Sport

Čeští fotbalisté v přípravě na mistrovství Evropy porazili Rusko 2:1. V duelu hraném na rakouském soustředění v Innsbrucku brzy prohrávali po gólu Alexandra Kokorina, krátce po změně stran ale srovnal ranou z voleje nejlepší hráč na hřišti Tomáš Rosický a v poslední minutě rozhodl Tomáš Necid. Pro české reprezentanty to byl druhý test před šampionátem, v pátek vyhráli 6:0 nad Maltou. Ihned po dnešním utkání odcestovali do Prahy, kde je 5. června čeká generálka s Jižní Koreou.

Tenista Tomáš Berdych nedokázal ve čtvrtfinále grandslamového French Open vyzrát na favorizovaného Srba Novaka Djokoviče. Český hráč dnes v Paříži se světovou jedničkou prohrál po setech 3:6, 5:7 a 3:6. Berdych se až na krátkou výjimku ve druhé sadě nedostal k agresivní hře. Precizně hrající Djokovič držel sedmého nasazeného soupeře od základní čáry a diktoval tempo výměn. Do grandslamového semifinále postoupil Djokovič potřicáté.

Z pozice ambasadora dorazil bývalý první tenista světa Ivan Lendl do Prostějova. Podíval se na trénink mladých českých hráčů, ale jeho rady aktuálně pomáhají americkým nadějím, kterým připravuje tréninkové plány a dohlíží na jejich plnění v rámci programu americké tenisové federace USTA. Šestapadesátiletý osminásobný grandslamový vítěz dostává i nabídky od současných světových tenistů, možná mu přišla i od Tomáše Berdycha, ale nahlas o tom nemluví. "Oslovení je hodně každý rok, ale ať už to je kdokoli, tak já se o tom nebavím. Není třeba vytvářet žádný zbytečný tlak. Proto jsem oslovený tolikrát, protože (hráči) vědí, že to neřeknu ven. Nezveřejňuju, kdo mě osloví," řekl. Vítěz 94 turnajů trénoval do předloňského jara dva roky britskou hvězdu Andyho Murrayho a pomohl mu vyhrát dva grandslamy a olympijské hry.

Beachvolejbalistky Kristýna Kolocová a Michala Kvapilová postoupily na mistrovství Evropy do play off, do vyřazovací fáze tak prošly oba české páry. Už ve středu měly po dvou výhrách jisté pokračování v bojích o medaile ve švýcarském Bielu Markéta Sluková s Barborou Hermannovou. Kolocová s Kvapilovou sice dnes prohrály s ruskou dvojicí Alexandra Mojsejevová, Jekatěrina Syrcevová 19:21, 21:19 a 8:15, s bilancí jedné výhry a dvou porážek nicméně díky lepšímu poměru míčů ve skupině H skončily třetí.

České házenkářky zvítězily v předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy na půdě Itálie hladce 29:19 a s předstihem si zajistily účast na prosincovém šampionátu ve Švédsku. Před sobotním závěrečným duelem čtyřčlenné skupiny s Ukrajinou v Mostě už mají jistotu postupového druhého místa.

Svůj nový sochařský objekt, který se v mnohonásobném provedení objeví v olympijském Riu de Janeiru, dnes představil v Praze David Černý. Na zdech, zídkách a domech milionového brazilského města by se měly objevit nohy legendárního českého běžce Emila Zátopka. Zda získá stovka párů Zátopkových pohyblivých torz podobnou oblibu, jako jeho cvičící autobus vystavený před čtyřmi lety na olympiádě v Londýně, se ukáže už za dva měsíce. "Bylo to koncipované přímo pro Rio, je to taková guerillová akce, měla to být reakce na velkou tradici grafitti v Brazílii," řekl Černý. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval doplnil, že pro instalaci nohou požadovali povolení, některá z míst ale pořadatelé zamítli. Plastiky se nicméně v těchto dnech balí a nakládají do dopravních kontejnerů.