Dále za sportu

Soubojem se Švýcarem Stanem Wawrinkou vstoupí Tomáš Berdych do tenisového Turnaje mistrů. K úvodnímu utkání v londýnské O2 areně nastoupí v pondělí v 15:00 SEČ a při své páté účasti se pokusí poprvé zahajovací zápas ve skupině vyhrát. S Wawrinkou má Berdych negativní bilanci 5:9. Naposledy ho porazil loni v únoru v Davisově poháru, od té době s ním čtyřikrát prohrál. Před rokem na něj nestačil rovněž v zahajovacím duelu Turnaje mistrů a znovu letos v semifinále Australian Open.

Čeští hokejisté prohráli ve svém závěrečném zápase na turnaji Karjala s Ruskem 2:4 a na úvodní akci seriálu Euro Hockey Tour skončili se ziskem jednoho bodu poslední. Úřadující mistři světa rozhodli utkání již v první třetině, v níž třikrát skórovali. Třetí prohru svěřenců trenéra Vladimíra Růžičky v Helsinkách zmírnili ve třetí části Ondřej Roman a Petr Holík.

Po vážné nehodě na Rallye Krkonoše u Debrného na Trutnovsku zemřel pětatřicetiletý automobilový jezdec Miloš Vágner. Jeho navigátor Petr Gross, někdejší dlouholetý účastník mistrovství světa, byl převezen vrtulníkem do nemocnice. Organizátoři soutěže po havárii rallye ukončili. Vágner s Grossem, startující s vozem Škoda Fabia S2000, havarovali kolem 09:30 asi kilometr po startu druhé rychlostní zkoušky. Ke zranění diváků či pořadatelů nedošlo. Policie okolnosti nehody nyní vyšetřuje.

Třemi asistencemi přispěl hokejový útočník Jakub Voráček v NHL k výhře Philadelphie nad Coloradem 4:3 a bodoval tak v osmém utkání za sebou. V souboji o první místo v kanadském bodování přesto ztratil, jeho hlavní konkurent Sidney Crosby si totiž při výhře Pittsburghu 6:1 v Buffalu připsal asistencí hned pět a o dva body tak Voráčkovi odskočil.

Mistryně Evropy v hodu oštěpem Barbora Špotáková byla posedmé v kariéře vyhlášena Atletem roku. V anketě Českého atletického svazu vyhrála podle očekávání se ziskem 1307 bodů. Druhý skončil další oštěpař a její kolega z tréninkové skupiny Vítězslav Veselý, který dostal 1063 hlasů. Třetí místo obsadil halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák (943). Objevem roku je vícebojař Jiří Sýkora, nejlepším juniorem chodkyně Anežka Drahotová a Trenérem roku byl zvolen oštěpařský kouč Jan Železný.

Fotbalisté Jablonce ve 14. kole první ligy porazili díky brance Ruslana Mingazova doma Mladou Boleslav 1:0 a posunuli se na druhé místo tabulky o dva body před pražskou Spartu. Obhájce titulu má však k dobru nedělní zápas na hřišti Slovácka.

Na kladenské hokejisty měly hrozby Jaromíra Jága o vyhazovech evidentně pozitivní dopad. Rytíři po středeční výhře v Jihlavě tentokrát uspěli dokonce na ledě vedoucí Třebíče. Díky jejímu zaváhání se na špici první ligy dostal Chomutov, ovšem důvod k radosti jeho hráči mít také nemohou. S Havířovem přišli o výhru za tři body v poslední minutě.

Reprezentační útočník Tomáš Necid vstřelil v ním utkání 12. kola nizozemské ligy svůj pátý gól v této sezoně, utkání Zwolle s Groningenem však poté kvůli vyloučení nedohrál. Tým českého fotbalisty i v deseti dokázal udržet vedení 2:0. České hokejistky oplatily v kvalifikaci o účast v elitní skupině mistrovství světa 2015 domácím Japonkám úvodní sobotní porážku a vyhrály v Jokohamě shodným výsledkem 2:0. Vynutily si tak třetí rozhodující duel série, který je na programu v úterý opět na japonské půdě. Branky zaznamenaly Alena Polenská a Denisa Křížová, čisté konto vychytala díky 17 úspěšným zákrokům Klára Peslarová.

Orientační běžec Jan Procházka vyhrál tradiční Velkou kunratickou. Na trati s vyhlášeným výběhem na Hrádek triumfoval už počtvrté za sebou a celkově popáté. Časem 11:25,2 minuty porazil o deset sekund druhého muže v cíli Roberta Krupičku. Třetí místo obsadil Ondřej Fejfar (11:40,4). Závod žen na 1300 metrů vyhrála Kamila Gregorová, v závodu přes Hrádek byla nejlepší Pavla Schorná. Náročnou trať přes tři kopce absolvovala v rámci tréninku také veslařka Mirka Knapková, která se mezi ženami dostala do cíle ve čtvrtém nejlepším čase. Velká kunratická přišla letos o svou legendu. Karel Šerpán, který se předloni jednašedesátým absolvováním závodu stal rekordmanem, na začátku listopadu ve věku 82 let zemřel. Nejstarším mužem na startu byl dnes čtyřiaosmdesátiletý Zdeněk Švec.