Sport

Fotbalová reprezentace poprvé od pondělního srazu trénovala před zápasy kvalifikace mistrovství světa proti Arménii a Itálii v kompletní sestavě. Do tréninku už se zapojil i záložník Jaroslav Plašil, kterého na počátku týdne zdrželo vyřizování formalit spojených s hostováním v Catanii z Bordeaux. Reprezentanti se připravovali na pražském Strahově. Podle tiskového mluvčího týmu Jaroslava Koláře nejprve absolvovali krátkou taktickou přípravu a pak se asi hodinu a půl na ploše stadionu Evžena Rošického věnovali i nácviku konkrétních herních situací. Češi v Arménii v březnu zvítězili 3:0, ale teď nebudou mít k dispozici útočníka Matěje Vydru. Právě on v Jerevanu vstřelil první dvě branky a výrazně přiblížil národní tým k vítězství.

Absolutní česká i světová špička včetně olympijských vítězů a úřadujících mistrů světa bude příští týden závodit v Praze na světovém šampionátu ve vodním slalomu. Akce, kterou vážně ohrozily jarní povodně, je připravena a uskuteční se příští týden od čtvrtka do neděle. Organizátoři zveřejnili přihlášky, které poslalo 367 vodních slalomářů z 52 zemí.

České stolní tenistky se na mistrovství Evropy utkají v osmifinále soutěže družstev se Španělkami. Středeční los rozhodl, že muže v rakouském Schwechatu čekají Řekové. Šampionát se bude hrát od 4. do 13. října. V případě postupu narazí svěřenkyně trenéra Miroslava Cecavy ve čtvrtfinále na Bělorusko.

Hokejový útočník Tomáš Rachůnek začne nadcházející sezonu ve Spartě. Kmenový hráč Lva Praha, který je se Spartou majetkově propojený, se nevešel do kádru účastníka Kontinentální ligy. Dvaadvacetiletý hráč přichází do extraligového týmu na měsíční hostování.

Fotbalisté Bohemians 1905 jako druhý prvoligový tým po Teplicích vypadli z Poháru České pošty už ve 2. kole. Vyřadil je třetiligový tým Domažlic. Tým zvítězil na domácím hřišti 2:1.

Hlavní líčení s bývalým hokejistou Ivanem Padělkem Okresní soud v Jihlavě odročil na 16. října. Padělek se podle policie dopustil dopustil pojišťovacího podvodu jako pojišťovací agent s pomocí dvou lékařů při přípravě smluv životního pojištění. Pojišťovnu podle žaloby připravili téměř o dva miliony korun a hrozí jim vězení od dvou do osmi let.

Tenista Tomáš Berdych se rozloučil s US Open v osmifinále. Pátý nasazený nestačil v boji o postup mezi nejlepší osmičku na Stanislase Wawrinku a se Švýcarem prohrál po setech 6:3, 1:6, 6:7 a 2:6. Berdych se s dvouhrou na newyorském grandslamu rozloučil jako poslední český zástupce a vyřazení ve 4. kole znamená, že neobhájil loňskou účast v semifinále. Už do semifinále čtyřhry postoupil Radek Štěpánek. Spolu s Indem Leandrem Paesem porazili ve čtvrtfinále pákistánsko-nizozemskou dvojici Ajsam Kúreší, Jean-Julien Rojer a vyzvou americké bratry Boba a Mikea Bryanovy.

Čtvrtkař Pavel Maslák obsadil druhé místo na atletickém mítinku IAAF World Challenge v Záhřebu. Český rekordman a pátý muž z nedávného mistrovství světa dosáhl času 45,42 sekundy a nestačil jen na Brita Martyna Rooneyho, který byl ve svém letošním maximu o 13 setin rychlejší.

Česko se bude ucházet o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Záměr schválil výkonný výbor fotbalové asociace. Do 12. září podá přihlášku na UEFA s tím, že má zájem být jedním z 13 hostitelů turnaje. Do dubna pak musí připravit podrobnou kandidaturu. Aby měla česká kandidatura naději na úspěch, je potřeba moderní stadion minimálně pro 30 tisíc míst. Takový ale v republice není.

Olympijští vítězové Martin Ručinský a Jiří Šlégr potvrdili, že v příští sezoně opět obléknou dres Litvínova. Šlégr se tak vrací k hokejové kariéře, kterou ukončil před rokem a pak se věnoval hlavně politice. Dvojnásobný světový šampion začal s Litvínovem trénovat již v průběhu minulé sezony, do zápasů ale nenaskočil.

Mistři světa Vítězslav Veselý a Zuzana Hejnová byli nominováni na ocenění pro nejlepšího atleta a atletku Evropy za letošní rok. Oštěpařský šampion i letos neporažená česká rekordmanka v běhu na 400 metrů překážek figurují ve dvanáctičlenných výběrech, které zveřejnila Evropská atletická asociace. Fanoušci mohou pro nominované závodníky hlasovat na facebooku EAA od soboty 7. září.

Autor: Jan Charvát