Prezident Miloš Zeman přicestoval do New Yorku, vystoupí v OSN a setká se s krajany

Český prezident Miloš Zeman přicestoval do New Yorku, kde vystoupí na zasedání Valného shromáždění OSN. Zeman se chystá vyzvat světové společenství k jednotě v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát, které ovládá značné oblasti v Sýrii a Iráku.

Zemanův pracovní program začal již dnes, kdy se setkal s představiteli českých firem. Poté má na programu setkání s krajany při plavbě kolem Manhattanu. Později zhlédne představení žáků české školy v České národní budově. V závěru dne se pak sejde se zástupci dobročinné krajanské organizace Bohemian Citizens’ Benevolent Society of Astoria.

Prezident Miloš Zeman uctí v New Yorku také památku obětí teroristických útoků z 11. září 2001. Při této příležitosti se setká se zástupci městských hasičů, kterým veze jako dárek sošku svatého Floriána, patrona profesí souvisejících s ohněm. V rámci návštěvy pietního místa se vedle hasičů Zeman setká také s rodinou Lukáše Rambouska. Ten je spolu s Alenou Sešínovou jednou ze dvou českých obětí teroristického útoku. Oba zahynuli v troskách severní věže Světového obchodního centra.