Sport

Fotbalisté Sparty Praha jsou novými mistry první ligy. K dvanáctému českému titulu a prvnímu po čtyřech letech jim pomohla druhá Plzeň, která jen remizovala 2:2 v Jablonci a na letenský celek tři kola před koncem ztrácí devět bodů. Vzhledem k horší bilanci ve vzájemných zápasech už Pražany nemůže předstihnout.

Šest hráčů ze zámořské NHL v čele s hvězdným Jaromírem Jágrem zařadil trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička do nominace národního týmu na nadcházející mistrovství světa v Minsku. Nečekaně se do zatím širšího sedmadvacetičlenného kádru dostali obránce Ondřej Vitásek a útočník Martin Zaťovič. Do kádru se vešel i Jiří Sekáč ze Lva Praha, který kvůli zdravotním problémům nedohrál finále KHL. Kapitánem týmu bude Tomáš Rolinek.

Český tenista Tomáš Berdych ztratil nadějně rozehrané finále na antukovém turnaji v Oeiras a jubilejní desátý titul na okruhu ATP nezískal. První nasazený hráč Portugal Open podlehl při svém třetím letošním finálovém startu Argentinci Carlosi Berlocqovi 6:0, 5:7 a 1:6. Berdych i po finálové prohře zůstal šestý v žebříčku ATP, stejná příčka patří Petře Kvitové v pořadí WTA.

Tenistka Petra Kvitová postoupila do druhého kola turnaje Madridu po dvouapůlhodinové bitvě s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, kterou porazila 6:1, 5:7 a 7:6. Dál jdou také Lucie Šafářová a kvalifikantka Petra Cetkovská, naopak vypadli Lukáš Rosol a Klára Koukalová.

Reprezentační obránce Petr Zámorský opouští extraligový Zlín a stejně jako jeho dosavadní spoluhráč Antonín Honejsek bude nově hrát za finské Espoo. Do týmu hokejového mistra se vrací bek Tomáš Žižka a útočník Roman Vlach.

Brankáře Chelsea Petra Čecha podle britského listu Sunday Telegraph čeká v tomto týdnu operace ramena. To si jednička fotbalové reprezentace poranila v dubnovém úvodním semifinále Ligy mistrů s Atléticem Madrid. Klub informace médií o chystaném zákroku zatím nepotvrdil.

Českou plochou dráhu bude při závodě Grand Prix 31. května v Praze reprezentovat Václav Milík. Brzy jednadvacetiletý jezdec dostal při výběru pro takzvanou divokou kartu přednost před zkušeným Josefem Francem. Volbu již potvrdila Mezinárodní motocyklová federace (FIM) i promotér seriálu společnost BSI. Náhradníky pro čtvrtý závod mistrovství světa a tradiční domácí plochodrážní vrchol budou další mladíci Zdeněk Holub a Roman Čejka.

Hokejisté prvoligového Ústí nad Labem nezahájili plánovanou společnou letní přípravu. Vedení začátek tréninkového období zrušilo, hráči se budou připravovat individuálně. Jak a s kým bude Slovan Ústečtí Lvi hrát druhou nejvyšší soutěž, není jisté. Důvodem je špatná ekonomická situace, klub čelí insolvenčnímu řízení.

Reprezentantky ve squashi vybojovaly první českou medaili na mistrovství Evropy družstev. O bronz se o víkendu v italském Riccione zasloužily Olga Ertlová, Lucie Fialová a Anna Klimundová.

České juniorské florbalistky získaly na mistrovství světa v Polsku bronzové medaile stejně jako před čtyřmi lety. Po čtvrtém místě v roce 2012 se národní tým do 19 let vrátil na stupně vítězů díky vítězství 5:2 nad Švýcarskem, které při obhajobě stříbra skončilo bez cenného kovu.

Tři druhá místa vybojovali v úvodním závodu Světového poháru rychlostních kanoistů v Miláně čeští reprezentanti. Dvakrát se na stříbrný stupínek postavili na kilometru a pětistovce Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem, na trati 500 metrů byl druhý také kajakář Josef Dostál.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil dojel ve Velké ceně Španělska šestý ve třídě Moto3 po startu z jedenáctého místa. Debutant v mistrovství světa Karel Hanika v Jerezu skončil devatenáctý a podruhé za sebou nebodoval, Karel Abraham v MotoGP do cíle po pádu nedojel.

Golfista Lukáš Tintěra vyhrál první turnaj letošního ročníku české profesionální série Czech PGA Tour. V náročných podmínkách se po dvou kolech jako jediný dostal o dvě rány pod par hřiště na brněnské Kaskádě. Bývalý desetibojař Roman Šebrle, hrající s amatérským statutem, skončil při své soutěžní golfové premiéře se skóre +25 na děleném 55. místě z 65 startujících.

Golfistka Klára Spilková skončila čtvrtá na turnaji Suisse de Golf Ladies Open ve švýcarském Gamsu, který je součástí druhé evropské ligy LET Access Series. Vyhrála Amy Bouldenová z Walesu. Devatenáctiletá Spilková zahrála první a třetí den 69 ran, v sobotu se jí tolik nedařilo a zapsala 75 ran. Celkem tak turnaj zvládla se skóre -3. Lucie Hinnerová, další česká hráčka, která prošla cutem, obsadila 31. příčku s výsledkem +5.

David Navara obhájil titul šachového mistra republiky. Devětadvacetiletý velmistr vyhrál domácí šampionát už pošesté, v Ostravě získal v devíti partiích osm bodů. Na dalších místech za ním s odstupem půldruhého bodu skončili Richard Biolek a Martin Petr.