Vánoce

Potřebujeme:

celého kapra
olej
sádlo
hladkou mouku
vejce
strouhanku
citron
sůl




Postup:

Zabitého kapra omyjeme a osušíme. Potom odstraníme šupiny, případně můžeme stáhnout kůži. Pak rybu vykucháme a odřízneme hlavu, ploutve a ocas. Filety naporcujeme.

Před další úpravou kapra nasolíme, pokapeme citronem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Pak jednotlivé porce osušíme a obalíme v klasickém trojobalu. To znamená, že každou porci zvlášť obalíme v hladké mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Nejlépe se smaží v rozpáleném oleji, do kterého jsme přidali trochu vepřového sádla. Správně usmažený kapr je křehký, šťavnatý a voňavý.

Ke smaženému kaprovi se na vánoce podává zpravidla bramborový salát, který každá rodina připravuje trochu jinak.

Dobrou chuť a pozor na kosti!

Foto: Lenka Žižková
Odborná práce v kuchyni: Miroslav Žižka


   Zpět