Ze sportu

Tenista Radek Štěpánek se postaral o velké překvapení na trávnatém turnaji v londýnském Queen s Clubu. Český daviscupový šampion dnes ve třetím kole porazil domácího obhájce titulu Andyho Murrayho 7:6 a 6:2. Ve čtvrtfinále bude Štěpánek hrát s Jihoafričanem Kevinem Andersonem.

Česká tenistka Klára Koukalová porazila na turnaji v Birminghamu Američanku Coco Vandewegheovou 3:6, 7:6, 6:4 a postoupila do čtvrtfinále.

České házenkářky zvítězily v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy v Portugalsku jasně 33:23 a přiblížily se účasti na šampionátu v Maďarsku a Chorvatsku. V závěrečném duelu třetí skupiny přivítají reprezentantky v sobotu v Brně Polsko a k postupu na třetí velkou akci za sebou jim stačí neprohrát o více než dva góly.

Český oštěpař Vítězslav Veselý skončil třetí na mítinku Diamantové ligy v Oslu za hod dlouhý 83,55 metru, čímž si udržel vedení v průběžném hodnocení prestižního seriálu.Jakub Holuša vyhrál běh na 1500 metrů, který nebyl zařazen do Diamantové ligy, v osobním rekordu 3:35,26 sekundy a maximum z pondělního Memoriálu Josefa Odložila v Praze si tak vylepšil o sekundu a šest setin. Bývalý halový vicemistr světa na osmistovce se tak přiblížil českému rekordu Jana Kubisty z roku 1983 na pouhých 39 setin.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová prošla v Birminghamu i přes výpadek v druhém setu do čtvrtfinále, Maďarku Babosovou porazila 6:2, 0:6, 6:3.

Tenista Lukáš Rosol splnil roli favorita a postoupil do čtvrtfinále challengeru Prague Open. Nejvýše nasazený hráč ale dnes potřeboval na antuce v pražské Stromovce dvě hodiny a sedmnáct minut, aby ve druhém kole porazil 277. hráče světa Jordiho Sampera-Montanu ze Španělska po setech 6:1, 6:7 a 6:4.

Brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech očekává na nadcházejícím světovém šampionátu v Brazílii spoustu překvapivých výsledků. Na druhou stranu si ale myslí, že roli favorita potvrdí domácí výběr. Sám v těchto dnech pokračuje v tréninkovém centru Chelsea v rehabilitaci po operaci zraněného ramena a věří, že stihne co nejdelší část letní přípravy.

Přestože čeští fotbalisté na mistrovství světa nepostoupili, získá národní federace 750.000 dolarů (asi 15,2 milionu korun) ze zisku šampionátu. Zástupci FIFA oznámili, že vyplatí jednotlivým svazům a kontinentálním konfederacím celkem 200 milionů dolarů z výnosů z finálového turnaje.