Křišťálový glóbus putuje do Maďarska, Hřebejk byl oceněn za režii

Nejlepším snímkem 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je "válečný film bez války" Jánose Szásze Velký sešit. V konkurenci dalších 13 titulů uvedených v hlavní soutěži získal Velkou cenu Křišťálový glóbus. Vypráví o třináctiletých dvojčatech nucených strávit poslední léta druhé světové války po boku kruté babičky kdesi v pohraničí. Cenu za režii převzal Jan Hřebejk, který v soutěži uvedl snímek Líbánky. Filmem natočeným podle scénáře Petra Jarchovského Hřebejk završil volnou trilogii, započatou snímky Kawasakiho růže a Nevinnost, které se rovněž se zabývaly stíny minulosti, které zasáhnou současné životy hrdinů. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získal trojnásobný držitel Oscara, americký producent, režisér a scenárista Oliver Stone. V úvodu přehlídky převzal stejné ocenění John Travolta, v jeho průběhu oscarový kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Zvláštní cenu udělila porota v čele s polskou režisérkou Agnieszkou Hollandovou britskému filmu Pole v Anglii režiséra Bena Wheatleyho odehrávajícímu se v Anglii za občanské války. Ocenění za ženský herecký výkon bylo uděleno představitelkám rolí v debutu amerického režiséra Lanceho Edmandse Ptáče - Amy Mortonové, Louise Krauseové, Emily Meadeové a Margo Martindaleové. Ólafur Darri Ólafsson získal cenu za nejlepší mužský herecký výkon za roli poslance v islandském filmu XL režiséra Marteinna Thorssona. Zvláštní uznání patří polskému snímku Papusza, ve kterém Joanna Kosová-Krauzeová a Krzysztof Krauze přiblížili tuto romskou básnířku. Porota soutěžní sekce Na východ od Západu ocenila polský snímek Plovoucí věžáky režiséra Tomasze Wasilewskiho, zvláštní uznání udělila Juraji Lehotskému za snímek Zázrak, natočený ve slovensko-české koprodukci. Mezi dokumenty zabodoval rusko-německo-český projekt Roura režiséra Vitalije Manského. V kategorii do 30 minut byl oceněn britský snímek Beach Boy, jehož režisérem byl Emil Langballe. Zvláštní uznání si odnesl kanadský režisér Shawney Cohen za dokument The Manor. Diváckou cenu udělili fanoušci na základě ankety snímku Alice Nellis Revival. V kinech se objeví od 11. července.

Karlovarský festival nabídl filmovým fanouškům 461 projekcí, na které přišlo 128.031 diváků. Tedy o sedm tisíc více než loni a pokořen byl i předloňský rekord zhruba 125.000 lidí v sálech. Akreditovalo se 12.028 lidí, z toho mělo 10.155 Festival passy. Přijelo 375 tvůrců, 855 filmových profesionálů a 643 novinářů.