Sport

Druhé grandslamové semifinále v kariéře má před sebou tenistka Lucie Šafářová. Ve čtvrtek se třináctá nasazená česká hráčka na Roland Garros střetne se světovou sedmičkou Srbkou Anou Ivanovičovou a může směle pomýšlet na své první grandslamové finále ve dvouhře. Osmadvacetiletá Šafářová neztratila v předchozích pěti zápasech na pařížské antuce ani set. Zvládla na úvod ve dvou tie-breacích vypjatý duel s Anastasií Pavljučenkovovou z Ruska a v osmifinále připravila po skvělém výkonu na centrkurtu o možnost obhájit titul druhou hráčku světa Rusku Marii Šarapovovou. "Nečekala jsem, že dojdu tak daleko, ale doufám, že to ještě nekončí," řekla Šafářovová po semifinálové výhře nad Španělkou Garbiňe Muguruzaovou. Šafářová se poprvé v kariéře dostane do světové desítky.

Český tenis má na letošním Roland Garros jistou finálovou účast v ženské čtyřhře. Semifinalistka dvouhry Lucie Šafářová prošla spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou mezi poslední čtyři páry i v deblu a jejich příštími soupeřkami budou pařížské šampionky z roku 2011 Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká.

České tenistky vstoupí do příštího ročníku Fed Cupu v Rumunsku a čeká je těžké utkání, pokud za domácí tým nastoupí Simona Halepová. Rozhodl o tom los v muzeu Francouzské tenisové federace na Roland Garros v Paříži. Utkání prvního kola Světové skupiny se uskuteční 6. a 7. února.

Tenista Jiří Veselý na challengeru v Prostějově postoupil do čtvrtfinále. Obhájce prvenství zdolal po tuhém boji Francouze Axela Michona 7:6, 7:5.

Kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth ukončil hráčskou kariéru a vrhne se na trenérskou. Od nové sezony se stane koučem třetiligových Domažlic. Definitivně neopouští ani Viktorii, kde by měl pomáhat s akademií a fungovat jako konzultant. S Pavlem Horváthem se přišlo rozloučit 11.500 fanoušků, bývalí i současní spoluhráči, kamarádi z hokejového prostředí i umělci. Při benefičním utkání Horváth zakončil přihrávkou na gól svému sedmiletému synovi Patrikovi. Ještě předtím k výhře přispěl parádním gólem přímo z rozehrávky ze středového kruhu. Čtyřicetiletý Horváth tak dal vzpomenout na jeden ze svých nejslavnějších gólů, když se v roce 2007 ještě v dresu Sparty trefil proti Olomouci ze 48 metrů. Byl to jeden z jeho 82 ligových gólů, které během 426 zápasů nastřílel. Pouze šest hráčů v historii nastoupilo častěji. V závěru se plzeňští fanoušci loučili se svou ikonou potleskem ve stoje, skandováním a písní Jasná zpráva v podání Petra Jandy.

Hokejový útočník Pavel Patera ukončil ve 43 letech aktivní kariéru. Olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa hrál naposledy za Olomouc, s níž udržel v baráži extraligu. Angažovat ho chtělo prvoligové Ústí nad Labem, ale jeho nabídku Patera odmítl. ČTK řekl, že se chce více věnovat rodině. Patera byl úspěšný i v zahraničí. Necelé tři sezony v Omsku uzavřel v roce 2004 ruským titulem, o dva roky později získal do sbírky i švédský titul s Färjestadem. Na severu Evropy oblékal předtím rovněž dres AIK Stockholm. V dresu Dallasu a Minnesoty hrál na přelomu tisíciletí i NHL. Nesmazatelně se zapsal do hokejové historie jako člen vítězného týmu na olympijském turnaji v Naganu. Z legendárního mužstva už hrají pouze Jaromír Jágr (Florida) a Martin Ručinský (Litvínov), který ještě své další plány neoznámil. Na světových šampionátech slavil Patera titul v letech 1996 a 1999 až 2001. Z mistrovství světa 1997 a 1998 má bronz.