Ze sportu

Boxer Lukáš Konečný obhájil titul profesionálního mistra Evropy a interkontinentální titul organizace WBO v lehké střední váhové kategorii. V domácím ringu v Ústí nad Labem porazil francouzského soupeře Husseina Bayrama po 12 kolech jednoznačně na body.

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do osmifinále Roland Garros. Turnajová i světová devítka si ve třetím kole na pařížské antuce poradila s Vaniou Kingovou z USA ve dvou setech 6:4 a 6:2. Jednadvacetiletá Kvitová postupem do čtvrtého kola vyrovnala své maximum na Roland Garros, osmifinále si zde zahrála rovněž v roce 2008. O účast ve čtvrtfinále bude v pondělí hrát s šestou nasazenou Li Na z Číny. Skončilo naopak překvapivé tažení Lukáše Rosola, který prohrál s Argentincem Juanem Ignaciem Chelou. Rosol, který do hlavní soutěže prošel z kvalifikace, Chelovi podlehl po setech 2:6, 4:6, 6:3 a 6:7. Postup do třetího kola je však pro pětadvacetiletého Čecha grandslamovým maximem. Dosud startoval jen loni na US Open, kde nezvládl první zápas.

Český pilot Josef Král dojel druhý ve sprinterském závodu formulové série GP2 v Monaku. Při životním výsledku na slavném městském okruhu porazil jezdce stáje Arden jen Francouz Charles Pic z týmu Barwa Addax, který startoval z pole position. Král ve třetím pokračování seriálu bodoval v obou závodech a v celkové klasifikaci se posunul na sedmé místo. Král, který před třinácti dny oslavil 21. narozeniny, skončil ve světové sérii GP2 na stupních vítězů poprvé v kariéře. Dvě medailová umístění slavil už v asijské obdobě, v roce 2009 a letos byl rovněž druhý ve sprintech v Abú Zabí.

Předposlední dvacátou etapu Gira d'Italia s cílem v lyžařském středisku Sestriere vyhrál po úniku Bělorus Vasilij Kirijenka. Roman Kreuziger měl na trati problémy, ale ukázal bojovnost a nakonec dojel desátý se ztrátou 6:16 minuty. Celkově zůstal sedmý a udržel také bílý trikot pro nejlepšího jezdce do 25 let, na který útočil Nizozemec Steven Kruijswijk. Kreuziger zaostává za lídrem závodu o 10:20. Na stupně vítězů mu schází 4:28 minuty.

Automobilový jezdec Roman Kresta potvrdil, že se mu na Rallye Český Krumlov nebývale daří. Třetí podnik mezinárodního mistrovství republiky ovládl popáté za sebou a celkově si na populární jihočeské soutěži připsal již sedmý triumf. Bývalý tovární jezdec Škody a Fordu se zároveň dostal do čela průběžného pořadí. Druhé místo v soutěži, kterou v pátek i v sobotu provázelo deštivé počasí, obsadil úřadující šampion Pavel Valoušek. Ten za Krestou, startujícím s vozem Škoda Fabia S2000, zaostal o 43 sekund. Třetí byl Václav Pech, který již ztratil více než dvě minuty. Český šampionát pokračuje čtvrtým závodem 10. a 11. června, kdy se pojede Agrotec Mogul rallye Hustopeče.

Den po prohře s Polskem české basketbalistky porazily na přípravném turnaji v Karlových Varech Lotyšsko 77:64. Jejich posledním soupeřem v KV Aréně, kde vloni v říjnu slavily svěřenkyně Lubora Blažka zisk stříbrných medailí na mistrovství světa, bude v neděli Rusko. Český tým se oproti pátečnímu duelu s Polkami výrazně zlepšil při zakončení, tentokrát dosáhl z pole téměř padesátiprocentní úspěšnosti a výrazně jistější byl i při trestných hodech (25/22). Od druhé čtvrtiny už Češky soupeře nepustily ani jednou do vedení, byť ve třetí části v jednu chvíli přišly o jedenáctibodový náskok a o výsledku rozhodly až v závěrečné desetiminutovce.

České volejbalistky vstoupily do Evropské ligy vítězstvím 3:1 nad Bulharskem. Pouze v prvním setu měly české hráčky ve Svitavách se soupeřkami problémy, postupně ale srovnaly utkání a finalistky loňského ročníku za 98 minut přehrály. Odveta je na programu dnes od 18:00 opět ve Svitavách. V druhém utkání skupiny B Izrael porazil Maďarsko 3:1.

Skifaři Ondřej Synek, Miroslava Knapková a Jitka Antošová si v Mnichově zajistili účast v nedělních finálových jízdách Světového poháru ve veslování. Úřadující světový šampion a obhájce celkového triumfu v seriálu Synek a Knapková své semifinále vyhráli. Starší ze sester Antošových byla třetí. Dalších pět českých posádek ze semifinále do bojů o medaile nepostoupilo a v neděli se představí ve finále B.

Fotbalisté Jihlavy se udrželi ve hře o postup do první ligy. V 28. kole druhé nejvyšší soutěže porazili poslední Hlučín 3:1 a na třetím místě tabulky se na jediný bod přiblížili k druhé Viktorii Žižkov. Ta má k dobru nedělní zápas s Karvinou.

Dvojka bez kormidelníka Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč si zajistila postup do dnešního finále úvodního dílu Světového poháru ve veslování v Mnichově. Start mezi šesti nejlepšími posádkami si vybojovali vítězstvím v úvodní rozjížďce.

Deblkajak Ondřej Horský, Jan Štěrba vybojoval na regatě Světového poháru v rychlostní kanoistice v Duisburgu bronzovou medaili na olympijském kilometru. Od stříbrných Rusů dělilo českou posádku 356 tisícin, zvítězili domácí mistři světa Martin Hollstein, Andreas Ihle. Ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová, Lucie Matoušková obsadil na pětistovce páté místo s více než sekundovou ztrátou na stupně vítězů. Deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem skončili na dvojnásobné trati šestí.