Zprávy | Z archivu rubriky


Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému elektronické evidence tržeb (EET) do čtvrtka 29. prosince, tedy za téměř měsíc fungování evidence tržeb, zhruba 73,7 milionu účtenek. Zároveň finanční správa eviduje zhruba 1900 oznámení o nevydání účtenky. Do EET je zatím zapojeno 42.277 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Finanční správa však registruje téměř 55.000 vydaných žádostí o autentizační údaje. Doba odezvy centrálního systému byla v uplynulých dnech podle serveru hlidaceet.cz v průměru pod dvěma sekundami, kolem 160 milisekund. Zákon stanovuje jako hraniční dobu dvě vteřiny, při delší může obchodník vystavit účtenku bez identifikačního kódu EET. Ze statistik serveru také vyplývá, že systém měl 13. prosince v ranních hodinách výpadek, což ten den také potvrdila Finanční správa.

Podle provozního ředitele dodavatele pokladních systému Storyous Petra Filipce dosavadní provoz ukázal, že EET mělo dopad na zvýšení cen v restauracích, i když poměrně nepatrný. "Rostly především ceny obědových menu, a to o 15 až 20 procent. Podobně rostla také cena piva. EET zároveň nijak neovlivnilo obsazenost jednotlivých podniků," uvedl Filipec. Data má firma především ze středně velkých podniků ve větších městech. Vláda si od evidence tržeb slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí.