Sport

Tyčkařka Jiřina Svobodová se v Sopotech stala halovou vicemistryní světa. Ve finále překonala 470 centimetrů a podělila se o druhé místo s Ruskou Anželikou Sidorovovou. Stejným výkonem zvítězila Yarisley Silvaová z Kuby, jež jako jediná skočila 470 na první pokus.

Běžkyně Lenka Masná skončila na halovém mistrovství světa v Sopotech šestá ve finále osmistovky. Titul získala Američanka Chanelle Priceová.

Pavel Maslák se stal halovým mistrem světa v běhu na 400 metrů. Ve finále v Sopotech zvítězil ve skvělém novém českém rekordu 45,24 sekundy. Z předchozího vlastního národního maxima ubral nevídaných 42 setin.

Tyčkař Jan Kudlička vybojoval na halovém mistrovství světa v Sopotech bronzovou medaili v osobním rekordu 580 centimetrů. Stejně vysoko skočil i vítězný Řek Konstadínos Filippídis, na pokusy českého atleta porazil i Němec Malte Mohr.

Mílař Jakub Holuša si po diskvalifikaci jednoho ze soupeřů polepšil v konečném pořadí závodu na 1500 metrů na atletickém HMS na páté místo.

Běžec na lyžích Martin Koukal skončil třetí v konečném pořadí dálkových běhů FIS Marathon Cupu, což je jeho nejlepší umístění v kariéře. Hned za ním byl další český reprezentant Petr Novák, který kvůli startu na olympijských hrách v Soči absolvoval jen tři ze šesti bodovaných závodů.

Biatlonista Ondřej Moravec skončil dvanáctý v závodu s hromadným startem na Světovém poháru v Pokljuce a zapsal si nejlepší výsledek po olympijských hrách v Soči, kde vybojoval tři medaile. Sedmý pohárový podnik sezony ovládl zkušený Švéd Björn Ferry, jenž navázal na triumf ze sprintu a stříbrnou příčku ze stíhačky. Jaroslav Soukup skončil s pěti chybami při střelbě třiadvacátý.

Skokan na lyžích Roman Koudelka byl sedmý a Jakub Janda devátý v závodu Světového poháru v Oslu. Na Holmenkollenu vyhrál Němec Severin Freund.

Snowboardistka Eva Samková se vrací do sportovního kolotoče. Olympijská vítězka ve snowboardcrossu odjela do Švýcarska, kde ji v úterý čeká závod Světového poháru ve Veysonnaz, odtud se rovnou přesune do španělské La Moliny, kde seriál vyvrcholí. Samkové patří v průběžném hodnocení třetí místo, chtěla by se na stupních vítězů udržet či poskočit vpřed.

Jen se soupeřkami ze Skandinávie prohrála běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová v nedělníní klasické třicítce Světového poháru v Osu. Na Holmenkollenu před tradičně báječnou atmosférou doběhla sedmá.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová skončila na Světovém poháru v Inzellu pátá na kilometrové trati. Od třetího místa ji dělilo 18 setin sekundy.

Dvacetiletý tenista Jiří Veselý se v Indian Wells probojoval poprvé v kariéře do třetího kola na turnaji série Masters. Španěla Pabla Andújara porazil 6:1, 2:6 a 6:1. Třísetovou bitvu v sobotu svedl i Radek Štěpánek, světovou jedničku Rafaela Nadala v prvním setu porazil 6:2, ale španělský obhájce titulu další sady získal 6:4 a 7:5.

Čeští sledge hokejisté vydřeli na paralympijských hrách v Soči první vítězství. Po sobotní prohře s Norskem po samostatných nájezdech dnes také až v rozstřelu porazili Švédsko 2:1 a udrželi šanci na postup do semifinále.

Čeští hokejisté Milan Michálek a Aleš Hemský dovedli v sobotním utkání NHL Ottawu k výhře ve Winnipegu 5:3. První dal gól a na dva přihrál, druhý si připsal tři asistence, zaznamenal premiérové body po výměně z Edmontonu a navíc byl vyhlášen nejlepším hráčem večera. Všech pět gólů inkasoval v brance poražených Ondřej Pavelec a už v polovině utkání předčasně střídal.

Fotbalisté Chelsea porazili v anglické lize doma Tottenham 4:0, Petr Čech vychytal třináctou nulu v sezoně. Dvakrát skóroval Demba Ba.

Petra Kvitová suverénně prošla do 3. kola na turnaji v Indian Wells, Američanku Vandewegheovou porazila 6:1 a 6:3. Čeká ji Ruska Kuzněcovová.

Souboj českých tenistek o postup do třetího kola prestižního turnaje v Indian Wells překvapivě vyhrála Karolína Plíšková. Osmadvacáté nasazené hráčce a o jedenáct let starší Kláře Zakopalové odvrátila v prvním setu setbol a po necelé hodině a půl ji porazila 7:5, 6:2.

Fotbalisté Znojma v 19. kole první ligy deklasovali Jablonec 4:0 a zaznamenali svoji nejvyšší výhru v ligové historii. Hattrickem se o to zasloužil Václav Vašíček. Záchranářský souboj mezi Ostravou a Příbramí skončil remízou 1:1. Jihlava porazila Duklu 3:0 a Slovácko na svém hřišti zdolalo poslední Bohemians Praha 1905 1:0.

Hokejisté Lva Praha porazili ve druhém zápase osmifinále play off Kontinentální ligy Záhřeb 5:2 a v sérii hrané na čtyři výhry vedou 2:0. Domácí rozhodli o vítězství ve třetí třetině, kdy čtyřmi góly otočili vývoj duelu. Série pokračuje v pondělí na ledě Záhřebu.

Házenkáři pražské Dukly získali po čtyřech letech Český pohár. Ve finálové odvetě doma porazili mistrovský Jičín 30:24, v prvním utkání vyhráli venku o gól.

Jan Koukal prodloužil domácí kralování na squashových šampionátech. V Ostravě opět obhájil titul a zlatou medaili získal už popatnácté. Třicetiletý Koukal kraluje mistrovství republiky s jedinou výjimkou od roku 1999, pouze v dubnu 2009 vypadl nečekaně v semifinále. Mezi ženami uhájila pozici české jedničky Olga Ertlová ze Squash clubu Praha.

Liberečtí volejbalisté vyhráli stejně jako před rokem dlouhodobou část extraligy. Rozhodli o tom už v předposledním kole díky vítězství 3:0 nad Brnem, druhé České Budějovice už Severočechy nemůžou z první příčky sesadit. O třetí místo svedou za týden souboj čtyři týmy.