Sport

Prvních deset českých sportovců odletělo do dějiště olympijských her Ria de Janeiro. Vojenským speciálem z kbelského letiště odletěli především plavci a vodní slalomáři včetně medailových nadějí Kateřiny Kudějové a Jiřího Prskavce. Odpoledne dorazili do olympijské vesnice. Český tým nehlásil vážnější potíže s ubytováním, se kterými se setkali například australští sportovci.

Cyklista Roman Kreuziger nakonec zůstal v celkovém pořadí Tour de France desátý. Po Tour vybírá ze dvou nabídek na nové angažmá. Jeho stáj Tinkoff letos v profipelotonu skončí.

Výškařka Michaela Hrubá se stala juniorskou mistryní světa. Osmnáctiletá česká olympionička zvítězila v Bydhošti výkonem 191 centimetrů a vylepšila předloňské stříbro z Eugene. Lada Pejchalová překonala 186 cm a obsadila čtvrté místo.

Česká tenistka Kateřina Siniaková na turnaji v Bastadu na první titul na okruhu WTA nedosáhla. V nedělním finále prohrála 5:7 a 1:6 s šestou nasazenou Laurou Siegemundovou z Německa. Čtyřicátá hráčka světového žebříčku se tak dočkala premiérového triumfu.

Jaroslav Kulhavý se měsíc před obhajobou zlata na olympijských hrách stal popáté mistrem republiky v cross country na horských kolech. První titul mezi ženami v Bedřichově vybojovala Barbora Průdková.

Dráhová cyklistka Sára Kaňkovská se stala juniorskou mistryní světa v keirinu. V centru Mezinárodní cyklistické unie ve švýcarském Aigle členka Dukly Brno navázala na týden starý triumf v této olympijské disciplíně z juniorského mistrovství Evropy v Itálii.

Martin Kolomý s kamionem Tatra ovládl závod Baja Aragón ve Španělsku, který byl součástí Světového poháru v cross country rallye. Pravidelný účastník dakarské rallye v závěrečné etapě předstihl týmového kolegu z Buggyry Martina Prokopa, který se poprvé v kariéře představil za volantem kamionu. Po technických problémech hned v úvodu skončil čtvrtý Martin Macík.