Karlův most oslavil 650 let od svého založení

karluv_most36.jpg

9. červenec 1357, pět hodin a 31 minut ráno - toto datum a hodinu prý astrologové doporučili císaři a králi Karlu IV. jako nejvhodnější pro stavbu nového kamenného Pražského mostu. O šest set padesát let později, na minutu přesně, si toto výročí připomněly stovky Pražanů u staroměstské Mostecké věže:

Foto: ČTK

Oslavy 650. výročí mostu však vypukly už o půlnoci, kdy po něm projel kouzelník Žito v kočárku taženém kohouty, oživly postavy staropražských legend jako bezhlavý templář nebo lazebnice Zuzana, a vyprávěly se příběhy slavných sousoší Karlova mostu. Před Klementinem proběhl rytířský turnaj, Pražané bránili most proti Švédům, řemeslníci nabízeli své výrobky na středověkém tržišti a pod věží bubnovali muzikanti v dobových kostýmech.

"Probíhala tady spousta věcí včetně tanců, soubojů, hrály tu kapely. Bylo tu hodně lidí,"

Pavel Bém  (vlevo) a velmistr řádu křížovníků Jiří Kopejsko,  foto: ČTK
řekla mi Ema Brunclíková ze skupiny historického tance Berounští měšťané. Podle odhadů se nočních oslav zúčastnilo až pět tisíc lidí. Mostu k jeho výročí přišel popřát i pražský primátor Pavel Bém a vypočítal i dárky, které mu Praha věnovala:

"Dostal nádhernou stříbrnou minci, dostal nádhernou poštovní známku, dostal dvanáct kamer, které most chrání před vandaly. A dostane také s velkou pravděpodobností v dějinách vůbec největší rekonstrukci po katastrofální povodni v roce 1890,"

V 5:31 ráno se rozezněly staroměstské zvony:

Foto: ČTK
Primátor spolu s velmistrem křižovnického řádu Jiřím Kopejskem znovu poklepali na kameny mostu a velmistr mostu požehnal:

"Požehnej toto veliké dílo našeho krále Karla IV. Most králův, který slouží lidem z Prahy i z dálky."

Oslavy 650. výročí založení Karlova mostu ukončila slavnostní mše v křižovnickém kostele sv. Františka. Jak ale připomíná ředitel Archivu hl. m. Prahy Václav Ledvinka, skutečné datum založení mostu vlastně jen odhadujeme:

"Praví se, že 9. července Karel IV. na staroměstském břehu poblíž kostela sv. Klimenta položil základní kámen k mostu. A to je všechno. Nedá se odvodit, kdy to přesně bylo. Dokonce ten kronikář neuvádí ani rok, to také je třeba získat kombinací několika historických pramenů. Karel IV. si určitě mostu vážil, a už to, že rozhodl, že se nebude opravovat starý zřícený Juditin most, ale že se postaví dílo modernější, větší, vznosnější, reprezentativnější, svědčí o tom, že tomuto svému zakladatelskému činu přikládal mimořádnou váhu."

Celková rekonstrukce Karlova mostu začne ještě letos v létě a bude stát kolem 220 milionů korun.