Sport

Jakub Voráček se stal poprvé v kariéře vítězem Zlaté hokejky. Za pětadvacetiletým útočníkem Philadelphie, jenž byl kapitánem české reprezentace na domácím mistrovství světa, skončili rekordman ankety s jedenácti prvenstvími Jaromír Jágr z Floridy a Ondřej Palát, finalista Stanleyova poháru s Tampou Bay."Když se podívám na jména, co jsou vyrytá na Zlaté hokejce, tak je mi ctí, že mezi nimi mohu být. A moc si toho vážím, potěší to. Na druhou stranu kdyby to místo mě byli Jirka Hudler, nebo Ondra Palát, tak se nikdo nemohl divit, protože měli opravdu fantastickou sezonu. A "Džegr" taky dotahoval, jako vždycky," dodal s úsměvem Voráček. V této sezoně NHL skončil pátý v produktivitě se ziskem 81 bodů za 22 branek a 59 asistencí z 82 utkání a ve svém bodově jednoznačně nejvydařenějším ročníku dlouho usiloval o cenu Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče. S deseti body za tři trefy a sedm asistencí z deseti utkání vévodil i produktivitě českého týmu na MS.

Tenistka Karolína Plíšková prohrála ve finále turnaje v Birminghamu s Němkou Angelique Kerberovou 7:6, 3:6, 6:7. Promarnila tak šanci dostat se poprvé v kariéře do první desítky světového žebříčku, v níž by doplnila Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou. V Top Ten se díky zisku šestého titulu na okruhu WTA udržela její přemožitelka.

Finále v Birminghamu hrály také Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, ale v duelu o titul ve čtyřhře podlehly španělské dvojici Garbiňe Muguruzaová, Carla Suárezová dvakrát 4:6.

Cyklista Petr Vakoč vybojoval na Evropských hrách v Baku bronz v závodu s hromadným startem a pro českou výpravu získal čtvrtou medaili. Po 215 kilometrech dojel ve spurtu čtveřice uprchlíků za Španělem Luisem Leónem Sánchezem a Ukrajincem Andrijem Grivkem.

Sportovní střelec Jan Sychra skončil v Baku ve skeetu pátý, nevyšel mu rozstřel čtyř závodníků o postup do bojů o medaile. Sychra v semifinále ze 16 střel udělal dvě chyby a v rozstřelu netrefil čtvrtý terč. Předtím v dvoudenní kvalifikaci v silném větru minul jen dvakrát.

Přemysl Kubala s Janem Hadravou získali bronz v turnaji plážových volejbalistů v Baku a pro český tým na Evropských hrách vybojovali pátou medaili. V zápase o třetí místo porazili švýcarskou dvojici Alexei Strasser, Gabriel Kissling 21:17 a 21:15.

Na sobotní tři vítězství navázali čeští slalomáři na Světovém poháru v pražské Troji dalšími třemi medailovými úspěchy, na nejvyšší stupeň však tentokrát nepronikli. Kajakářka Kateřina Kudějová skončila třetí. V závodu deblkanoí byli Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm druzí a Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem obsadili třetí místo. Završili tak nejúspěšnější závod Světového poháru v historii českého vodního slalomu.

Skifař Ondřej Synek skončil v závodu Světového poháru na italském jezeře Varese čtvrtý a na stupních vítězů chyběl poprvé po šesti letech. Úřadující mistr světa měl tři přemožitele: olympijského vítěze Mahého Drysdalea z Nového Zélandu, Kubánce Angela Rodrigueze a Stanislava Ščerbačenju z Běloruska. Dvaatřicetiletý veslař z Brandýsa nad Labem vynechal před šesti týdny úvodní pohárový závod na Bledu a dnes poprvé v sezoně poměřil síly se všemi hlavními konkurenty. Synek naposledy v seriálu Světového poháru chyběl na stupních vítězů v červenci 2009 v Lucernu.

Čeští atleti vedou po prvním dnu první ligu mistrovství Evropy družstev v řeckém Hérakleionu a mají nakročeno k návratu do superligy. Plným počtem bodů pomohli k průběžné první příčce kladivář Lukáš Melich, koulař Tomáš Staněk, překážkářka Zuzana Hejnová, čtyřstovkař Pavel Maslák, oštěpařka Barbora Špotáková a výškař Jaroslav Bába.

Jubilejní stý ultramaraton v životě absolvoval vytrvalec Daniel Orálek a oslavil v něm vítězství. Závod Mozart 100 v Salcburku na náročné kopcovité trati dlouhé 102,5 kilometru s celkovým stoupáním 2522 metrů zvládl v čase 8:45:50. Před druhým Salamehem Al Akrou z Jordánska měl víc než čtvrthodinový náskok. Orálek vyhrál suverénně, vedl už od osmého kilometru, ale závod pro něj byl prý nečekaně těžkou zkouškou. "Bylo to peklo. Naprosto šílené podmínky. Pršelo, takže všude bylo bahno a potoky vody. Navíc od 65. kilometru mě trápily křeče do stehen. A byla mi zima, že jsem skoro nemohl mluvit. Takhle zničený jsem už dlouho nebyl," uvedl brněnský běžec.

Čeští inline hokejisté zdolali v dramatickém semifinále na mistrovství světa organizace FIRS v argentinském Rosariu Lotyšsko 3:1 a potřetí za sebou si zahrají finále. V boji o zlato čeká obhájce druhého místa Francie, která vyhrála nad Spojenými státy americkými 6:2.

Hřebec Touch of Genius trénovaný Josefem Váňou vyhrál České derby na závodišti v Praze-Velké Chuchli. Žokej Jaromír Šafář si s koněm majitele Josefa Dufka, šéfa boleslavského fotbalu, dojel pro svůj první klasický titul. Favorizovaný Aldar s kazašským žokejem Bajuržanem Murzabajevem byl čtvrtý. V rychlém dostihu se Touch of Genius, potomek nejlepšího plemeníka současnosti Galilea, dostal do čela v polovině cílové rovinky.

Čeští volejbalisté dokázali vzít ve Světové lize v Českých Budějovicích favorizované Francii set. Dokonce měli blízko k zisku další sady, ale s lídrem skupiny D nakonec prohráli 1:3 po setech 17:25, 25:23, 22:25 a 14:25. Po osmi zápasech mají čtyři body a uzavírají čtyřčlennou tabulku. Za týden se volejbalisté 26. a 27. června střetnou s Koreou v Liberci, a 3. a 4. července ukončí v Opavě dvojzápasem s Japonskem letošní působení v soutěži. Pokud chtějí pomýšlet na druhé místo ve skupině, měli by čtyřikrát vyhrát.

České basketbalistky na mistrovství Evropy skončily už po osmifinálové skupině. V závěrečném duelu podlehly Turecku 48:59 a obsadí zřejmě až 11. místo, což je nejhorší výsledek v historii. Zároveň tak přišly o šanci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

S dárkem na rozloučenou ve výši čtyři miliony liber (přes 152 milionů korun) prý odejde brankář Petr Čech z fotbalové Chelsea. Majitel klubu Roman Abramovič chce podle webu listu Mirror českému reprezentantovi štědrou odměnou poděkovat za jedenáctileté služby. Čechův přestup do Arsenalu má být uzavřen v nejbližší době, zaměstnavatel reprezentačního kapitána Tomáš Rosického údajně za třiatřicetiletého brankáře zaplatí kolem osmi milionů liber.

Pro útočníka fotbalové jednadvacítky Václava Kadlece domácí mistrovství Evropy skončilo. Hráč českého celku má po sobotním utkání proti Srbsku (4:0) poškozené vazy v kotníku a bude se léčit tři až čtyři týdny. "Lvíčatům" tak bude chybět v úterním závěrečném duelu skupiny A s Německem. Novinářům to řekl týmový lékař Alexandr Kučera.