Ukázka techniky amerického konvoje v Praze přilákala tisíce lidí

Ukázka vojenské techniky amerického konvoje, který projíždí Českou republikou, navzdory zprvu nevlídnému počasí do ruzyňských kasáren v Praze přilákala 15.000 až 20.000 lidí. Vzhledem k mimořádnému zájmu byla kasárna otevřena o hodinu déle, než se původně plánovalo. Především děti nastupovaly do transportérů, vojáci je vysazovali i na korby aut. Návštěvníci americkým vojákům nosili pivo v plechovkách, koláče, tatranky i pardubický perník. Odpoledne Američané dostali celý kamion českého piva od Česko-německé hospodářské komory. Návštěvníci si zblízka prohlíželi osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker a terénní auta Humvee. S americkými vojáky se setkal i premiér Bohuslav Sobotka, techniku si prohlédli ministr obrany Martin Stropnický, ministr kultury Daniel Herman nebo americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro.

Setkání s americkými vojáky považuje ministr obrany Martin Stropnický za satisfakci. "Masivní propaganda na sociálních sítích i jinde vyprodukovala něco opačného, než chtěla. Spoustu lidí to naštvalo a aktivizovalo, naprosto spontánně v tomto příšerném počasí sem jedou lán světa, aby si tu udělali pár fotek a popovídali si s vojáky. Mám z toho dobrý pocit," řekl. Premiér Sobotka si myslí, že i pro samotné vojáky je tento přesun výjimečný. "Oni jsou zvyklí se s technikou přesouvat vlakem nebo na kamionech, toto je mimořádná příležitost, projet několik zemí a dostat se do kontaktu s lidmi v zemích, kde jinak znají jenom výcvikové prostory," řekl.

Přes 1000 lidí v Plzni vítalo velení konvoje amerických vojáků. U pomníku Díky, Ameriko velitel konvoje a místí politici položili věnce a květiny k uctění památky amerických a belgických vojáků, kteří padli při osvobozování Československa. Do Plzně přijelo 15 zástupců velení konvoje.