Archiv: Ekonomika | Zemědělství


V některých částech Jihočeského kraje hynou tuto zimu ve velkém včelstva. Někteří včelaři přišli o všechny včely. Příčinami mohou být loňské horké léto, varroáza i viróza. V jižních Čechách bude letos méně medu. ČTK to řekli jednatel českobudějovické organizace Českého svazu včelařů Stanislav Pokorný a včelař Stanislav Augustin, který léčí i včelstva jiných včelařů. V okrese České Budějovice zazimovali včelaři asi 12.000 včelstev. Na jarních veterinárních kontrolách se jich objevilo méně než 10.000, přičemž běžný úbytek včel je podle Pokorného do deseti procent. "Včelstva nebyla schopna naklást dostatek dlouhověkých zimních včel, protože varroáza byla na takové úrovni, že tomu bránila. A kvůli horku se těžko použily některé léčivé prostředky, protože by mohlo dojít k předávkování," řekl Pokorný.

Pokud je ve včelstvu více roztočů, sají včelám z těla látky důležité pro přezimování. Včelaři také v horku mohli mít podle Pokorného strach dát do úlů ochranné formidolové desky, aby se včely nepředávkovaly. Rostliny v horku nedokázaly produkovat dostatek nektaru a včely nenasbíraly dost pylu, aby udělaly výživu pro dlouhověké včely. Včelar Stanislav Augustin měl 31 včelstev a zbyla mu tři. V podobné situaci byl před dvěma lety, kdy mu z 50 včelstev zbyla dvě. V ČR bylo loni podle ČSÚ 632.000 včelstev. Včely chová na 58.500 včelařů. Medu loni včelaři vyprodukovali nejméně za poslední čtyři roky - 8992 tun.

Veškeré nezpracované hovězí maso z Polska ze 700kilogramové zásilky, kde byla zjištěna přítomnost salmonel, se již dohledalo. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Snědlo se ho kolem 110 kg. Posledním dohledanou byla část zásilky z Makra, která podle mluvčího byla odeslána pouze v dokumentech, reálně zůstala ve skladu ve středních Čechách. V Česku ve čtvrtek začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Provoz Státních veterinárních ústavů podle Vorlíčka testy neparalyzují, stále se tak provádějí i na drůbeží maso z Brazílie, které také před otestováním nesmí na český trh.

Podle Evropské komise je na České republice, aby podnikla opatření proti potravinám, u nichž existuje podezření, že mohou ohrozit zdraví. ČTK o tom informovala mluvčí Evropské komise Anca Paduraruová. Dodala ale, že tyto kroky musí být přiměřené a po předchozím vyhodnocení. Evropská komise už v lednu vyjádřila výhrady k tomu, jak Česko uplatňuje unijní pravidla při kontrole dovozu potravin. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého není cílem přijímaných opatření zákaz obchodování s žádným z členských států EU. V Polsku se ročně vyprodukuje 560.000 tun hovězího masa ročně, z čehož 85 procent míří na export. Polsko je po Německu druhým největším vývozcem zboží zemědělského původu do České republiky.