Sport

Dostihový závod Velká pardubická se tuto neděli obejde bez vítězů z minulých let, poté co sportovní kariéru už loni ukončili koně Orphee de Blins i Tiumen. Na start 125. ročníku se chystá 22 koní a jezdců. Nejvíce koní posílá na trať dlouhou téměř sedm kilometrů trenér a žokej Josef Váňa starší, jenž ale sám do sedla neusedne. Loni Velkou pardubickou sledovalo rekordních 30.000 diváků. Na letošní 125. ročník jsou od září vyprodaná místa k sezení. Pořadatelé očekávají návštěvnost přes 25.000 lidí. Závod loni vyhrála potřetí za sebou Orphee des Blins. K triumfu ji opět dovedl žokej Jan Faltejsek.

Český tenista Radek Štěpánek ztroskotal na turnaji v Tokiu hned v úvodním kole. Šestatřicetiletý daviscupový reprezentant nestačil na nejvýše nasazeného Stana Wawrinku, s nímž prohrál za hodinu a čtvrt 5:7, 3:6, a v japonské metropoli tak bude pokračovat už jen ve čtyřhře. Se čtvrtým hráčem světového žebříčku, kterého ve čtyřech z pěti předchozích vzájemných zápasů porazil, svedl Štěpánek vyrovnaný souboj. Ve dvouhře se tak v Tokiu představí už jen Jiří Veselý, který se o postup do čtvrtfinále utká se světovou desítkou Gillesem Simonem.

Motocyklový jezdec Karel Abraham vynechá ze zdravotních důvodů nadcházející tři říjnové závody mistrovství světa. Jediný Čech v královské kategorii MotoGP tak zřejmě nastoupí až do posledního závodu seriálu ve Valencii, který se pojede 8. listopadu. Pětadvacetiletý Abraham má problémy od červnového závodu v Barceloně, kdy při tréninku spadl a následně se musel se podrobit operaci palce na levé noze, který si při nehodě vykloubil. Po návratu ze Španělska absolvoval další lékařská vyšetření a bylo mu doporučeno, aby v závodech nepokračoval. V opačném případě mu prý hrozí trvalé následky.

Návrat ke své slavné "dece" z 90. let slibuje český hokejový fenomén Jaromír Jágr z Floridy. Třiačtyřicetiletý nejstarší NHL prý začal pracovat na tom, aby měl brzy opět účes přezdívaný "vepředu byznys, vzadu párty." Takzvaný "mullet" shodil Jágr v roce 1999, ale jeho slávu v hledišti při NHL připomíná nadále partička fanoušků Travelling Jagrs. Přemlouvat budoucího člena Síně slávy NHL ke staré vizáži se rozhodl na startu přípravného kempu Floridy i jeho spoluhráč Roberto Luongo.