Sport

V nejsilnější sestavě se pokusí čeští tenisté přiblížit daviscupovému hattricku. Kapitán Jaroslav Navrátil povolal na semifinále Davisova poháru ve Francii kvarteto Tomáš Berdych, Lukáš Rosol, Radek Štěpánek a Jiří Veselý. Hrát se bude v Paříži na antuce centrkurtu v areálu Roland Garros od 12. do 14. září. "Nominace byla velice jednoduchá. Všichni čtyři jsou ve stovce (v žebříčku) a ve druhé stovce nikoho nemáme. Jsem ale hlavně velice rád, že do týmu se vrací naše jednička Tomáš Berdych. S ním máme šanci uspět," řekl Navrátil na tiskové konferenci v Praze. Sedmý hráč světa Berdych chyběl v týmu v dubnovém čtvrtfinále v Japonsku, ale už v květnu oznámil, že do Paříže pojede. Spolu s ním tvoří osu týmu pětatřicetiletý Štěpánek (39. v žebříčku ATP) a výběr doplňují Rosol (27.) s mladíkem Veselým (75.).

Brněnský skialpinista Jiří Švihálek chce být první člověkem, který sjede na lyžích jednu z himalájských osmitisícovek Dhaulágirí. I přes několik pokusů se to zatím nikomu nepovedlo. Na expedici vyráží ve středu, návrat si plánuje přesně za dva měsíce. Švihálkovi je 25 let, což je podle něj na expedici do Himalájí docela málo. "Fyziologicky nejlepší výkony podávají podle výzkumů ve velehorách lidé okolo 35 let," uvedl na tiskové konferenci. Zkušeností však má plno. Je jediným profesionálním skialpinistou v Česku a polovinu roku tráví s lyžemi v horách. Kromě mnoha sjezdů v Alpách či v Tatrách loni absolvoval sjezd z peruánské hory Ranrapalca, která měří 6162 metrů nad mořem.

Po dvouletém účinkování Lva Praha startuje ve středu Kontinentální hokejová liga bez účasti českého klubu. Lev, který se do ročníku 2014/15 kvůli nedostatku financí nepřihlásil, přitom měl po jarní cestě až do finále Gagarinova poháru sezonu zahajovat. Na ledě mistrovského Magnitogorsku, kde působí produktivní centr Jan Kovář, se v souboji o Otevírací pohár představí místo Pražanů vítěz základní části Dynamo Moskva s bekem Filipem Novákem. V KHL nepokračuje rovněž z finančních důvodů Spartak Moskva a kvůli dění na Ukrajině nebude startovat Doněck, který se změnil ve válečnou zónu.

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek už byl po operaci, které se podrobil po těžkém pádu na mistrovství světa v americkém Greenville, probuzen z umělého spánku. Podle serveru iDnes je šestinásobný paralympijský vítěz mimo ohrožení života. Ježek spadl v hromadném spurtu nedělního silničního závodu zhruba 200 metrů před cílem, kdy bojoval o cenný kov. "Ten incident jsem neviděl, protože se odehrál za mnou, byl jsem ve skupině více vpředu," uvedl po příletu Jiří Bouška, jenž ve stejném závodu vybojoval bronz. Ježek si vážně poranil hlavně hrudní koš, lékaři mu museli odstranit dvě rozdrcená žebra a nahradit je implantáty a přišít amputovaný prsní sval. Navíc má zlomenou pažní kost, s kterou půjde na operaci, až pominou obavy z možné infekce. Devětatřicetiletý Ježek, který má od jedenácti let amputovanou nohu pod kolenem, je nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie. Na kontě má také šest titulů mistra světa a letos už počtvrté vyhrál Světový pohár.