Dále ze sportu

Už podvacáté naplní českou metropoli běžci při maratonském běhu. Jubilejní 20. ročník Volkswagen Maratonu Praha přivítá na startu mimo jiné Keňana Mosese Mosopa, který může zaútočit na traťový rekord. Start deseti tisíc běžců bude v neděli tradičně v 9:00 a elitní maratonci chtějí atakovat traťové maximum, které drží časem 2:05:39 Keňan Eliud Kiptanui z roku 2010. Mezi ženami dosáhla Keňanka Lydia Cheromeiová v roce 2011 času 2:22:34.

Halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák vytvořil na úvodním mítinku Diamantové ligy v Dauhá nový český rekord. Časem 44,79 sekundy překonal vlastní nejlepší výkon z loňského mistrovství světa v Moskvě o pět setin. Doběhl na třetím místě, stejně jako Lenka Masná na osmistovce.

Hokejový brankář Marek Langhamer podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s týmem kanadsko-americké NHL Phoenix Coyotes. Devatenáctiletý český gólman, který zazářil na letošním mistrovství světa hráčů do 20 let, doposud působil v kanadském týmu Medicine Hat v zámořské juniorské soutěži WHL.

Víkendový program 28. kola první fotbalové ligy nabídne přímý souboj o čtvrté místo v tabulce, zaručující účast ve 2. předkole Evropské ligy. Utkají se o něj Liberec s Teplicemi. Již jistý mistr Sparta si bude chtít doma užít oslavy titulu proti Olomouci, která však nutně potřebuje zabodovat, aby zvýšila šanci na záchranu. Body do boje o udržení stále potřebují také Znojmo, Ostrava, Příbram, Slavia a Brno.

Volejbaloví reprezentanti David Konečný a Kamil Baránek pomohli klubu Tours obhájit titul ligových mistrů Francie. Ve čtvrtečním jediném finálovém zápase patřili k nejvíce bodujícím hráčům a v hale domácí Paříže slavili vítězství 3:1.

Zraněná světová jednička Serena Williamsová poslala Petru Kvitovou do semifinále tenisového turnaje v Madridu. Páteční čtvrtfinálový zápas na antuce ve španělské metropoli ani nezačal, jelikož Američanku trápí zraněný stehenní sval. V semifinále se Kvitová, vítězka prestižního turnaje v Madridu z roku 2011, střetne v sobotu se Simonou Halepovou. Jediný vzájemný zápas s Rumunkou Kvitová loni ve finále turnaje v New Havenu prohrála. Se soutěží se rozloučil Tomáš Berdych, který podlehl světové jedničce Rafaelu Nadalovi 4:6, 2:6 a se Španělem prohrál posedmnácté v řadě.

Po březnovém rozchodu s Ivanem Lendlem britský tenista Andy Murray bez kouče na kurtech strádá. Z antukového Masters v Madridu vypadl už v osmifinále, předtím si prožil zklamání ve čtvrtfinále Davisova poháru v Itálii a bez pomoci české legendy se mu nepodařilo obhájit titul v Miami. Během dvouleté spolupráce pomohl Lendl Murraymu vyhrát dva grandslamy US Open a Wimbledon i olympijské hry v Londýně. Konec oznámil tenista v polovině března před turnajem v Miami, kde vypadl ve čtvrtfinále s Novakem Djokovičem.

Wimbledonská vítězka Jana Novotná trénuje od února osmnáctiletou naději českého tenisu Barboru Krejčíkovou. Aktuálně 340. hráčce na žebříčku WTA Krejčíkové chce Novotná pomoci s přechodem z juniorské kategorie do ženského světa. Krejčíková si vítězku Wimbledonu z roku 1998 Novotnou našla sama. Nyní se Krejčíková představí v kvalifikaci v pražské Stromovce v rámci turnaje ITF Sparta Prague Open. Bude tam s ní také Novotná, která si v sobotu 17. května zahraje exhibici s Martinou Hingisovou, Jiřím Novákem a Petrem Pálou.

Pěší turistika stále patří mezi nejoblíbenější volnočasové aktivity v Česku, přestože počet organizovaných turistů v posledních letech mírně klesá. Klub českých turistů (KČT) má 33 tisíc členů, ještě před deseti lety organizace čítala na 40 tisíc členů. ČTK to řekl generální sekretář klubu Mojmír Nováček. Podle něj tvoří členy klubu rovným dílem děti a mládež přes lidi v produktivním věku až po seniory. V současnosti existuje v Česku síť 42 tisíc kilometrů značených pěších tras, 33 tisíc kilometrů cyklotras a zhruba tři tisíce kilometrů značených cest pro jízdu na koni.