Křišťálový glóbus převzal režisér Levinson

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na festivalu v Karlových Varech převzal Barry Levinson. Americký režisér, držitel Oscara za slavný snímek Rain Man cenu dostal od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky na závěrečném ceremoniálu. Levinson byl jednou z hlavních hvězd 53. ročníku tradiční přehlídky a osobně na ní uvedl svůj nejznámější film, který vstoupil do dějin kinematografie. Cenu prezidenta karlovarského festivalu dostal britský herec Robert Pattinson. Kromě postavy upíra ze ságy Twilight má za sebou například snímky Nezapomeň na mě nebo Voda pro slony. Na festivalu představil futuristický western Rover z roku 2014, kde si Pattinson zahrál po boku Guye Pearce.

Oblíbený český herec Jaromír Hanzlík převzal v karlovarském hotelu Thermal cenu za umělecký přínos české kinematografii. Publikum festivalového ceremoniálu jeho padesátiletou kariéru před kamerou ocenilo dlouhým potleskem vstoje.

V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil koprodukční film s českou účastí "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři". Natočil ho rumunský režisér Radu Jude a při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal za něj převzal Křišťálový glóbus. Emocionálně působivý film přibližuje etnický masakr spáchaný rumunskou armádou na východní frontě roku 1941.