Archiv: Ekonomika | Finance


Nezaměstnanost v říjnu klesla především kvůli sezonním vlivům. Stavebnictví a cestovní ruch ještě díky teplému počasí nabízely hodně pracovních míst a většina absolventů škol si již našla zaměstnání. Ve snižování počtu lidí bez práce pomáhá také rychlejší ekonomický růst, řekl ČTK hlavní ekonom Patria Online David Marek. Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes potvrdilo pokles říjnové míry nezaměstnanosti na 8,9 procenta ze zářijových 9,1 procenta. Nezaměstnaných ubylo o více než 12.000, práci si tak hledá 517.812 lidí. První informace o říjnové nezaměstnanosti již přinesl deník Právo v sobotu, tedy ve druhý den krajských a senátních voleb. Ministr práce Zdeněk Škromach však spojitost předčasného zveřejnění zdánlivě příznivých výsledků s konáním voleb popírá. Bez sezonních vlivů by nezaměstnanost v říjnu podle Marka téměř stagnovala. Přestože se fronty lidí na úřadech práce zkracují také kvůli svižně rostoucí ekonomice, na výraznější pokles nezaměstnanosti si budou muset Češi ještě počkat. Brání tomu přetrvávající strukturální problémy na trhu práce. Lidé se za novým zaměstnáním jen obtížně stěhují a podle Marka tomu napomáhá i stát tím, že podporuje vlastní bydlení na úkor nájemního, jež je pro stěhování za prací příznivější. Firmy také poptávají jiné pracovníky, než které nabízejí úřady práce.

Přestože někteří dodavatelé potravin nevyloučili, že zdraží své výrobky, ministr zemědělství Jaroslav Palas (ČSSD) pro tento krok žádný důvod nevidí. Řekl to v nedělním diskusním pořadu Sedmička na TV Nova. Vzhledem k nadúrodě obilovin není podle Palase důvod k růstu cen například pečiva, a protože se obiloviny používají i ke krmení zvířat, mělo by podle něj zlevnit i maso. TV Nova citovala prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka, podle kterého ceny masa porostou o 15 procent, ceny výrobků s vysokým obsahem cukru asi o deset procent, u mléka a mléčných výrobků to bude o pět procent a u pečiva porostou ceny do pěti procent. Podle něj stojí za růstem vstup do EU a otevření trhu. "Já musím odmítnout názor Potravinářské komory, že se musí potraviny v příštím roce zdražit o deset procent. Já nevidím důvod, proč by se takovýmto způsobem měly v průměru potraviny zdražit," prohlásil Palas. Letošní nadúroda obilovin podle něj nevytváří důvod, proč by se mělo zdražovat například pečivo. "Navíc část obilovin je základní nákladovou položkou pro živočišnou výrobu, krmí se obilím, všechny druhy živočichů, a jestliže budou levnější obiloviny, pak bude levnější maso," tvrdí Palas. Chovatelé i zpracovatelé vepřového však poslední dobou hovoří opět o zdražování. Zemědělcům se nelíbí nízké výkupní ceny prasat, které jsou podle jejich názoru pod úrovní nákladů.