžeme najít i v ostatních státech, říká Leo Kolečkář.

"Musím říci, že máme zprávy o tom, že zejména na východ od hranic naší republiky se prodávají velice dobře a tu značku zákazníci vnímají velice dobře. Začíná to samozřejmě Slovenskem, ale pokračuje to dál na východ Ruskem, Ukrajinou, pobaltskými státy a podobně. Co se týká podpory, jsme zatím zde v České republice, kde chceme podporu rozvinout. Naše ekonomické možnosti zatím expanzi neumožňují, ale není to samozřejmě vyloučeno."

Foto: Archiv Radia Praha
Úskalí vývozu českých potravin popsal Vít Bareš, který působí ve společnosti, která po internetu nabízí české zboží.

"Je to specifický produkt, který potřebuje a vyžaduje daleko víc ošetřit po všech stránkách. Samozřejmě je to výhled. Není to výhled nějakých řádově měsíců, to nám bude trvat o něco déle. naším krédem je, aby ta cesta byla solidní po všech stránkách. Samozřejmě u těch potravin musí být cesta daleko lépe ošetřena, než u normálního výrobku."

Kvůli potravinám Česko nedávno kritizovalo Polsko, výhrady byly zejména ke kvalitě dovážených potravin. Polské velvyslanectví ale označilo kritiku za snahu vytlačit je z trhu a zvýšit na něm podíl českých výrobků. Proti tomu, že by v Česku byla vedena jakákoli kampaň proti polským potravinám se následně ohradilo české ministerstvo zahraničí. Dodejme, že dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl podle lednového vyjádření Svaz obchodu a cestovního ruchu více než čtyřnásobně. Loni hodnota dovezeného zboží přesáhla rekordních 20 miliard korun. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupá hlavně kvůli jejich nízké ceně. S kvalitou polských potravin mají problém i na sousedním Slovensku, kde museli měnit i tamní zákon o potravinách.