Největší liberecký knihkupec začínal s prodejem knih u stolku na ulici

Vydávání knih je v krizi! Knižní trh je zahlcen brakem! Mladí lidé nečtou, místo toho sledují internet! - Podobné stížnosti lze od knižních vydavatelů i knihkupců slyšet už řadu let. Je pravda, že se knižní nabídka i styl prodeje knih od r. 1989 radikálně změnily. Vznikla a zase zanikla řada nakladatelství s kvalitním edičním plánem, z poslední doby stačí jmenovat brněnský Petrov. V současnosti na českém knižním trhu působí kolem tří a půl tisíce nakladatelství, ale jen zhruba tři stovky z nich vydávají rozhodující část celkové produkce. Prodej knih se stále více soustředí do knižních "supermarketů", zatímco malá knihkupectví leckdy drží nad vodou papírenské zboží nebo prodej keramiky. Velká knihkupectví se naopak mění v jakési kulturní agentury, které se snaží téměř denně nabízet doprovodné programy: autogramiády, vystoupení známých osobností i reje masek z Harryho Pottera.

Jak se s podobnou situací vyrovnávají knihkupci v regionech? - Při nedávné předpremiéře studentského videa o českých exulantech v Kanadě se na to Milena Štráfeldová zeptala knihkupce Jaroslava Fryče z Liberce. Se začátky jeho podnikání je spojeno jméno spisovatele Josefa Škvoreckého:

"Vzniklo to tak, že Společnost pana Škvoreckého vydala sbírky poezie Dívka z Chicaga a Nezoufejte. Nemohla je v Praze rozprodat a požádala mne, abych je prodával v Liberci, na stolečku na ulici. Pak se přidaly další stolečky, další knížky, a nakonec je tady takový obchůdek s knihami."

Ten obchůdek s knihami je největší liberecké knihkupectví...

"Já si myslím, že jsou i úspěšnější a známější knihkupci, ale pravdou je, že třeba náš antikvariát je údajně největší český antikvariát a jeho snahy exportu do zahraničí jsou úspěšné."

A jak se knihkupectví daří? Kupují lidé knížky?

"Lidé kupují knížky zejména na Vánoce, trochu na dovolenou, potom v září, ale vzhledem k tomu, že v naší zemi vychází týdně asi dvě stě padesát titulů, tak je trh přehlcen a je skutečně problém knihy, co vycházejí, prodat."

Jste spokojen se skladbou knížek, co si lidé kupují nebo co se vydává?

"Myslím si, že by se mohly vydávat i knihy hodnotnější, ale lidé jsou odkojeni televizními seriály, a proto mají rádi Steelovou a Fieldingovou a tyto autory, kteří podle mého názoru nejsou příliš kvalitní. Naopak se ale stane, že si třeba náš zákazník objednává knihu, která vyjde v malém nákladu někde na Moravě u soukromého vydavatele. Snažíme se uspokojit každého zákazníka."

Michal Viewegh
Jezdí k Vám sem spisovatelé?

"Přivítali jsme tu v minulých letech už celou řadu spisovatelů, jezdí sem rádi."

Koho jste tu měli?

"To je dlouhý výčet, byl tu samozřejmě pan Viewegh, byla tu paní Berková, byl tu pan Wernisch a jsem rádi, že kromě toho, že prodáváme knihy, máme také možnost pořádat ať už kulturní pořady, nebo naše dětská pohádková představení, která jsou jednou za čtrnáct dní. Takže to má úspěch."