Sport

Gabriela Koukalová se postarala o zlatou tečku pro český biatlon na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě, když vyhrála závod s hromadným startem. S jednou chybou na střelnici porazila o tři sekundy vedoucí ženu seriálu Němku Lauru Dahlmeierovou a postarala se jedinou českou medaili na Vysočině. Ve Světovém poháru vyhrála Koukalová počtrnácté a v průběžné klasifikaci se posunula na třetí příčku. Do cíle ji hnalo 34 tisíc fanoušků. Domácí prvenství Koukalová označila za nejemotivnější. "Neumím si představit, že bude ještě něco víc. Doufám, že na takové momenty nezapomenu do konce života, že si je ponesu v sobě a ty lidi, co tu byli s námi, tak taky."

Český skokan na lyžích Vojtěch Štursa obsadil v Engelbergu osmé místo a připsal si tak nejlepší výsledek ve Světovém poháru. Čtvrté vítězství v sezoně i v kariéře vybojoval Slovinec Domen Prevc a pojistil si vedení v průběžném pořadí seriálu. Jednadvacetiletý Štursa figuroval po prvním kole na šestém místě se skokem dlouhým 135 metrů, ve druhém dokázal svůj výkon zopakovat a udržel se v elitní desítce. V průběžném pořadí se posunul na 20. místo.

Cyklokrosařka Kateřina Nash vyhrála stejně jako v roce 2014 závod Světového poháru v belgickém Namuru a připsala si páté vítězství v kariéře. Devětatřicetiletá česká reprezentantka přijela do Evropy minulý týden ze zámoří, kde trvale žije, a při třetím startu v SP v sezoně dosáhla podruhé na stupně vítězů. Cílovou rovinkou projížděla prachatická rodačka s velkým náskokem a mohla si na oslavu plácnout s diváky. Druhou Italku Evu Lechnerovou za sebou i tak nechala o 12 sekund, třetí dojela po defektu v závěrečném okruhu s odstupem 21 sekund Nizozemka Sophie de Boerová. Do elitní dvacítky se vešly ještě patnáctá Pavla Havlíková a devatenáctá Nikola Nosková.

Automobilový jezdec Aleš Loprais se na Rallye Dakar opět představí za volantem kamionu Tatra. Synovec šestinásobného vítěze slavné soutěže, jehož dakarským maximem je třetí místo z roku 2007, se tak vrátil ke značce, která k jeho jménu neodmyslitelně patří. A věří, že ve 39. ročníku soutěže bude opět patřit k nejlepším pilotům kamionů. Šestatřicetiletý závodník v minulých dvou letech řídil speciály Iveco a MAN, letos v říjnu se ale dohodl na spolupráci s týmem Buggyra a vrátil se k tatře.