Způsob sklizně brambor a jablek, zpracování zelí či přípravu
povidel předvede o víkendu rožnovské Valašské muzeum v přírodě,
které připravuje program zaměřený na typické podzimní práce na
Valašsku. Lidé v sobotu ve skanzenu ochutnají také regionální jídla
z brambor, například podlesníky, typické valašské bramborové placky
pečené v zelných listech nebo placky z vařených brambor pečené na
plotně, sdělila ČTK mluvčí muzea Pavlína Polášková. Lidé budou
brambory nejen ochutnávat, ale dozví se také o způsobu jejich sklizně.
"V minulosti se brambory kopaly nebo vyorávaly později, až kolem
svátku svatého Václava. Hned na poli se třídily do košů podle
velikosti na velké, sadbové a drobné, které se spolu s pokopanými
musely spotřebovat nejdříve, než se mohly zkazit nebo seschnout,"
uvedla Pavlína Polášková. Sklízela se také jablka, ze kterých se
sušily křížaly, ta nejlepší se ukládala do sklepa na zimní
konzumaci, někdo lisoval mošt. Hospodyně dělaly povidla, nakládaly
zelí, které bylo až do jara spolu s brambory nejčastější složkou
potravy Valachů.