Vláda souhlasila s azylem pro vybrané syrské rodiny

Zhruba sedm desítek syrských uprchlíků získá azyl v České republice. Jde především o děti, které budou ošetřeny v tuzemských nemocnicích. Do ČR přicestují se svými rodinami. S návrhem na udělení azylu souhlasila vláda, novinářům to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Vhodné kandidáty česká strana vytipuje v příštích měsících z uprchlíků v Jordánsku. Před jejich případným přesídlením je důkladně prověří české bezpečnostní složky. Zároveň vláda souhlasila s vytvořením programu pro pomoc uprchlíkům přímo v oblastech s ozbrojenými konflikty a humanitárními či přírodními katastrofami. Česko na něj uvolní až 100 milionů korun ročně. Pro letošní rok by se měl program týkat především Blízkého východu, který je zasažen konfliktem v Sýrii.

Všem přesídleným Syřanům by měla být v ČR poskytnuta mezinárodní ochrana formou azylu a důkladná zdravotní a sociální asistence po příjezdu. Ministerstvo ve spolupráci s bezpečnostními složkami vytvoří kvůli přesídlení speciální pracovní skupinu. Ta by měla vybrat uprchlíky vhodné k přesídlení do ČR, důkladně je prověřit a bude mít také právo veta nad jednotlivými kandidáty k přesídlení. Členové pracovní skupiny budou následně monitorovat integraci uprchlíků do české společnosti.

Česko může podle TOP 09 přijmout stovky syrských uprchlíků. Opoziční strana v reakci na příliv utečenců do Evropy vyzvala českou vládu i Evropskou unii k vypracování imigrační strategie. Souhlas s lékařskou a humanitární pomocí pro uprchlíky vyjádřila i opoziční ODS. Občanští demokraté jsou ale proti tomu, aby uprchlíci v Česku zůstali trvale. Obě strany chtějí téma imigrace zařadit na nadcházející schůzi Sněmovny.