Ze sportu:

Vladimír Šmicer skončí ve funkci manažera fotbalové reprezentace. Vedení Fotbalové asociace ČR mu neprodlouží smlouvu, která vyprší koncem roku. Informaci přinesl server iDnes.cz a potvrdil ji mluvčí asociace Jaroslav Kolář. Čtyřicetiletý Šmicer se stal manažerem na podzim 2009 hned po ukončení hráčské kariéry. Jeho odchod je jednou z avizovaných změn kolem národního týmu, který bude v další kvalifikaci o mistrovství Evropy vést nový trenér. Dá se očekávat, že role reprezentačního manažera by se mohl ujmout sám Pelta, který v minulosti už v této funkci působil.

Hokejista Tomáš Hertl vynechal po sobotním zranění ramena nedělní trénink San Jose, v úterý by ale měl být připraven nastoupit proti St. Louis. Devatenáctiletý nováček, který se po vydařeném nástupu do sezony stal senzací NHL, byl podle trenéra Todda McLellana především otřesen.

Poslední vystoupení v nevydařené kvalifikaci o mistrovství světa 2014 čeká české fotbalisty v úterý v Sofii proti bulharskému výběru. Přestože svěřenci trenéra Josefa Pešiceho již nemají téměř o co hrát, protože postup už jim definitivně unikl, chtějí navázat na páteční výhru 4:1 nad Maltou a rozloučit se vítězstvím a především pohlednou hrou. Zápas v Sofii začne ve 20:15, vysílá ho ČT Sport.

Již třetí velká akce v letošním roce čeká nejlepšího českého amatérského boxera současnosti Zdeňka Chládka. Společně s Robertem Bilíkem se představí na mistrovství světa v kazašském Almaty, kde se bude snažit poprvé výrazně prosadit v seniorské kategorii. Bronzový medailista z juniorského světového šampionátu v roce 2008 vstoupí poprvé do ringu v úterý, kdy se utká s Juanem Pablem Romerem z Mexika.

Konec jezdecké kariéry legendárního žokeje Josefa Váni mohl být radostnější, ale osobnosti i žokejové oslovení ČTK oceňují, co všechno osminásobný vítěz Velké pardubické dokázal. "Klobouk dolů," shodli se. Téměř jednašedesátiletý Váňa v neděli útočil při svém sedmadvacátém startu ve Velké pardubické na druhé místo, ale na posledním skoku z Tiumena spadl.

Hokejisté Hradce Králové předvedli ve 12. kole extraligy nevídaný obrat na ledě Liberce. Přestože v 16. minutě prohrávali již 1:5 a poté i 2:6, vyhráli nakonec 7:6 v prodloužení. Tygrům nepomohly ani dvě branky a dvě asistence Petra Vampoly. Mountfield si při power play vynutil prodloužení a v 62. minutě rozhodl o výhře hostů Lukáš Květoň.

Hokejisté Třince porazili ve 12. kole extraligy vedoucí Pardubice a po výhře 3:0 se na Východočechy dotáhli v tabulce. Pátou výhru v řadě Třinci zařídil premiérovým gólem v nejvyšší soutěži Radim Matuš. Pardubice naopak po pěti vítězstvích nebodovaly, poprvé v ročníku nedokázaly vstřelit gól a tabulku vedou již jen díky lepšímu skóre.

Lukáš Krpálek podle očekávání vyhrál pošesté za sebou hlasování odborníků o nejlepšího českého judistu. Letošní mistr Evropy anketě vládne od roku 2008. Druhý skončil Alexandr Jurečka, třetí byl Pavel Petřikov. Výsledy byly vyhlášeny v pražské hale Folimanka v rámci finále extraligy družstev.

Český hokejový trenér Lubomír Oslizlo už nevede slovenské mistry ze Zvolena. Vedení klubu ho odvolalo po extraligové porážce 3:4 po samostatných nájezdech s Martinem. Oslizlo vedl zvolenské mužstvo od letošního května ve 12 ligových zápasech, obhájci titulu patří až předposlední místo v tabulce. Za poslední výkony byli potrestáni i hráči, kteří dostali pokuty.

Český jezdec David Vršecký obsadil v hlavním závodě posledního dne mistrovství Evropy tahačů na okruhu v Le Mans třetí místo. Pilot severočeské stáje Buggyra skončil v celkovém pořadí seriálu jako nejlepší Čech počtvrté za sebou pátý, na bronzovou příčku mu chybělo 22 bodů.

Judisté USK Praha se radují z triumfu v extralize družstev. Ve finále doma na Folimance porazili Liberec 5:2 a oplatili mu tak loňskou porážku. USK vyhrál šest z posledních sedmi ročníků soutěže. Očekávané finále ale znehodnotila skutečnost, že Liberec obsadil jen čtyři ze sedmi váhových kategorií a domácí tým měl hodně usnadněnou cestu k vítězství. Třetí jsou závodníci Sokola Vršovice, kteří zdolali Olomouc.

Netradiční šestnáct kilometrů dlouhý závod si o víkendu vyzkoušela olympijská vítězka ve skifu Miroslava Knapková. Společně s více než dvěma desítkami českých veslařů se představila v klání na jezeře Wörthersee u rakouského Klagenfurtu.

Česká tenistka Lucie Šafářová postoupila na turnaji v Lucemburku do druhého kola. Pátá nasazená hráčka, která před měsícem získala titul v Québecu, porazila Číňanku Pcheng Šuaj ve dvou setech 7:5 a 6:4.

Autor: Jan Charvát