Nejvíce párů puštíka bělavého žije na Šumavě

V Česku žije přibližně osm desítek párů vzácné sovy puštíka bělavého, většina z nich se vyskytuje na Šumavě. Kriticky ohrožený puštík bělavý z české přírody prakticky zmizel ve 30. letech minulého století. Masivnější návrat pak přinesl rok 1995, kdy sovu ornitologové na Šumavě uměle vysadili. Momentálně je počet puštíků bělohlavých v ČR relativně stabilizovaný. ČTK to řekl Bohuslav Kloubec z České společnosti ornitologické.

Uvedl, že tři desítky párů žijí v Beskydech a zbytek na Šumavě, kde se jich nejvíce vyskytuje v okolí vojenského újezdu v Boleticích. "Možná tomu částečně prospívá i fakt, že se jedná o lokalitu, kde není výraznější osídlení a minimální turistický ruch," řekl. Hnízdění puštíka bělavého podporují i Vojenské lesy, které na části boletického újezdu působí. "Celkem jsme pro něj instalovali ve spolupráci s ornitology šest desítek budek, 30 z nich jen v uplynulém roce," uvedl ředitel divize vojenských lesů v Horní Plané Petr Král.