ČR: Nezaměstnanost klesá, ale výroba a vývoz zpomalují

Nezaměstnanost v České republice v dubnu klesla na 5,7 procenta a lidí bez práce bylo nejméně od ledna 2009. Průmyslová výroba, která je tahounem českého hospodářství, se ale v březnu téměř zastavila, horší výkon předvedla naposledy v listopadu 2014. Obchod s cizinou sice vykázal přebytek, vývoz ale klesl o 2,5 procenta. A stavebnictví propadlo o 12 procent. Takovou jarní vizitku dnes České republice vystavily Úřad práce ČR a Český statistický úřad.

Počet lidí bez práce v dubnu klesl na sedmileté minimum 414.960 lidí, uvedl dnes Úřad práce ČR. Počet volných míst pro ně naopak vzrostl na 124.280 pozic, což byla nejširší dubnová nabídka od roku 2008. Podle analytiků bude nezaměstnanost dál klesat, zřejmě ale ne pod pětiprocentní hranici. Spolu s tím budou zaměstnavatelé obtížněji hledat pracovníky, což vyvolá tlak na růst mezd. Ty by tak měly letos stoupnout o čtyři procenta, odhadli ekonomové.

Průmyslová výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 0,6 procenta z únorových 5,6 procenta. Podle analytiků březnová čísla potvrzují, že český průmysl přeřadil na nižší rychlostní stupeň. Dokládá to i pokles průmyslových zakázek, který byl v březnu prvním od května 2013. Stálicí českého průmyslu zůstává automobilový průmysl, který táhne nejen celý průmysl, ale i vývoz. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské udrží tento motor českého průmyslu v pohybu zejména velký zájem o nové modely aut.

Poslední z dnešní série čísel statistického úřadu pak ukázal na výrazný propad českého stavebnictví, které v březnu zrychlilo meziroční pokles na 12,5 procenta z únorových 2,3 procenta. Pokles byl nejvýraznější od poloviny roku 2013. Podle analytiků hrozí, že po dvou letech růstu by české stavebnictví mohlo upadnout do stagnace nebo i zpět do krize. "S každým dalším měsícem se potvrzuje, že loňský růst stavebnictví byl nadopovaný dočerpáváním peněz z fondů EU, nicméně že toto odvětví stále trpí nedostatkem privátních zakázek a nakonec i nedostatečnou přípravou velkých infrastrukturních projektů," uvedl například analytik ČSOB Petr Dufek.