Sport:

Jednadvacet koní by se mělo objevit příští neděli na startu 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. Ve zveřejněné startovní listině nechybí obhájkyně titulu a loňská suverénka dostihu Orphee des Blins či osminásobný vítěz žokej Josef Váňa s Tiuemenem. Ze zahraničí do Pardubic míří tři koně z Irska, jeden z Velké Británie a jeden ze Slovenska.

Čeští futsalisté se v základní skupině D mistrovství Evropy utkají s čtyřnásobnými obhájci titulu Španěly a s Chorvatskem, které před dvěma roky došlo do semifinále. Do čtvrtfinále postoupí dva celky. Rozhodl o tom los v Antverpách, kde se turnaj od 28. ledna uskuteční.

Družstvo českých stolních tenistů vypadlo na mistrovství Evropy ve Schwechatu hned v prvním kole po porážce 1:3 s Řeckem. Jediný bod týmu trenéra Tomáše Demka uhrál Dmitrij Prokopcov, jenž v pětisetové bitvě zdolal Patajotise Jonise a vyrovnal na 1:1. Předtím porazil jednačtyřicetiletý Kalinikos Kreanga 3:0 o více než dvacet let mladšího Pavla Širučka.

Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v úvodním osmifinále Poháru České pošty Slovácko 1:0, přestože doma odehráli skoro sedmdesát minut v oslabení po vyloučení stopera Johany. Těsný náskok do odvety zajistil finalistovi minulého ročníku už v první půli další obránce Smejkal.

Futsalisté Chrudimi vyhráli kvalifikační skupinu Futsal Cupu a postoupili mezi šestnáct nejlepších týmů soutěže. Po úvodní remíze 3:3 s anglickým Baku United porazili slovinskou Litiji 5:4 a postup potvrdili vítězstvím 5:0 nad domácí Omonií Nikósie. Era-Pack do elitní skupiny postoupil posedmé za sebou, ještě nikdy ale nepronikl až do Final Four, což se tentokrát pokusí zlomit.

Teplický fotbalista David Jablonský je mezi hráči, které policie obvinila v sázkařské aféře. Je tak jediným hráčem z nejvyšší soutěže, jehož se vyšetřování dotýká. Seznam dvanácti obviněných zveřejnil server aktuálně.cz. Je mezi nimi podle očekávání také Jan Halama, kmenový hráč druholigových Českých Budějovic, který nyní hostuje v Bohemians Praha. Další hráči zapletení do kauzy se pohybují na úrovni nižších soutěží.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala Slavii i Spartu pokutou 200 tisíc korun za řádění fanoušků při sobotním derby. Fandové obou týmů mimo jiné po závěrečném hvizdu vnikli na hrací plochu. Slavia kvůli tomu rovněž dostala podmíněný trest sehrání jednoho soutěžního zápasu na domácím hřišti bez přítomnosti diváků, a to s odkladem na tři měsíce.

Tomáš Berdych si zahraje na turnaji v Pekingu semifinále s Rafaelem Nadalem a případným vítězstvím ho může připravit o návrat na světový trůn. Český tenista však Nadala neporazil už šest let. Zápas s nejlepším hráčem této sezony si Berdych zajistil díky čtvrtfinálové výhře nad Američanem Johnem Isnerem 7:5 a 6:2.

Petra Kvitová porazila ve čtvrtfinále v Pekingu domácí tenistku Li Na 4:6, 6:2, 6:4 a po osmé výhře v řadě ji čeká Srbka Jelena Jankovičová.

Tenistka Lucie Šafářová skončila na turnaji v Pekingu stejně jako před týdnem v Tokiu před branami semifinále. Češka ve čtvrtfinále v Číně prohrála se Srbkou Jelenou Jankovičovou po boji 7:6 a dvakrát 4:6.

Hvězdný útočník Jaromír Jágr v premiérovém utkání za New Jersey nebodoval a s týmem prohrál v Pittsburghu 0:3. Naopak Radim Vrbata odstartoval novou sezonu l - hattrickem. Český hokejista vstřelil v NHL tři góly v jednom utkání popáté a hlavně jeho zásluhou Phoenix porazil New York Rangers 4:1. Úspěšný debut v NHL si odbyl Tomáš Hertl, který jednou asistencí přispěl k vítězství San Jose 4:1 nad Vancouverem.

Fotbalisté Liberce využili v 2. kole skupiny Evropské ligy proti Estorilu dlouhou přesilovku a portugalský celek porazili 2:1. Ve druhém zápase skupiny Sevilla porazila Freiburg 2:0.

Golfista Marek Nový nejlépe rozehrál závěrečný turnaj Pilsner Urquell Czech PGA Tour 2013 na Kaskádě v Brně a nakročil ke své premiérové celkové výhře v sérii. Na úvod tříkolového Grand finále se jako jediný hráč dostal pod 70 ran: zahrál 68 a po prvním dnu si vypracoval náskok tří úderů.

Golfistka Jessica Kordová má v Pekingu nakročeno k druhému titulu na elitním okruhu LPGA. Dvacetiletá Američanka, dcera bývalých českých tenistů Petra Kordy a Reginy Rajchrtové, se po druhém kole osamostatnila v čele a premiérový turnaj v čínské metropoli v polovině vede o dvě rány.

Bolavé koleno Vítězslava Veselého ještě není v pořádku a mistr světa v hodu oštěpem stále musí odpočívat. Celkového vítěze letošního ročníku Diamantové ligy trápilo koleno právě těsně před světovým šampionátem v Moskvě, přesto tam Veselý dokázal vyhrát prvním hodem a ve finálovém dílu prestižního atletického seriálu v Bruselu byl i s bolestí druhý.

Jan Matura obsadil ve finále letní Grand Prix skokanů na lyžích páté místo. Po prvním kole závěrečného závodu v Klingenthalu byl čtvrtý, místo útoku na stupně vítězů si však o příčku pohoršil. Díky vítězství se stal celkovým šampionem seriálu domácí Němec Andreas Wellinger.

Autor: Jan Charvát