Z českých cyklokrosařů se v rozjeté sezóně zatím nejvíce daří Radomíru Šimůnkovi

Český cyklokros se chystá na vrchol sezóny - MS, které bude hostit Belgie. Tradičními prověrkami jsou závody SP, série Superprestige a také kontinentální šampionát. Ten se pojede už o tomto víkendu a dosavadní výsledky našich reprezentantů - především Zdeňka Štybara, skýtají medailové naděje.

Reprezentační trenér Petr Klouček může být s první polovinou sezóny víceméně spokojen.

"Měli jsme dobrý začátek, až do závodu v Táboře byly výsledky skvělé, teď sice přišel malý útlum, ale v dobré formě stále jezdí Radek Šimůnek, naopak Petr Dlask zůstává zatím za očekáváním."

Jak už bylo řečeno, nejpříjemnějším překvapením jsou výkony Radomíra Šimůnka, který dokonce vyhrál závod SP v Táboře. Jeho silnou zbraní je především psychická odolnost.

"Radek je na tom velmi dobře psychicky, tíhu a zodpovědnost zvládá. Trochu zatím zaostává fyzicky, ale on je v elitní kategorii teprve druhý rok, takže světová špička má v tomto směru proti němu náskok."

V případě Šimůnka platí, že jablko nespadlo daleko od stromu, i když podle Kloučka měl jeho otec, mimochodem čtyřnásobný mistr světa, ještě větší talent.

"Jsou si hodně podobní, ale mladej Radek to má více vydřené, než starej."

Naopak zklamáním jsou zatím výsledky i výkony naší dlouholeté jedničky - Petra Dlaska. Reprezentační trenér se snaží poodhalit příčiny.

"Myslím, že to je změnou prostředí. Přestěhoval se do Belgie, kde jsou jiné tréninkové podmínky, jiná mentalita lidí, jiné bydlení. On byl zvyklý trénovat v kopcích za autem, což Belgičané neznají, protože kopce nemají a tak Petr musel překopat celý tréninkový systém."

Dlask se tedy logicky bude snažit nabrat ztracenou formu v domácím terénu.

"Teď potrénoval v Česku, což potřeboval. Neodjel ani na SP do Igore, i když je pravda, že byl také nemocný. Tréninkový program však řeší se svým osobním trenérem."

Nepovedená vystoupení se pochopitelně nejvíce podepisují na psychice. Z tohoto pohledu si však Petr Klouček všiml u našeho reprezentanta zlepšení.

"Teď už je to lepší, ale ze začátku sezóny to nesl těžce. Já jsem mu říkal, že takové podmínky, jako má v Belgii už nikdy mít nebude a jestliže měl loni parádní výsledky, tak se čekalo, že to bude ještě lepší. Nyní zjistil, že to není všechno o podmínkách a trochu se s tím už vyrovnal a smířil."

Medailové ambice budou mít na světovém šampionátu v Belgii i naše mládežnické výběry, tedy tzv. espoirs do 23 let a junioři.

"K favoritům bude patřit hlavně Zdeněk Štybar a to jak na ME, tak na MS. Celou sezónu jezdí vyrovnaně s elitními závodníky. Je poznat, že nárůst jeho výkonnosti je opět velký. Hodně se zlepšil také Lukáš Klouček, který byl druhý na SP v Itálii a dobře se jeví rovněž Ondra Bambula, který patří jednoznačně do první desítky. Co se týče juniorů, tak tam máme výborného Jirku Polínského, který teď vyhrál v Belgii soutěž - druhou nejcennější po SP, ale trochu mu ještě chybí taktika a agresivita, kterou vidím např. u Radka Šimůnka nebo Zdeňka Štybara. Ostatní jsou prvoročáci, takže na medaile to zatím u nich nevypadá, ale měli by být kolem desítky. Příští rok však budeme mít juniory velmi silné."

Bohužel belgická mistrovská trať by podle Kloučka našim reprezentantům příliš vyhovovat neměla.

"Trať MS bude po dlouhé době extrémně těžká, co se týče profilu i povrchu. Hodně bude samozřejmě záležet na počasí, v tomto ročním období bývají teploty v této části Belgie u moře většinou nad nulou a prší. To by prakticky nikomu z našich reprezentantů nevyhovovalo. Na druhou stranu to může zamrznout, což by pro naše závodníky bylo pochopitelně lepší."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio