Festival je koule, která na sebe nabaluje příjemné zážitky a zajímavé filmy, říká o MFF v Karlových Varech Jiří Bartoška

Фото: Штепанка Будкова

Celý uplynulý týden probíhal v Karlových Varech jubilejní 45. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Jeho dění shrnuje teď Milena Štráfeldová v dnešní kulturní rubrice:

Foto: Štěpánka Budková
Téměř 127 tisíc diváků, přes tři stovky filmových tvůrců z celého světa, 207 uvedených filmů, z toho 15 světových premiér - tak vypadá ta nejstručnější statistika letošního filmového festivalu ve Varech. Jak ale probíhaly jeho přípravy? Podle programového ředitele Karla Ocha začaly už loni na podzim:

"Letos jsme dostali nějakých 1600 DVD. To je jedna část a druhá část jsou samozřejmě festivaly, které objíždí tým pod vedením paní doktorky Evy Zaoralové. Těch je skutečně spousta. Začínáme od září, od Benátek, a mám pocit, že co se festivalů týče, tak ten seznam naroste ještě o dalších asi pět set filmů."

Foto: Štěpánka Budková

Letošní festival probíhal od pátku 2. července. Jeho zahájení bývá každoročně mimořádnou událostí. Kromě prezidenta Václava Klause s manželkou Livií se ho zúčastnil dnes už bývalý premiér Jan Fischer:

"Když filmový festival, tak filmy. A Karlovy Vary. Já mám Karlovy Vary nesmírně rád, takže to nebude jen o tom festivalu, ale trošku si to tady užít a nechat se chytit tou zdejší atmosférou."

Jude Law,  foto: Štěpánka Budková
Atmosféru Karlových Varů si zjevně užívala i jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, britský herec Jude Law:

"V Karlových Varech se mi opravdu líbí. Je to město plné mladých lidí, milují film a užívají si to tu. Je to malebné město. Když jsem včera večer přijel, šel jsem s Jiřím Bartoškou na večeři a silně na mne zapůsobila zdejší výjimečná atmosféra."

Nikita Michalkov,  foto: www.kviff.com
K dalším filmových tvůrcům, kteří letos Karlovy Vary navštívili, patří proslulá americká střihačka Thelma Schoonmaker, která přes pětatřicet let spolupracuje s režisérem Martinem Scorsesem a za střih získala tři Oscary. A samozřejmě ruský režisér Nikita Michalkov, který v závěru festivalu získal za svůj přínos světové kinematografii Křišťálový globus. Uvedl zde svůj válečný film Unaveni sluncem 2: Exodus:

"Já si myslím nebo přinejmenším doufám, že taková válka v sovětském filmu nebyla. Ne že bych byl nějakým objevitelem, ale tehdy se prostě nesměly říkat takové věci, jako my říkáme v našem filmu. Je to obrovská láska otce a dcery na pozadí nesmírně těžké války, kterou prožívali naši vojáci i ostatní lidé první měsíce války."

Jiří Bartoška a Juraj Herz  (vpravo),  foto: www.kviff.com
A pokud jsme u Křišťálových globů, ten druhý získal filmový režisér, scénárista a herec Juraj Herz. I autor Spalovače mrtvol, Morgiany nebo Petrolejových lamp ho dostal za celoživotní dílo. K tomu má ale výhrady:

"Na každé ocenění se člověk těší, ale samozřejmě jsem radši, když to dostanu za konkrétní film a ne za celoživotní dílo. To je jako kdybych měl už pozítří umřít."

Festival jsou ale především filmy. Z těch českých byly do nejsledovanějších soutěží zařazeny například Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. Ten přitom jeho účasti v hlavní soutěži zprvu moc nevěřil:

Tomáš Mašín,  foto: Štěpánka Budková
"Byl jsem mile potěšen, protože jsem se domníval, že to je klukovský film, a když přišla komise vybírat film do Varů, tak tam s doktorkou Zaoralovou přišly ještě aspoň čtyři dámy, tak jsem si říkal, že to neprojde. Pak, když film skončil, jsem dostal od Evy Zaoralové pusu a hned to vzali."

Snímek Kuky se vrací nakonec získal Zvláštní cenu karlovarského festivalu. Další "želízko v ohni", film 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína, v soutěži ale neuspělo. I když umělecké ředitelce festivalu Evě Zaoralové se film líbil:

"Já si myslím, že ten film je velmi výstižný a jsem ráda, že ho máme ve Varech, protože si myslím, že publikum, které je znalé historického kontextu, nebo alespoň jeho část, ho ocení daleko lépe, než třeba někde v cizině."

Delegace k filmu Moskytiéra,  vpravo Agustí Vila,  foto: Štěpánka Budková
A neuspěl ani časosběrný dokument Katka režisérka Heleny Třeštíkové. Tu přitom překvapil svou vysokou návštěvností v českých kinech:

"My jsme se sázeli s kolegy, když byla premiéra, kolik diváků do zahájení karlovarského festivalu by film mohl mít. Ty tipy byly šest tisíc, osm tisíc a největší optimista řekl dvacet tisíc. A je to sto tisíc, takže to je úplně úžasné."

Vítězným snímkem letošních Varů se nakonec stal španělský film Moskytiéra režiséra Augustína Vily. Český zástupce v hlavní porotě Bohdan Sláma k němu řekl:

Rajko Grlić,  foto: www.kviff.com
"Ten film je strašně legrační, ale ta komika se netýká něčeho abstraktního, ale týká se velmi osobních lidských věcí, takže se myslím každý z nás v tom můžeme nějakým způsobem vidět. A ta rovina nadsázky, kterou znám od Buňuela, se mi hodně líbila. Myslím, že ten režisér je velmi talentovaný, a jsme rádi, že jsme jeho film mohli podpořit."

Cenu za režii získal chorvatský režisér Rajko Grlič za film Zůstane to mezi námi:

"Já jen řeknu, že jsem tady před čtyřiceti lety studoval režii u pana profesora Klose. A jsem rád, že jsem to dostal taky kvůli němu."

Jiří Bartoška,  foto: www.kviff.com
A jak na závěr charakterizoval festival jeho prezident Jiří Bartoška?

"Ten festival je koule, kterou, když festival začne, pouštíte z kopce. A ta koule se valí dolů a teď je na tom týmu, jestli připravil festival natolik, aby ta koule na sebe nabalila příjemné zážitky, úspěchy, zajímavé filmy. Ten festival začne žít svým vlastním životem."

Příští ročník festivalu začne 1. července 2011.