Přehled tisku

Nováčci v politice dostali podle Hospodářských novin tvrdou lekci. Voliči díky kroužkování ve sněmovních volbách dostali do vrcholné politiky řadu nových tváří, na sklonku roku se ale ukazuje, že se jim příliš nedaří. Deník v krátkosti shrnuje změny ve vedení hlavních stran, odchod Miroslava Topolánka a Jiřího Paroubka z čela ODS a ČSSD, zemětřesení, k němuž došlo u lidovců a zelených, kteří se nedostali do parlamentu, i vzestup TOP 09.

Nováčci v politice dostali podle Hospodářských novin tvrdou lekci. Voliči díky kroužkování ve sněmovních volbách dostali do vrcholné politiky řadu nových tváří, na sklonku roku se ale ukazuje, že se jim příliš nedaří. Deník v krátkosti shrnuje změny ve vedení hlavních stran, odchod Miroslava Topolánka a Jiřího Paroubka z čela ODS a ČSSD, zemětřesení, k němuž došlo u lidovců a zelených, kteří se

Foto: Kristýna Maková/ Archiv ČRo 7 - Radio Praha
nedostali do parlamentu, i vzestup TOP 09. Do sněmovny přišlo po volbách 114 nováčků, ti tvoří i dvě třetiny kabinetu Petra Nečase. Na konci "roku nových tváří" lze ale bilancovat, že příliš velký úspěch nemají. Nejvíce ztrácejí Věci veřejné. Jejich šéf Radek John jako ministr vnitra je nepřesvědčivý, z pozice nejpopulárnějšího politika se propadl na jednoho z nejméně oblíbených. Nyní jsou VV na hranici volitelnosti. I projekt nové ODS se Petru Nečasovi bortí pod rukama, nejvíce ho zasáhl skandál kolem korupce ve Státním fondu životního prostředí. Relativně nejlépe na tom je z vládních stran TOP 09, jejíž preference v některých průzkumech přeskočily ODS. Tvrdou lekci ale strana dostala po volbách do pražského magistrátu, kdy jejich vítěz Zdeněk Tůma musel kvůli dohodě ODS a ČSSD odejít do opozice. Podobně se nedařilo ani novým tvářím z ČSSD nebo KSČM, shrnují Hospodářské noviny.


Kalousku, udej se - je název komentáře v Lidových novinách. Souvisí s tím, že ministerstvo financí podá trestní oznámení na členy

Ministr financí Miroslav Kalousek
vlády Miloše Zemana a tehdejšího guvernéra ČNB, kteří hlasovali pro smlouvu o převodu IPB na ČSOB. Smlouvy byly pro stát nevýhodné. Kalousek je natolik zkušený politik, že ví, že s tímhle nápadem nemá šanci, píše komentátor. Policie krach IPB vyšetřovala několikrát. i on sám seděl v parlamentní vyšetřovací komisi a po ukončení její činnosti žádná trestní oznámení nepodal. Zřejmě dobře ví, že ze sporu s ČSOB o dědictví po IPB dnes stát už nic mít nebude a nic na tom nezmění ani dnešní "parádičky" pana ministra. Prodej IPB opravdu košer nebyl, ovšem podávat po tolika letech trestní oznámení působí pokrytecky. Nemůžeme se zbavit dojmu, že Miroslav Kalousek chce žalobou tak trochu zakrýt, kdo stál za prohranou arbitráží, uzavírá komentář Lidových novin.


Hospodářské noviny komentují jmenování nového velvyslance Spojených států v Praze. Přes nesouhlas Senátu jmenoval prezident Barack Obama novým americkým ambasadorem v Česku svého bývalého

Norman Eisen a Barack Obama,  foto: ČTK
poradce Normana Eisena. Obamovo rozhodnutí mu na vnitropolitické scéně zřejmě způsobí nepříjemnosti ze strany republikánů. O to cennější je, že prezident kromě svého blízkého profesního vztahu k Eisenovi zvážil, že dlouhodobá nepřítomnost jeho velvyslance v Praze zatěžovala česko-americké vztahy. Místo velvyslance v Praze bylo totiž celé dva roky neobsazeno. Dosud ale ani česká strana nespěchala se jmenováním nového velvyslance ČR ve Spojených státech. Ministr Karel Schwarzenberg si podle deníku pravděpodobně představuje jiného kandidáta, než je koaličními dohodami přidělený Petr Gandalovič z ODS. Nyní by ale česká diplomacie měla svého zástupce do Washingtonu rychle poslat. A pokud by měl mít Gandalovič problémy s bezpečnostní prověrkou, musí koalice rychle najít jiného kandidáta. Jinak to bude Praha, kdo od Washingtonu převezme štafetu zbytečného poškozování vzájemných vztahů, píší Hospodářské noviny.


Na Českou republiku je podle deníku Právo hrdá ani ne polovina jejích

Foto: Štěpánka Budková
občanů. Tento nečekaný závěr vyplývá z průzkumu agentury CVVM. Mezi nejčastější důvody patří stud Čechů za vrcholné politiky. Pociťuje ho 40 procent dotázaných. Pro 19 procent je to korupce a nízká úroveň právního prostředí. 44 procent oslovených je naopak hrdých na vztah k rodné zemí, její historii a přírodu. Při hodnocení sebe sama vyzdvihují Češi takové vlastnosti jako společenskost, smysl pro humor a ambicióznost. Myslí si o sobě také, že jsou chytří, sympatičtí a příjemní. To vyplývá ze šetření agentury Focus mezi zhruba tisícovkou obyvatel Česka, píše Právo.


Podle Lidových novin si prokurátorka Ludmila Brožová - Polednová ve vězení, kde si odpykávala trest za svou účast na procesu s Miladou

Ludmila Brožová - Polednová po propuštění z věznice,  foto: ČTK
Horákovou, našla přítelkyni. Je jí podle deníku - Dagmar Horáková. Deníku to potvrdily tři důvěryhodné justiční zdroje. Devětaosmdesátiletá žena, která v 50 letech poslala na šibenici političku Horákovou, nyní své nové přítelkyni do věznice ve Světlé nad Sázavou píše dopisy a nabádá ji, aby za mřížemi "nezlobila". Obě ženy obývaly při výkonu trestu společné prostory. Ironií osudu tak vedle sebe visely dvě jmenovky: Brožová - Polednová a Horáková. Podle vězeňské služby to ale byla náhoda. "Jména v žádném případě nepatří mezi kritéria, podle kterých by vězeňská služba rozhodovala o umístění vězňů,"řekl deníku pracovník služby. Minulý týden dal prezident Václav Klaus prokurátorce Polednové milost. Ta své přítelkyni do věznice ale už stačila napsat dopis.


Mladá fronta Dnes informuje o agresivním chování řidiče na D1, který ve středu při předjíždění zprava na dálnici způsobil dopravní nehodu a ohrozil životy dalších řidičů. Manažer ze

Policisté ve čtvrtek zadrželi řidiče,  který ve středu způsobil na dálnici D1 dopravní nehodu. Foto: ČTK
středních Čech v terénním mercedesu, který nehodu způsobil, přitom vyhrožoval policistům, kteří případ vyšetřovali, slovy: ukousli jste si velké sousto. Vzhledem k tomu, že nedovolené předjíždění mělo svědky, putoval agresivní řidič do policejní cely. Státní zástupce ho však do vazby neposlal a policie ho musela propustit. Kvůli podezření z pokusu o těžké ublížení na zdraví mu hrozí až dvanáct let vězení. Případ připomíná nedávnou pirátskou jízdu jiného manažera, který vytlačil pomalejší vůz z dálnice. Dostal za to pětiletý trest a sedm let nesmí řídit auto. Tento trest měl jiné řidiče od agresivní jízdy odstrašit, jen za poslední rok ale policisté na D1 zaznamenali už pět podobně riskantních případů, shrnuje Mladá fronta Dnes.


Mladá fronta Dnes informuje o pokusech některých budoucích maminek, aby stihly porod ještě do konce roku 2011. Pokud totiž přivedou své dítě na svět do půlnoci, mají nárok na státní příspěvek ve výši 13 tisíc korun. Od 1. ledna 2011 se ale porodné výrazně zpřísňuje a maminka druhého a dalšího dítěte nedostane nic. Některé ženy proto přicházejí do nemocnic se žádosti, aby lékaři vyvolali porod předčasně. Lékaři je ale po vyšetření znovu posílají domů, tvrdí, že nemohou vyvoláním předčasného porodu ohrozit život dítěte. Porodné se dosud platilo všem. Nyní náleží jenom rodinám, jejichž čistý příjem je menší než 2,4 násobek životního minima. Zrušení porodného je součást úsporných opatření vlády Petra Nečase.