Sport

Další působení trenéra Pavla Vrby u české fotbalové reprezentace je nejisté. Kouč národního týmu jedná s ruskou Machačkalou, která chce využít výstupní klauzuli ve Vrbově smlouvě. V tiskové zprávě o tom informovala Fotbalová asociace ČR. Vrba je u národního týmu od prosince 2013, kdy přišel z Plzně. S reprezentací vyhrál kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy, tam však ve třech zápasech získal jediný bod za remízu s Chorvatskem a jeho výběr nepostoupil do play off.

Tenistka Petra Kvitová se krátce před startem oblíbeného Wimbledonu vrátila do první desítky světového žebříčku. Tomáš Berdych je devátý.

Po sobotním finále v Eastbourne zahájí Karolína Plíšková tenisový grandslam Wimbledon hned v první hrací den. V Londýně se v pondělí představí ještě tři další čeští zástupci, hrát budou i Lukáš Rosol, Denisa Allertová a Lucie Šafářová.

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro budou českou silniční cyklistiku reprezentovat Jan Bárta, Leopold König, Zdeněk Štybar a Petr Vakoč. Pozice lídra týmu připadne Königovi. Nominace byla oznámena bezprostředně po skončení národního šampionátu v Kyjově.

Až ve třiceti letech získal první domácí titul mezi seniory cyklista Roman Kreuziger. Přestože dlouhodobě patří mezi nejužší českou špičku, musel si na něj počkat až do Kyjova. Triumf byl však o to větší, že za sebou nechal i slovenskou superhvězdu Petera Sagana.

Rekordních 52 českých atletů pojede na ME v Amsterdamu (6.-10. července). V nominaci je 32 mužů a 20 žen. Kvůli zranění chybí sedmibojařka Klučinová.

Draci Brno potvrdili roli favoritů a v domácím prostředí vyhráli baseballový Pohár federace. Ve finálovém duelu porazili švédský celek Sölvesborg Firehawks 7:0. Tímto výsledkem vybojovali postup do příštího ročníku druhého nejvyššího evropského Poháru CEB, kde bude mít český baseball dvě místa. Jedno má po sestupu Kotlářky z prestižního Poháru mistrů.

Čeští basketbalisté v přípravném utkání před olympijskou kvalifikací prohráli v Chorvatsku 69:90. V oslabené sestavě se jim nedařilo zastavit hvězdy soupeře. Příjemným překvapením byl výkon reprezentačního novice Tomáše Kyzlinka, který dal 18 bodů a byl nejlepším střelcem utkání. Výrazně tak zabojoval o konečnou nominaci.

České basketbalisty čeká tento týden závěrečná fáze přípravy na kvalifikaci na olympijské hry. Před sobotním odjezdem do Bělehradu, kde se turnaj uskuteční, se ještě třikrát představí fanouškům v Praze. Kromě dvou zápasů s Tuniskem a Mexikem na Královce rovněž v úterý zavítají na Náměstí Republiky, kde proběhne i autogramiáda.