Lukáš Bauer chce z olympiády zlato

Lukáš Bauer, foto: ČTK

Lukáš Bauer vstoupil do sezóny, kterou by chtěl korunovat olympijským zlatem. Únorový vrchol v kanadském Vancouveru současného nejlepšího českého běžce na lyžích mocně magnetizuje.

Lukáš Bauer,  foto: ČTK
Lukáš Bauer naostro zahájil olympijskou sezónu 9. místem v závodu SP před týdnem v Kuusamu. Vzhledem k tomu, že se přes léto i na začátku podzimu tradičně potýkal se zdravotními problémy, byl se svým výsledkem maximálně spokojený.

"Po říjnovém výpadku se mi ve svém prvním závodu SP povedl malý zázrak. Vždy jdu do závodu bojovat o vítězství, ale tady bych bral umístění do 20. příčky za skvělý výsledek a nakonec 9. místo zdaleka předčilo mé očekávání."

Na výbornou dopadly i jeho zdravotní testy.

"Od ukončení ochranného režimu až po chvíli, kdy jsem se vrátil k plnohodnotnému trénování, se ukázalo, že mé průdušky zvládají veškerou činnost bez komplikací. Tréninky i závod byly hodnoceny kladně, neboť doktor Koldovský nezjistil žádný problém."

Aktuální forma soupeřů nechává Bauera klidným. Rozhodovat se totiž bude v úplně jiné části sezóny.

"Já jsem před závodem soupeře nějak extra nesledoval, snažil jsem se myslet na to, že je to test a s tím do toho šel. Trenér chtěl vyzkoušet, jak jsem na tom po tréninkovém manku, než abych pouze čekal na avizovaný start v Davosu. Tak jsem se rozhodl nastoupit, ale bez znalosti, jak jsou na tom ostatní. Začátek sezóny je vždy takový, že první závody jsou hodně divoké a ustálí se to až během prosince, kdy vyjde najevo, kdo se může stát vítězem SP nebo být celou zimu nebezpečný."

Tréninkové dávky v podání stříbrného medailisty ze ZOH i loňského MS v Liberci zůstávají stejné.

"Moc se neliší sezóna s olympiádou, MS nebo pouze se SP. Pořád se pohybuji kolem 800 hodin tréninku a 10 tisíc km na sezónu."

Letní přípravu si zpestřil závodem na kolečkových lyžích, ale i když už teď vše bere s humorem, dvakrát extra se mu zrovna nepovedl.

"Ano, zpestřil jsem si to MR na kolečkových lyžích. Bylo to pokračování povinných testů reprezentace, letos se jelo na mém oblíbeném závodišti ve Vesci u Liberce a tentokrát se mi moc nedařilo. Po loňském vítězství jsem letos dojel až na 9. místě."

Po dvou letech absencí se Lukáš Bauer na sklonku roku premiérově představí na exhibičním Ski sprintu v Karlových Varech, kde by měl nastoupit ve štafetové dvojici s reprezentačním kolegou Martinem Jakšem.

"Měl jsem v plánu startovat i u předchozích dvou ročníků, ale situace před Tour de Ski tomu nenahrávala. Letos Tour de Ski nezačíná hned po Vánocích, ale až 1. ledna, takže prostoru je více a já rád využiji možnosti závodit v centru Karlových Varů. Bude to ostrý trénink před prologem Tour de Ski."

Pro zmiňovanou prestižní sérii Tour de Ski má český běžec na lyžích vysoké ambice.

"Loni to bylo 11. místo, které jsem po těch velkých zdravotních problémech bral, jako příjemné. Letos chci do 3. místa v celkovém hodnocení. Formát závodů bude stejný, jako když jsem před dvěma lety vyhrál. Osm etap zakončených stoupáním na Alpe Cermis, což se ukázalo jako moje silná stránka, takže uvidíme."

Tour de Ski bude de facto ostrou generálkou před olympiádou v kanadském Vancouveru. Zatímco na Tour i v celkovém hodnocení SP už Lukáš Bauer triumfoval při jednorázových vrcholných podnicích z toho bylo vždy max. stříbro. I proto odstartoval do této sezóny se sloganem "Cesta ke zlatu".

"50 km klasicky s hromadným startem je bráno, jako závod, kde mám teoreticky největší šance. Ale já jsem přesvědčen, že pokud se nám podaří kvalitně potrénovat a vydrží mi zdraví, tak mohu být nebezpečný i v ostatních závodech kromě sprintů, kterých se ani nezúčastním. Proč slogan "Cesta ke zlatu" - vycházím z toho, že v hlavních dosavadních závodech mé kariéry jsem byl stříbrný a i když bych si z olympiády cenil jakékoliv medaile, tak mám rád velké výzvy a to je ta zlatá medaile."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio