Ze sportu

Miroslav Beránek se stal novým trenérem slávistických fotbalistů. Na lavičce Pražanů nahradil Alexe Pastoora, který se po skončení uplynulé sezony vrátil do Nizozemska. Slavia o tom informovala na svých internetových stránkách.

Fotbalová Sparta získala do útoku posilu v podobě Martina Nešpora z Mladé Boleslavi. Důrazný útočník podepsal na Letné smlouvu na tři roky. Opačným směrem jde na hostování s opcí Jiří Skalák, který v uplynulé sezoně hostoval v Brně.

Český hokejový útočník Tomáš Netík se opět po půl roce vrací do Slovanu Bratislava. Právě ze slovenského celku zamířil dvaatřicetiletý odchovanec Sparty začátkem prosince do jiného týmu Kontinentální ligy Něftěchimiku Nižněkamsk, ruský celek dal ale již během května najevo, že s Netíkem dále nepočítá. Ve staronovém působišti podepsal podle klubového webu kontrakt do konce nadcházející sezony 2014/15.

Start aktuálně nejrychlejšího muže sezony Justina Gatlina z USA v běhu na sto metrů, účast dvaceti olympijských medailistů, třiceti medailistů z mistrovství světa a šesti aktuálních světových rekordmanů a také tři pokusy o světové rekordy na netradičních tratích. To vše nabídne v úterý atletická Zlatá tretra v Ostravě. Přijede i Ukrajinec Bohdan Bondarenko. Organizátoři sehnali výškaře, který v sobotu v New Yorku vyrovnal evropský rekord 242 cm.

Vedení fotbalistů Jablonce je blízko dohodě se Sigmou Olomouc na přestupu záložníka Martina Pospíšila. Podle sportovního ředitele Petra Flodrmana by transfer měl být dotažen v nejbližší době.

Basketbalisté Nymburku si popáté v řadě zahrají kvalifikaci o postup do Evropské ligy. Vedení soutěže je zařadilo na 22. místo v žebříčku evropských zemí, což českému šampionovi zajišťuje pozvánku do kvalifikace. Klub dnes zároveň oznámil, že prodloužil smlouvy s pivoty Petrem Bendou a Pavlem Houškou a uplatnil opci na Vojtěcha Hrubana.

Slovenský kouč Samuel Slovák se stal novým trenérem libereckých fotbalistů. Na lavičce vystřídá Davida Vavrušku, který vedl tým v závěru uplynulé sezony a nyní se vrací k juniorce. Asistentem osmatřicetiletého Slováka bude jeho stejně starý krajan Jozef Valachovič, oba v minulosti v Liberci působili jako hráči.

Fotbalisty Viktorie Plzeň posílí útočník Jan Chramosta. Přichází na roční hostování z Mladé Boleslavi. Opačným směrem jde Michal Ďuriš.

Plavkyně Simona Baumrtová překonala na mítinku Trofeo Settecolli v Římě vlastní český rekord na 200 metrů znak. V rozplavbě dohmátla v čase 2:09,92 a poprvé se dostala pod hranici dvou minut a deseti sekund. Dosavadní maximum z předloňského roku pokořila o 11 setin.

Fotbalisté Kolína v utkání závěrečného 32. kola ČFL porazili sestupující Horní Měcholupy 2:0 a zajistili si tak prvenství v soutěži i postup do druhé ligy. Druhé Jirny zdolaly Roudnici nad Labem 1:0 a v konečné tabulce zaostaly za vítězem soutěže o jediný bod.