Americké jaro uvedlo koncert na Pražském hradě

Melanie Gall, photo: archive of Melanie Gall

V těchto dnech se rozběhl letošní cyklus koncertů a dalších akcí pod hlavičkou Americké jaro. Čeští i američtí interpreti se až do začátku července rozjedou po celém Česku, koncerty se budou konat například v Brně, Olomouci, Českých Budějovicích nebo Plzni, také ale v řadě menších měst a obcí v Čechách i na Moravě. Pražskou část Amerického jara zahájil toto úterý slavnostní koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR ve Španělském sále na Pražském hradě.

Melanie Gall,  foto: archiv Melanie Gall
Vynikající interpretací slavné Gershwinovy Rapsodie v modré v doprovodu Hudby Hradní stráže a Policie ČR se na Pražském hradě představila jedna z letošních sólistek Amerického jara, česko - americká klavíristka Jitka Fowler Fraňková. Hudba Hradní stráže je ostatně stálým orchestrem Amerického jara, její vystoupení si už letos mohli poslechnout například v Písku. Do koncertního programu byl zařazen i malý písňový recitál další "hvězdy" letošního Amerického jara, kanadské sopranistky Melanie Gall. Ta uvedla například píseň Antonína Dvořáka Když jsem se díval do nebe.

Pro Radio Praha Melanie Gall přiznala, že z češtiny má trochu trému

"Ze samotného zpívání trému nemám. Pokud jde o zpěv, tak vím, co dělám a za tím si stojím. Kvůli češtině ale občas trému mám. Dost mne to stresuje, protože nechci vypadat, jako bych se ani dobře nepřipravila. Chci, aby to znělo dobře, takže jsem vždycky trochu nervózní, když mám zpívat česky."

Melanie Gall během svého recitálu uvedla i písně Edith Piaf, což je při jejím koloraturním sopranu dost mimořádné.

Americké jaro, to ale nejsou jen zhruba tři desítky koncertů. Jak dodává ředitelka celého festivalu Jiřina Rybáčková, organizátoři i letos připravili další akce:

"Letos jsme zařadili novinku, to mi poradila ředitelka Fulbrightovy nadace, a sice promítání dokumentu o Jiřím Voskovcovi s následnou diskusí s režisérkou. To byla úplně první akce Amerického jara, bylo to v Písku. A byla jsem nadšená, ten dokument je vynikající. Je to jakoby z pohledu Voskovcovy adoptované dcery Gigi, která se s režisérkou v průběhu několikaletého natáčení skutečně skamarádila. Takže ten dokument není jenom výpověď o Jiřím Voskovcovi v Americe, ale vlastně vypovídá i o tom, jak se vyvíjely vzájemné vztahy lidí kolem něj. Je to velmi zajímavý dokument. Další promítání bude v Klatovech a ještě jednáme o několika dalších místech. Zavezeme tam režisérku a ona tam pak velmi zajímavě vypráví. Je velmi talentovaná, schopná, velmi vtipná, milá."

Přijede tentokrát taky vydavatel Amerických novin Petr Bísek?

Petr Bísek
"Petr Bísek přijede také. Zatím mám pro něj jednu besedu v klubu pro seniory Remedium v Praze na Žižkově. S Jiřinou Šiklovou pak budeme diskutovat o celoživotním vzdělávání a jak by senioři měli trávit pozdí čas života. Jak se to dělá tady a jak v Americe."

Jak je to s podporou Amerického jara?

"To je velmi, velmi, velmi problematické. Já se až divím, že vůbec ještě existujeme. Podporu, kterou máme od měst a krajů, dostáváme dost spolehlivě, už celou řadu let. Jenomže se snižuje, takže jsme už uvažovali, že nemůžeme pokračovat. My jsme už ale loni cítili, že ten vlak je rozjetý, když jsme začali dostávat od našich zdrojů zprávy, že se podpory snižují. Pak nás ale pár příznivců přesvědčilo, abychom to ještě nevzdávali. A tak jsem na podzim zahájila velkou kampaň a podařilo se mi získat téměř čtvrt milionu od přátel a známých, jak Čechů tak Američanů. Může se zdát, že to je hodně peněz, ale je to na nějakých čtyřicet akcí po celé republice. Umožnilo nám to, že situace bude o něco málo lepší než loni, ale ne dobrá."

Podařilo se vám získat tu slavnou záštitu?

"Podařilo se nám získat záštitu od paní Madeleine Albrightové. Na tom jsem pracovala loni několik měsíců. Tak tím se cítíme velmi poctěni."

Je naděje, že by šlo o trvalou záštitu z její strany?

"Já si myslím, že takto to bylo formulováno. Ona se stala naší čestnou patronkou a nemluvili jsme o žádném omezení. My jsme v podstatě žádali jen o její jméno. My od ní nežádáme jakoukoliv jinou činnost nebo podporu, jenom jméno. A myslím, že několik našich vlivných přátel ji dostatečně přesvědčilo, že Americké jaro je pěkná akce, takže jsme záštitu získali."

Jak je to s návštěvností? Roste návštěvnost Amerického jara?

"Myslím, že se to za ta léta zlepšilo, protože v začátcích se o nás jednak tolik nevědělo, a taky jsme nedělali tolik pro publicitu. Já jsem se vlastně učila, jak se dělá festival, učila jsem se průzkum bojem. Takže teď se už snažíme mít všechno dobře ošetřené, máme řadu lidí, kteří se nám snaží dělat publicitu. Tak bych řekla, že to pomalu roste. A doufám, že to poroste čím dál tím víc."

Celý program Amerického jara najdete i na stránkách Radia Praha, které se letos stalo jeho mediálním partnerem.