Sport

Český fotbal už má téměř jistotu, že v koeficientu UEFA udrží nynější 11. příčku, která by při současných podmínkách znamenala přímý postup do Ligy mistrů pro sezonu 2018/19. Dvanáctému Švýcarsku už totiž nezbyl v pohárech žádný účastník a třinácté Nizozemsko by potřebovalo mít oba své zástupce Alkmaar a Ajax ve finále Evropské ligy, aby smazalo více než čtyřbodovou ztrátu.

Fotbalisté Sparty na závěr základní skupiny Evropské ligy prohráli na hřišti Interu Milán 1:2. Letenskému celku, který do Itálie přijel s jistotou postupu i prvního místa, určí soupeře pro jarní play off pondělní los.

Fotbalisté Plzně se rozloučili s podzimem a Evropskou ligou senzační výhrou 3:2 nad Austrií Vídeň. Plzeň ukončila čtrnáctizápasové čekání na výhru v evropských pohárech trvající od loňského září.

Fotbalisté Liberce do jarních vyřazovacích bojů v Evropské lize nepostoupili. Slovan v závěrečném 6. kole základní skupiny J prohrál na hřišti PAOK Soluň 0:2 a se ziskem čtyř bodů obsadil poslední místo v čtyřčlenné tabulce.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala klub Bohemians Praha 1905 pokutou 350 tisíc korun za nepřipravenou hrací plochu pro sobotní zápas s Plzní. Duel 16. ligového kola musel být kvůli zmrzlému povrchu odložen. Vršovickému celku hrozila i kontumace, ke které ale komise nesáhla.

Hokejisté Třince vyhráli v předehrávaném utkání 28. kola extraligy na ledě Plzně 1:0 a posunuli se na první místo tabulky před Liberec, který má ale zápas k dobru. Třinec tak vyhrál i podruhé na ledě Západočechů a po pěti zápas naplno bodoval.

Čeští florbalisté vyhráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rize nad Estonskem 8:2 a v sobotu od 15:30 SEČ budou bojovat o finále s vítězem pátečního souboje mezi Finskem a Dánskem.

Tým UAE Royals v sestavě s českým tenistou Tomášem Berdychem prohrál ve 3. ročníku asijské exhibiční ligy IPTL počtvrté za sebou a před posledním kolem je jisté, že si nezahraje finále. V indickém Hajdarábádu Royals podlehli Japan Warriors poměrem 20:25.

Motýlkářka Lucie Svěcená na mistrovství světa v krátkém bazénu v kanadském Windsoru nepostoupila do finále závodu na 50 metrů, v semifinále však vytvořila český rekord. Devatenáctiletá plavkyně dohmátla v času 26,09 sekundy, čímž vlastní tři roky staré maximum zlepšila o šest setin a skončila třináctá.

Sportovní lezec Adam Ondra byl potřetí za sebou vyhlášen nejlepším sportovcem Brna. Mezi týmy vyhráli anketu novinářů a členů Akademie brněnského sportu cyklističtí sprinteři Dukly Brno. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo ve čtvrtek v hotelu Voroněž.

Basketbalista Jan Veselý přispěl v Evropské lize 14 body ke čtvrtému vítězství basketbalistů Fenerbahce Istanbul za sebou. Turecký celek porazil v domácí hale Crvenou Zvezdu Bělehrad 87:72 a stále se drží s dvoubodovým odstupem za vedoucím CSKA Moskva.

Biatlonista Michal Krčmář obsadil v SP v Pokljuce deváté místo ve sprintu a podruhé za sebou dojel v první desítce. Vyhrál Francouz Martin Fourcade.