Sport

Čeští skokané na lyžích vstoupili do letní Grand Prix čtvrtým místem v soutěži družstev ve Wisle. Suverénně zvítězili domácí Poláci. Kvartetu Jakub Janda, Antonín Hájek, Lukáš Hlava a Roman Koudelka se podařilo především druhé kolo. Všichni čtyři se v něm dokázali oproti prvním skokům zlepšit, český lídr Koudelka až na 128 metrů, a posunuli se z šestého místa na konečné čtvrté. Polsko vyhrálo o 42 bodů před Němci, třetí bylo Norsko.

Beachvolejbalisté Přemysl Kubala a Jan Hadrava vypadli na mistrovství Evropy v Klagenfurtu v osmifinále. S Nizozemci Alexandrem Brouwerem a Robertem Meeuwsenem, senzačními mistry světa z roku 2013, prohráli po další třísetové bitvě. Česká dvojice se dělí o deváté místo.

Český travní lyžař Tomáš Šoltík získal na mistrovství světa juniorů ve Štítné nad Vláří už druhou stříbrnou medaili. Po čtvrtečním druhém místě v superobřím slalomu dosáhl na stejné umístění i v páteční kombinaci. Na stupně vítězů se dostal i další český lyžař Martin Barták, který skončil třetí. Nedařilo se naopak vítězce superobřího slalomu Adéle Kettnerové, která minula branku a byla diskvalifikována.

Matěj Kozubek i Lenka Štěrbová vybojovali na plaveckém mistrovství světa v Kazani shodně 15. místo v závodech na 25 kilometrů. Oba se na nejdelší vypsané trati postarali o nejlepší české výsledky mezi dálkovými plavci na šampionátu. Devatenáctiletý Kozubek strávil ve vodě pět hodin a pět minut, zhruba o 12 minut více než vítězný Ital Simone Ruffini, který ve finiši těsně porazil Američana Alexe Meyera. Druhý český reprezentant Vít Ingeduld obsadil 19. místo. Štěrbová ztratila kontakt s čelní skupinou v šestém z deseti okruhů a závod dokončila se ztrátou přes 22 minut za vítěznou Brazilkou Anou Marcelou Cunhaovou.

Fotbalisté Sparty porazili ve 2. kole první ligy 3:1 Ostravu a ukončili dva roky a tři zápasy dlouhou sérii bez vítězství proti Baníku. Letenští přitom doma dlouho prohrávali po brance Martina Kouřila, třemi góly v posledních deseti minutách ale skóre otočili. Postarali se o to David Lafata, Bořek Dočkal a Kehinde Fatai.

České volejbalistky podlehly v semifinále turnaje Final Four Grand Prix druhé divize Nizozemsku 0:3. V neděli je čeká utkání o třetí místo s poraženým z druhého semifinálového duelu Polsko - Portoriko. Dnešní prohrou ztratil český tým naději na start v první divizi, kam postoupí vítěz turnaje v polském Lublinu.

Po absolvování tratě dlouhé 2222 kilometrů dorazili do cíle účastníci cyklomaratonu napříč Českem a Slovenskem. Zdraví a handicapovaní cyklisté byli na trati od úterka, cílem bylo zvládnout trasu do 111 hodin. Nejlepší to zvládli pod 76 hodin a do cíle dorazili už v pátek odpoledne. I když první v cíli může být jen jeden, vyhráli všichni, kteří v pořádku přijeli na Ladronku, zdůraznil v rozhovoru s ČTK organizátor Heřman Volf. Cyklomaraton vyhrál stejně jako loni tým Desafío, který měl při zohlednění bonusů čas 75 hodin a 45 minut.