Zprávy | Z archivu rubriky


Na výlovy rybníků a rybí speciality, zvěřinové hody a posvícenské veselice zvou Jihočeši od pondělního svátku svatého Václava až do konce listopadu. Jihočeské hody, neboli Jihody, se letos konají poprvé a mají se stát tradicí. Společná propagace místních podzimních slavností, spojených s dobrým jídlem a pitím, by v kraji mohla přispět k prodloužení turistické sezony, řekl ČTK Petr Stupka z pořádajícího sdružení pro podporu cestovního ruchu. Hody se budou konat na mnoha místech. Podle Stupky se jich zúčastní asi čtyři desítky podnikatelů, včetně restauratérů, obce a regiony. V hodovém kalendáři lze najít tradiční oblíbené oslavy, ale chystají se také novinky - například velká Kapr sushi party na českobudějovickém náměstí, láká Stupka. Pořadatelem hodů je Sdružení Cestovní ruch při Jihočeské hospodářské komoře, finanční podporu poskytl kraj. V prvních říjnových dnech mohou lidé navštívit například chelčické Slavnosti plodů, kde se soutěží o letošní nejlepší jablko, ovocný destilát a ovocnou dobrotu. V Českých Budějovicích mohou později ochutnat speciality z čerstvých ryb při akci Výlov v Masných krámech. Do další z českobudějovických restaurací mohou zajít třeba na kulajdu a na škubánky. Součástí Jihočeských hodů bude Gastrofest v Českých Budějovicích, ale také biohody, svatomartinská posvícení a týden rybních specialit v Hluboké nad Vltavou. Před adventem budou slavnosti ukončeny svatoprokopským posvícením. Podrobný program bude uveden na www.jiznicechy.cz/jihody