Pražský Musaion zve na návštěvu folklorních regionů z celého Česka

Vystoupení folklorního souboru z Mrákova, foto: autorka

Zajímá vás, čím se zdobí chodské koláče? Chcete si vyzkoušet, jak se plete taška z orobince nebo vyrábí domácí sýr? Rádi byste se naučili lidové tance jako mateník, starodávný nebo cófavou? To vše nyní nabízí Národopisné oddělení Národního muzea v Praze. Celoroční cyklus přednášek, vystoupení známých souborů, workshopů i folklorních tanečních tam začíná právě v těchto dnech. Na zahájení byla i Milena Štráfeldová:

Foto: autorka
Dudák v chodském kroji zahájil minulý pátek v pražském Musaionu nový, a rovnou třeba říct ambiciozní cyklus pořadů Národopisného oddělení Národního muzea. Podle jeho ředitele Petra Janečka tak etnologové reagují na to, že se lidé stále více zajímají o etnickou kulturu z celého světa

"My tady představujeme identický fenomén, týkající se českých zemí, Čech, Moravy a Slezka. Tak doufáme, že se nám podaří trošku přetáhnout lidi, které zajímá třeba balkánská dechovka nebo etnická hudba ze Sahary nebo z Afriky, k naší domácí tradici. A že lidé uvidí, že není nudná nebo zprofanovaná, ale že dokáže být stejně zajímavá jako folklor a lidová hudba jiných zemí. A to se týká i těch tanců."

Adam Votruba s Milenou Štráfeldovou
V Musaionu se tak návštěvníci budou moci každý měsíc seznámit s jednou z českých nebo moravských národopisných oblastí. Jakou, to upřesňuje dramaturg celého cyklu Adam Votruba:

"My jsme se snažili vybrat regiony, které jsou obecně známé a které folklorně žijí, což je třeba Chodsko nebo Horňácko. Kromě toho jsme ale na druhou stranu chtěli vybrat regiony, které už v povědomí širší veřejnosti tak známé nejsou, například Podještědí. Těch regionů byla velká řada, takže z potenciálních více než třiceti regionů jsem jich pro letošní rok vybrali jen devět."

Petr Janeček
/Janeček/ "Ten cyklus folklorních regionů začíná přednáškou, což je spíš pro návštěvníky, kteří mají výraznější, hlubší zájem o problematiku folkloru nebo lidové kultury. Ten konkrétní národopisný region vždy představí nějaký odborník. A po té přednášce následuje vystoupení lidové hudby a folkloru toho regionu, což je opravdu věc pro všechny."

Prvním regionem, který se v Musaionu představil, bylo Chodsko. Podle ředitele Muzea Chodska v Domažlicích Josefa Nejdla se právě tady jako v jediném regionu v Čechách uchovala dosud živá lidová kultura:

Josef Nejdl,  foto: autorka
"Je to asi tím, že zdejší obyvatelstvo je velice konzervativní. To už můžeme vysledovat v té kozinovské tradici. Kam chodili národpisci v 19. století? Na Chodsko, kde objevovali původní českou kulturu. Navíc je to kraj zemědělský, kde jsou lidé vázaní na region, takže i to dělá hodně."

Právě na Chodsku dosud žijí lidové tradice, které jinde v Čechách zanikly nebo se po mnoha desetiletích teprve znovu, a trochu uměle oživují:

/Nejdl/ "Jsou to dětské obchůzky, mikulášské obchůzky, na Velikonoce takzvané drkání. I já jako malý chlapec jsem chodil. Chodsko bylo natolik konzervativní, že tam byla běžně náboženská výuka. Takže i škola se přizpůsobovala tomu, aby mohli kluci chodit o Velikonocích s drkačkou. Ne nějak zásadně, ale třeba o deset minut se zkrátilo vyučování. Těch zvyků je spousta, jsou to poutě, je to tradice nošení krojů."

Jednou z takových tradic je i pečení chodských koláčů. Jen na známé Chodské slavnosti v Domažlicích se jich každoročně peče na osm tisíc. Jak se takový typický koláč zdobí, předvedla v Musaionu paní Marie Johánková:

Marie Johánková,  foto: autorka
/Votruba/ "Po Chodsku bude následovat Podještědí, potom Blata, Těšínsko a Horňácko. Oblast v Podještědí je pozoruhodná mimo jiné i tím, že to vlastně byla nejsevernější enkláva českého osídlení. Český folklor se tam zachoval a zaplaťpánbůh jsou tam lidé, kteří se tomu ještě dnes věnují, takže můžeme pozvat soubor přímo z tohoto místa, který se věnuje podještědskému folkloru,"

dodává Adam Votruba. Cyklus o folklorních regionech ale není to jediné, co Národopisné oddělení Národního muzea chystá:

Vystoupení folklorního souboru z Mrákova,  foto: autorka
/Votruba/ "Na tento rok máme naplánováno celkem devět řemeslných kurzů, kde lidé mohou přijít na jeden den nebo na celý víkend. Začínáme kurzem vizovického pečiva a v průběhu roku se tu pak objeví zdobení kraslic, pletení z orobince, malování vzorů na fajáns, předtkalcovské techniky a tkaní, potom výroba sýra, úvod do řezbářství, podmalby na skle a výroba keramiky."

A do třetice: tento pátek začínají v Letohrádku Kinských i folklorní taneční:

/Votruba/ "Chceme vlastně umožnit lidem, kteří mají rádi lidové tance, kteří by si je rádi zatancovali. Třeba se tomu ale nechtějí nebo nemohou věnovat natolik, aby chodili do folklorního souboru, tak my jim chceme umožnit, aby přišli na tento kurz, něco se tam naučili a pak při společenské příležitosti, jako je třeba Moravský ples nebo jiné zábavy, mohli jít směle na parket."

Podrobnosti o celém programu se můžete dočíst i v novém projektu Radia Praha nazvaném Folklorní putování. Najdete ho na našem webu www.radio.cz. A reportáže z jednotlivých akcí uslyšíte i v našem folkorním speciálu Ach synku, synku.