Boj se špinavými penězi; Počet zahraničních turistů roste

Českou spořitelnu, která vede přes šest miliónů anonymních vkladních knížek, čeká do konce roku obrovský nápor klientů. Počínaje lednem příštího roku totiž přestanou být tyto vklady úročeny a do budoucna musí být převedeny na jiné účty. Zrušení anonymních vkladů nařídili zákonodárci, aby se Česká republika vyhnula zařazení na seznam zemí, které málo bojují s praním špinavých peněz.

V Evropě se takové vkladní knížky už nepoužívají ani kvůli snadné možnosti jejich zneužití. Při ztrátě nebo krádeži už lidem nikdo vklad nevrátí. Pro klienty je výměna vkladní knížky na doručitele jednoduchá. Stačí přijít na libovolnou přepážku České spořitelny s občanským průkazem a převod například na vkladní knížku na jména či jiný typ účtu je proveden během několika minut. I přes velkou osvětovou kampaň ale nebyl dosud vyměněn ani jeden milión knížek. Odborníci soudí, že mnozí lidé odkládají cestu do spořitelny až na poslední týdny roku. Pak by se ovšem mohly všude vytvořit obrovské fronty. Proto, jak říká ředitel úseku řízení obchodu v České spořitelně Jiří Škorvaga, je od začátku května motivací pro převod na vkladní knížku na jméno i výhodnější úroková sazba, než ta, která dosud platí pro anonymní vklady.

"Čím dřív přijdu a ten anonymní vklad si převedu na jméno, tím více získám na úrocích, protože ty vklady na jméno jsou lépe úročeny. Vkladní knížka na jméno je nyní o 0,4 procenta lépe úročena. Po novém roce anonymní vkladní knížky nebudou úročeny vůbec. To je ze zákona. A vkladní knížky na jméno budou dál úročeny vyhlášenou úrokovou sazbou."

Výměna je pro spořitelnu poměrně nákladnou operací. Jednak kvůli samotnému technickému provedení, jednak proto, že někteří klienti při zrušení anonymního účtu peníze vyberou, ale už je opět neuloží do České spořitelny na jiný účet. Na druhé straně mohou anonymní účty skrývat pro spořitelnu i snadný zisk. Pokud se s penězi na knížce 23 let nehýbalo, propadají vklady ze zákona bance. Spořitelna ale tají, kolik peněz na takových knížkách je.


Zatímco turistika v globálním měřítku v důsledku loňských teroristických útoků silně utrpěla, Česká republika hlásí vyšší počet turistů v porovnání s rokem 2000. Podle údajů Českého statistického úřadu navštívilo loni Česko 103 miliónů lidí. To je počet těch, kteří překročili hranice. Do statistiky cestovního ruchu, jak upřesňuje ředitelka marketingu České centrály cestovního ruchu Nora Dolanská, se samozřejmě počítá jen zlomek těchto návštěvníků.

"Za turistu se považuje každý, kdo v České republice stráví více než 24 hodin, to znamená, že čerpá služby a přenocovává. V loňském roce přijelo do České republiky pět miliónů dvě stě tisíc turistů, což je téměř o tři čtvrtě miliónu více než v předchozím roce. A to je velmi dobré zjištění, neboť jsme konstatovali, že události po 11. září nebyly pro českou turistiky nijak katastrofální a v celkovém výsledku jsou ta čísla velmi dobrá."

Tradičně vedou turisté z Německa, kterých přijelo jeden a půl miliónu, daleko za nimi jsou pak Poláci, Italové, Britové, Nizozemci a Američané. Kupodivu se mění ruská klientela. Ta byla v minulých letech na předních místech v žebříčku návštěvnosti. Loni se Rusové umístili až na 13. místě. Na druhé straně patří Rusové k těm turistům, kteří se v Česku zdržují nejdéle. V průměru zůstávají přes sedm dní. Většinou jde o lázeňské pobyty. Podle Nory Dolanské zahraniční turisté v Česku také více utrácejí.

"I v tomto směru jsou naše čísla velmi optimistická. Oproti roku 2000, kdy byl průměr výdaj na osobu a den něco přes 50 dolarů, v loňském roce to bylo už 57 dolarů. Ten zvyšující se trend je dobrý pro turistiku."

Hlavní turistickou atrakcí Česka je samozřejmě Praha. Potěšitelné je, že cizinci ale začínají objevovat i jiné oblasti.

"Je dobré, že se na Prahu velmi silně dotahují jižní i východní Čechy. Je vidět, že ve východních Čechách je daleko více možností pro kvalitnější ubytování."

Nejistota v souvislosti s teroristickými útoky měla naopak určitý negativní dopad na české cestovní kanceláře. Například Čedok vykázal čistý zisk ve výši 16 miliónů korun při dvou miliardách tržeb. V roce 2000 byly tržby o sto miliónů vyšší. Přesto hodnotí generální ředitel Čedoku Miroslav Res celkové výsledky za loňský rok vcelku pozitivně.

"Konec letní sezóny - září, říjen - byl těmi negativními jevy poznamenán. Bezprostředně po útocích byl znatelný odliv z letecké přepravy. Některé destinace, například Egypt, Tunis se staly prakticky neprodejnými, ty seriály se musely rušit. Následně navazovala zimní sezóna, kde je těžiště kromě Egypta v Thajsku a tato destinace probíhala naprosto nerušeně."

Cestovní kanceláře si samozřejmě pochvalují silnou korunu. Třeba právě Čedok očekává vyšší tržby než v roce 2000 a čistý zisk přes dvacet miliónů.