Zlatá tretra v Ostravě

Jamajčan Usain Bolt vyhrál na mítinku Zlatá tretra v Ostravě závod na 100 metrů v čase 9,98 sekundy v mírném protivětru. Ve druhém startu v sezoně světový rekordman poprvé běžel pod deset sekund a zařadil se na šesté místo letošních světových tabulek. Šestinásobný olympijský vítěz Bolt slíbil čas pod deset sekund a nezklamal. Všechny soupeře tradičně setřásl v druhé polovině trati a vyhrál rozdílem třídy. Druhý Ramon Gittens z Barbadosu dosáhl času 10,21.

Ostravské publikum při 55. ročníku mítinku aplaudovalo dvěma českým vítězům - Jiřina Ptáčníková byla nejlepší tyčkařkou a Filip Sasínek senzačně vyhrál patnáctistovku. Ptáčníková vyhrála v den 30. narozenin výkonem 460 cm a díky lepšímu zápisu porazila Kubánku Yarisley Silvaovou. Závod nedokončila favorizovaná Američanka Sandi Morrisová, jež zlomila tyč při pokusu o 450 cm a se zraněním odstoupila. Světové tabulky vede výkonem 483 cm. Filip Sasínek senzačně vyhrál patnáctistovku. Sasínek byl českou senzací mítinku. Diváci upínali hlavní pozornost na halového vicemistra světa Jakuba Holušu, ale ten v závěru nestačil. Naopak dvacetiletý talent z Hodonína skvěle zafinišoval. Časem 3:36,32 si zlepšil osobní maximum skoro o deset sekund, olympijský limit mu unikl o 12 setin.

Dálkař Radek Juška obsadil druhé místo na mítinku Zlatá tretra. Výkonem 792 cm prohrál jen s paralympijským vítězem Marcusem Rehmem z Německa (813). Pavel Maslák na čtvrtce obsadil v prvním startu v sezóně třetí místo s místo časem 45,46. Vyhrál Jamajčan Javon Francis za 44,87 a před dvojnásobným halovým mistrem světa proběhl cílem ještě Američan Tony McQuay. Třetím místem na 400 metrů překážek vstoupila do sezony rovněž mistryně světa Zuzana Hejnová. Dlouho vedla, ale za poslední překážkou ji předběhly Polka Joanna Linkiewiczová (55,40) a Kaliese Spencerová z Jamajky (55,43).

Bez medailového umístění skončili spolufavorizovaní domácí oštěpaři. Ze svěřenců Jana Železného přehodil 80 metrů pouze Jaroslav Jílek (83,02) a byl čtvrtý. Jakub Vadlejch nepotvrdil roli favorita (79,54) a přišel i o vedení v tabulkách, které převzal Němec Thomas Röhler výkonem 87,37.